Κοροναϊός – Μια ανάσα από τις 30.000 τα σημερινά κρούσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, o ΕΟΔΥ εκτιμά ότι μέχρι αυτή την ώρα (12:30 το μεσημέρι) τα κρούσματα έχουν ανέλθει στις 27.000
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού αναμένεται να αγγίξει τις 30.000.
Μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων, σήμερα πάμε για μια ακόμη ψυχρολουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, o ΕΟΔΥ εκτιμά ότι μέχρι αυτή την ώρα (12:30 το μεσημέρι) τα κρούσματα έχουν ανέλθει στις 27.000 και αναμένεται να φτάσουν κοντά στις 30.000.
Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας και του Σωτήρη Τσιόδρα. Η σύσκεψη διήρκησε μιάμιση ώρα, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Οι εκτιμήσεις για 30.000 νέα κρούσματα σήμερα, προβληματίζουν τους ειδικούς. Ο υψηλός αυτός αριθμός καταγράφεται νωρίτερα από ότι αναμενόταν, καθώς 30.000 κρούσματα περίμεναν οι ειδικοί να έχουμε από την Δευτέρα.
«Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε το πρωί στο MEGA, o καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.
«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε.
«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, από τα χθεσινά 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.
«Να εφαρμοστούν από Πέμπτη τα μέτρα»
«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.
Ο Νίκος Τζανάκης θεωρεί πως τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων.
«Αυτή η λοίμωξη είναι αεογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων» είπε.
Επιπλέον, εξήγησε πως αν κάποιος είναι εμβολιασμένος και ήρθε σε επαφή με κρούσμα δεν μπαίνει σε καραντίνα, αλλά οφείλει να είναι προσεκτικός, ιδιαίτερα στις επαφές του με ευάλωτα άτομα. Εάν όμως εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγει τις επαφές και να μην πάει στη δουλειά του, προκειμένου να μη μεταδόσει τον ιό.
Εάν από την άλλη είναι ανεμβολίαστος και έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα.
Ο κ. Τζανάκης είπε πως όλα δείχνουν ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον διαρκεί λίγες ημέρες και αυτό οδήγησε σε μεταβολές στο χρονικό όριο που μπορεί να μείνει σε καραντίνα, μόλις πέντε ημέρες.
«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μας σώσει»
Οι ειδικοί περιμένουν να δουν τι διασωληνώσεις και τι νοσηλείες θα δώσουν τα κρούσματα της Όμικρον. Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, Διευθυντή στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, αυτό που έχει σημασία είναι πως θα μεταφραστεί αυτό το «τσουνάμι κρουσμάτων» σε νοσηρότητα.
Η κατάσταση στο σύστημα υγείας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, ενώ επισήμανε την ανάγκη για περιορισμό της ανθρώπινης δραστηριότητας. Θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση στα νοσοκομεία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο «επόμενος ασθενής στο Παπανικολάου θα διασωληνωθεί στο διάδρομο και ο μεθεπόμενος στο parking του νοσοκομείου».
«H υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μας σώσει» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η επέκταση θα μπορούσε να γίνει και ηλικιακά αλλά και σε κατηγορίες.
Παράλληλα χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «παροδικά που συγκαλύπτουν αυτή τη στιγμή θα υπάρξει μια ανακοπή στην πανδημία αλλά θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο με την επόμενη μετάλλαξη».
«Να αγοράσουμε χρόνο…»
Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τάχθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως εξήγησε «και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη προσπαθούμε να διασφαλίσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στο θάνατο, το δικαίωμα δηλαδή κάθε πολίτη να μην εμβολιάζεται και να πεθάνει αυτός αφετέρου να σκοτώσει συμπολίτες. Αυτό το δικαίωμα δεν το δίνουμε σε έναν οδηγό αυτοκινήτου και τον υποχρεώνουμε να φοράει ζώνη»
Και αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος: «Έαν είχαμε εμβολιαστεί οι πάντες, θα μας ένοιαζαν πόσα κρούσματα θα είχαμε; Τι πίεση θα είχε το σύστημα υγείας;»
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είπε ότι θα φέρουν μικρή μείωση. «Θα βγούμε στο μπαρ έως τις 12 και μόλις κλείσουν θα πάμε στην πλατεία, μετά θα απαγορεύσουμε την κίνηση στην πλατεία και μετά θα οργανώσουμε πάρτι στο σπίτι. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά»
Ο καθηγητής τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ότι έτσι αγοράζουμε λίγο χρόνο. «Εάν θέλουμε να αγοράσουμε χρόνο, πρέπει αύριο να βγούμε και να πούμε υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις