Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι» της Εφορίας το 2022
Στο μικροσκόπιο υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ.
- Στέλεχος της ΑΑΔΕ σε κύκλωμα που διακινούσε ποτά «μπόμπες» – Δώδεκα συλλήψεις
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Μπαράζ φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων, καθώς και νέες «έξυπνες» ελεγκτικές μεθόδους με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης επιστρατεύει το 2022 η ΑΑΔΕ για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή ειδικά στο σκέλος του ΦΠΑ, όπου η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην Ε.Ε. καταγράφοντας απώλειες ύψους 5,3 δισ. ευρώ ετησίως.
Στο «μάτι» των φοροελεγκτών θα βρεθούν υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, χρήσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά και οι υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ.
Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του, η οποία παραδοσιακά δημοσιεύεται στην εκπνοή κάθε έτους, έδωσε εντολές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για τη διενέργεια 27.500 φορο-ελέγχων το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή θα διενεργηθούν:
– 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
– 2.500 για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου. Θα ελεγχθούν δηλαδή υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών και κληρονομιών.
Τεχνητή νοημοσύνη
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν εξοπλιστεί με νέα εργαλεία με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και περισσότερους από 800 υπαλλήλους να έχουν πλέον εκπαιδευτεί σε αυτές. Το 2022 η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της οποίας οι ελεγκτές θα εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα διασταυρώνουν τις κινήσεις των φορολογούμενων, θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση και θα μπορούν να διαπιστώνουν ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι ανακριβείς. Το σύστημα, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μία τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις συναλλαγές, τις τραπεζικές κινήσεις.
Στους επιτόπιους ελέγχους οι φοροελεγκτές θα χρησιμοποιούν τάμπλετ για να έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QRcode και θα μπορεί ο ελεγκτής να ελέγχει εάν η απόδειξη έχει περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.
Καταγγελίες
Στα σχέδια της ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση των καταγγελιών μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος που θα αξιοποιεί καταγγελίες και πληροφορίες από φορολογούμενους για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, κλοπής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Στην Ελλάδα μόνο από τη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ κάθε λεπτό το δημόσιο χάνει έσοδα 1.008 ευρώ έναντι 4.000 ευρώ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το έλλειμμα ΦΠΑ.
Συνολικά το 2019 η Ελλάδα έχασε έσοδα 5,3 δισ. ευρώ από την κλοπή ΦΠΑ η οποία συντελείται κυρίως μέσω του εθνικού σπορ της μη έκδοσης αποδείξεων.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις