Κίνα – Διαπόμπευση στους δρόμους για παραβάτες των μέτρων κατά του κοροναϊού
Η διαπόμπευση επέστρεψε στην Κίνα, αυτήν τη φορά για παραβάτες των μέτρων κατά του κοροναϊού. Μοιρασμένες οι αντιδράσεις στα social media
- Συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα - Ζητούν «επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή διαβίωση»
- ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο
- Κόντρες και ειρωνίες στη Βουλή: «Αραιώσατε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…»
- Δεκάδες νεκρά ποντίκια γέμισε το λιμάνι στο Ηράκλειο - Μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους
Στιγμιότυπα από διαπόμπευση σε περιοχή στη Νότια Κίνα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις.
Οι τέσσερις άνδρες εξαναγκάστηκαν να βαδίσουν σε δρόμους της πόλης Jingxi συνοδεία αστυνομικών, φορώντας στολές και φέροντας πλακάτ με τα ονόματά τους και τις φωτογραφίες τους. Μερικοί άνθρωποι διακρίνονται να παρακολουθούν το γεγονός.
Όπως αναφέρει το BBC και οι τέσσερις κατηγορούνται για λαθραία μεταφορά ανθρώπων στα σύνορα της Κίνας, τα οποία είναι ερμητικά κλειστά λόγω του κοροναϊού.
Αντιδράσεις από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης
Η διαπόμπευση προκάλεσε μικτές αντιδράσεις στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Τα κρατικά Beijing News ανέφεραν ότι «το μέτρο παραβιάζει σοβαρά το πνεύμα του κράτους δικαίου και δεν μπορεί να επιτραπεί να επαναληφθεί».
Το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας της πόλης Jingxi και η τοπική κυβέρνηση υπερασπίστηκαν ωστόσο τη συγκεκριμένη πρακτική, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια «πειθαρχική προειδοποιητική δραστηριότητα» και ότι δεν ήταν καθόλου απαράδεκτη.
Η «παρέλαση της ντροπής» προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, όπου ένα hashtag γι ‘αυτό ήταν το κορυφαίο θέμα της τάσης.
Four Chinese people who violated public health measures were publicly humiliated and forced to parade in the streets of Jingxi while handcuffed with a sign of their name and photo displayed on their chest. pic.twitter.com/AFMqlCAWvw
— The Vigilant Fox (@VigilantFox) December 29, 2021
Μερικοί άνθρωποι είπαν ότι τους θύμισε διαπομπεύσεις που γινόταν εκατοντάδες χρόνια πριν, ενώ άλλοι συμφώνησαν με τις προσπάθειες που απαιτούνται για τον έλεγχο του ιού κοντά στα σύνορα.
«Αυτό που είναι πιο τρομακτικό από τη διαπόμπευση στον δρόμο είναι τα πολλά σχόλια που υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση», έγραψε ένας χρήστης.
Το 2007, οι αρχές στην Κίνα απαγόρευσε τη διαπόμπευση κρατουμένων στους οποίους είχε επιβληθεί η θανατική ποινή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις