Ιρίνα Καραμάνος – Η ελληνίδα Πρώτη Κυρία της Χιλής
Είναι επικεφαλής του φεμινιστικού τμήματος του κόμματος του οποίου ηγείται ο σύντροφός της Γκαμπριέλ Μπόριτς, με πλούσια δράση: κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, διεκδικήσεις για τη θέση της γυναίκας και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην καθημερινότητά της.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Ο Μάρτιν Σκορσέζε φέρνει στην οθόνη τη ζωή οκτώ καθολικών Αγίων - «Πάντα με γοήτευε η ιδέα»
Νέος πρόεδρος της Χιλής ο Γκαμπριέλ Μπόριτς. Ο πρώτος αριστερός πρόεδρος, μετά τη δικτατορία Πινοτσέτ, σε μια χώρα όπου κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός, και μάλιστα ένα ακραίο μοντέλο. Ο Μπόριτς εξελέγη με σύνθημα «Εγκρίνω την αξιοπρέπεια» και η αλήθεια είναι ότι για να τηρήσει την υπόσχεσή του θα πρέπει να παλέψει πολύ.
Στην Ελλάδα η εκλογική νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συντρόφου του, Ιρίνα Καραμάνος. Ελληνικής καταγωγής, με τη δική της πορεία στην πολιτική, η οποία, όπως έδειξε από τις πρώτες δηλώσεις της, φιλοδοξεί να είναι και θα διεκδικήσει να ξεπεράσει τα όσα προβλέπει ο τίτλος της «πρώτης κυρίας», των φιλανθρωπιών, των εκδηλώσεων και του lifestyle. Οι σπουδές της είναι στην Ανθρωπολογία και τις Κοινωνικές Επιστήμες.
Η αρχική δήλωση που αποδόθηκε στην Ιρίνα Καραμάνος, ότι μπορεί να αποποιηθεί τον ρόλο της «πρώτης κυρίας», ήταν από τους λόγους που έστρεψε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο των χιλιανών ΜΜΕ όσο και του διεθνούς Τύπου, που άρχισε να ψάχνει ποια είναι η «ελληνικής καταγωγής σύντροφος του Γκαμπριέλ Μπόριτς». Και το ψάξιμο των δημοσιογράφων απέδειξε ότι είναι πολύ περισσότερα.
Δραστήρια πολιτικά, επικεφαλής του φεμινιστικού τμήματος του κόμματος του οποίου ηγείται ο Μπόριτς, η Ιρίνα είναι ένα στέλεχος με πλούσια δράση. Κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, διεκδικήσεις για τη θέση της γυναίκας και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στην καθημερινότητά της. Θέση της ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε την εξουσία και τις σχέσεις που αναδύονται από αυτήν».
Οπως είπε σε δηλώσεις της (ΕΡΤ3) αναφερόμενη στις γυναίκες στη Χιλή, «δεν υπάρχουμε ως γυναίκες σε μια δημοκρατική κοινωνία σε θέσεις εξουσίας». Σύμφωνα με την ίδια υπάρχει ακόμη δρόμος για μια φεμινιστική πολιτική, ωστόσο το κόμμα του Μπόριτς θέλει να παρουσιάσει μια πολιτική πρόταση όπου ο κάθε πολίτης να είναι ενεργός. Ξεκαθαρίζει δε ότι ο ρόλος της «πρώτης κυρίας» δεν πρέπει να περιορίζεται στη φιλανθρωπία και στα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και τα παιδιά, αλλά να έχει ενεργό ρόλο στην πολιτική και στη διπλωματία, χωρίς στενά όρια.
Οι λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι, η προσωπική της ζωή, μέχρι σήμερα, μπορεί να χαρακτηριστεί καλά προστατευμένη και η ίδια δεν ετεροκαθορίζεται μέσω του συντρόφου της.
Στα 32 της χρόνια επιλέγει να μη μιλάει για τη σχέση της με τον Γκαμπριέλ Μπόριτς αλλά για το φιλόδοξο πρόγραμμα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο νέος πρόεδρος της Χιλής και έχει στόχο να φτάσει μέχρι τις συνταγματικές αλλαγές για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού της χώρας.
Αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χιλή, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, στο εθνικό σύστημα υγείας, που είναι κατακερματισμένο, αλλά και σε δίκαιες συντάξεις, σημειώνοντας ότι πολλοί άνθρωποι ζουν με χρήματα κάτω από τον βασικό.
Η Ιρίνα μιλάει ισπανικά, αγγλικά, γερμανικά, καθώς σπούδασε στη Γερμανία, αλλά και ελληνικά. Εμαθε ελληνικά, όπως έχει πει η ίδια, 10 χρόνια πριν, για να επισκεφθεί την Κύμη, τον τόπο καταγωγής των παππούδων της, όπου ζουν ακόμη συγγενείς της. Ενα μέρος που δηλώνει ότι σίγουρα θα επισκεφθεί ξανά, με την αγάπη της για την Ελλάδα να είναι εμφανής όταν μιλάει για την οικογένειά της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις