Νέα μέτρα – Τι θα ισχύει από την Πέμπτη για εστίαση και διασκέδαση – Έρχεται επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εμβολιασμούς;
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη, ενώ εξήγησε με ποιο σκεπτικό πάρθηκαν. Τι είπε για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
- Νέα διάρρηξη με λεία–μαμούθ σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
- «Παραχάραξη της ιστορίας»: Ξέσπασε η Ελένη Γερασιμίδου για την παραποίηση του λογότυπου του ΚΚΕ από την ΕΡΤ
- Έρχονται ρυθμίσεις για απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στους ανήλικους - «Σοβαρό κοινωνικό ζήτημα»
- Καμία αύξηση στα τέλη ταφής υποστηρίζει ο ΕΣΔΝΑ
Η «έκρηξη» κρουσμάτων των δύο τελευταίων ημερών, ειδικά μετά το σημερινό «μαύρο» ρεκόρ μολύνσεων, εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον έφερε αυτό που όλοι σχεδόν ανέμεναν. Τα μέτρα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση δεν θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 του Ιανουαρίου, αλλά από την Πέμπτη στις 06:00 το πρωί.
Τις ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε πως έφτασε σε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις των ειδικών τρομάζουν, ενώ η «Όμικρον» δεν κάνει διακρίσεις αφού τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους ξεπέρασαν τις 10.000 την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή πριν τη τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων των τριών τελευταίων ημερών για να φτάσουμε σήμερα στις 28.828 μολύνσεις.
Ίσως το χειρότερο νέο είναι ότι η θετικότητα εκτοξεύτηκε αφού τα σημερινά κρούσματα εντοπίστηκαν έπειτα από λιγότερα τεστ σε σχέση με την Τρίτη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η θετικότητα εκτινάχθηκε και φτάνει στο 7,23%.
Πρόβλεψη-σοκ για 60.000 κρούσματα
Οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. «Μπορεί να δούμε να ανεβαίνουν κι άλλο τα κρούσματα. Με την τάση που έχουμε τώρα μπορεί να φτάσουμε και τις 60.000. Αν γίνει αυτό από τις 22-23 Ιανουαρίου θα δούμε και αποκλιμάκωση. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ. Παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε δηλώσεις του στο MEGA.
- Διαβάστε επίσης: Το 60 με 70% των κρουσμάτων προέρχεται από την «Όμικρον» εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Η ανησυχία για την «Όμικρον» και την αντοχή του ΕΣΥ
Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν στην επίσπευση της εφαρμογής των νέων μέτρων. Ο Θάνος Πλεύρης είπε συγκεκριμένα σχετικά με την υγειονομική συγκυρία: «Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ότι στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και επομένως αναφερόμαστε σε νοσηλείες, οι οποίες είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό μεταφέρονται σε σοβαρές νοσηλείες, αλλά και σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας.
Παράλληλα, στην κοινότητα φαίνεται ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πλέον η κυρίαρχη, τόσο αναφορικώς με τα κρούσματα τα οποία είδαμε χθες, αλλά και τα κρούσματα τα οποία θα δούμε σήμερα, τα οποία δείχνουν από την άνοδο την οποία παρατηρείται, ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» πλέον κυριαρχεί.
Επειδή, όμως, το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται και από τη «Δέλτα», πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες, ώστε να μπορεί το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας όπως έχει ανταπεξέλθει, να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται».
Η ελπίδα στους εμβολιασμούς
Στις ανακοινώσεις, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε για άλλη μια φορά την αξία των εμβολιασμών. «Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, το ότι αισιοδοξούμε πως μπορούμε να έχουμε πιο ήπιες νοσήσεις από τον κοροναϊό, έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ανέβει κατά 10 μονάδες το τελευταίο διάστημα.
Στη δε αναμνηστική, τρίτη δόση, που ήμασταν η πρώτη χώρα που την άνοιξε, αυτή τη στιγμή, άνω του 75% των πολιτών που τη δικαιούνται, έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 ετών, το ποσοστό αυτό πλέον υπερβαίνει το σχεδόν 90% είτε να έχουν προγραμματίσει είτε να έχουν κάνουν τις δόσεις», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο Πέμπτη
Ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα, τα οποία ήταν να εφαρμοστούν 3/1, θα εφαρμοστούν από αύριο στις 06:00 το πρωί και εξειδικεύονται ως ακολούθως:
«Αναφορικώς με τη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας θα είναι μέχρι τις 24:00 το βράδυ. Θα επιτρέπεται διασκέδαση και εστίαση μόνο για καθήμενους σε τραπέζι 6 ατόμων χωρίς ορθίους, ενώ θα απαγορεύεται πλήρως και η μουσική.
Ειδικώς για το βράδυ του ρεβεγιόν της 31/12 προς 1/1 της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο θα ισχύει έως τις 02:00 το πρωί, αλλά όλες οι απαγορεύσεις που αναφέρονται, συμπεριλαμβανομένων των καθημένων, της απαγόρευσης ορθίων και της απαγόρευσης μουσικής, θα ισχύουν και για το ρεβεγιόν.
Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα μέτρα, τα οποία είχαν ανακοινωθεί για έναρξη ισχύος στις 3/1, ισχύουν από αύριο και έχουν να κάνουν και με την τηλεργασία και με το σκέλος της χρήσης μασκών αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας τόσο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα της εστίασης.
Καθώς επίσης και στο σκέλος που έχουν να κάνουν με τα γήπεδα και τη χωρητικότητα έως 10% και 1000 άτομα έχουν έναρξη ισχύος από αύριο το πρωί».
Το σχετικό ρεπορτάζ από το MEGA
- Διαβάστε επίσης: Οι αναστολές εργασίας στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών – Ποια άλλα μέτρα εξετάζονται
Σύσταση για τεστ πριν τα οικογενειακά τραπέζια – Απαγορεύονται τα πάρτι
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτή τη στιγμή οι συμπολίτες μας που πλήττονται από την μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίως στις νεότερες γενιές. Κυρίως στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών.
Αυτές οι γενιές και λόγω της ιδιαιτερότητας της μετάλλαξης «Όμικρον», αλλά και λόγω των ηλικιακών τους κριτηρίων κατά βάση νοσούν ή νοσούν ασυμπτωματικά.
Για αυτό τον λόγο, οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή ο ίδιος έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να είναι φορέας του κοροναϊού».
Έπειτα, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι: «πριν τα οικογενειακά τραπέζια, τα οποία θα γίνουν την Πρωτοχρονιά, θα πρέπει να γίνονται τεστ από όλους όσοι θα παρευρεθούν σε αυτά και ειδικά από αυτούς που αισθάνονται ότι έχουν βρεθεί με κόσμο που είτε είναι κρούσματα, είτε έχουν βρεθεί σε χώρους που θα μπορούν να έχουν νοσήσει και να δείξουν ότι αγαπούν τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, χωρίς να τους δουν.
Παράλληλα, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μέσα στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διενέργειας οποιασδήποτε εκδήλωσης, είτε σε ιδιωτικό, είτε σε δημόσιο χώρο, που θα έχει τα χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους, μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι ή με πληρωμή για διενέργεια πάρτι».
«Παράθυρο» για επέκταση του εμβολιασμού
Στην ίδια ενημέρωση ο υπουργός Υγείας άφησε «παραθυράκι» για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Τα λόγια του ήταν χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση προφανώς και στο επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και της υποχρεωτικότητας που υπάρχει ως προς τους εμβολιασμούς, αφού έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλη κάλυψη και επιθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν και λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την υποχρεωτικότητα, καθώς επίσης και για το χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά με τα πλήρη δικαιώματα των εμβολιασμένων, καθώς αντιστοίχως έχουμε δει ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που η αναμνηστική δόση έγινε εμμέσως υποχρεωτική, καθώς δεν υπάρχουν τα προνόμια όσων είναι εμβολιασμένων και δεν την έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, θεωρούμε ότι αυτό δείχνει το δρόμο ότι μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες ρυθμίσεις, προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη που μας προστατεύει από τον κοροναϊό».
- Διαβάστε επίσης: Γκάγκα – Ακόμη και αν κλείσει η διασκέδαση, η διαμόλυνση υπάρχει ήδη – «Κλειδί» τα συχνά τεστ
Περιθώριο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας άφησε και ο Γεωργαντάς
Να σημειώσουμε ότι στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα παρέθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
Πάνω από 7 εκατομμύρια θα είναι από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι, κατά του κοροναϊού, πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, 7.430.000 είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και 7.000.000 με τη δεύτερη.
Με την τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί περίπου 3.300.000, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού. Στο σύνολο των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης, μαζί με αυτούς που εμβολιάστηκαν και το 1.300.000 που έχει προγραμματίσει το ραντεβού του για τις επόμενες ημέρες, έχουμε το 75% των δικαιούχων.
Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Γεωργάντας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, στο τραπέζι βρίσκεται η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους κάτω των 60 ετών. «Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών», είπε ο υφυπουργός.
Όλα είναι ρευστά
Η συγκεκριμένη ατάκα του υφυπουργού χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν από όλους μας. Όπως έχουμε καταλάβει τα δύο χρόνια της πανδημίας, όλα είναι ρευστά. Μια εξέλιξη που δεν την αναμένει κανείς, όπως η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό και να επιβάλει στους ειδικούς να προτείνουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.
Γι’ αυτό τίποτα δεν αποκλείεται, ακόμα και ένα γενικό lockdown, αν και τα στελέχη της κυβέρνησης επανειλημμένα έχουν τονίσει ότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις