Όμικρον – Δραστικά μέτρα ζητούν επιστήμονες – Στο «τραπέζι» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων να επιφέρει και αύξηση των νοσηλειών και να «γονατίσει» για μία ακόμη φορά το σύστημα υγείας
Για μέτρα ανεπαρκή που δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, κάνουν λόγο αρκετοί επιστήμονες, που ζητούν πλέον ανοιχτά ακόμη και την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, αλλά και την επιβολή αυστηρής καραντίνας για τους ανεμβολίαστους.
Ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων να επιφέρει και αύξηση των νοσηλειών και να «γονατίσει» για μία ακόμη φορά το σύστημα υγείας.
Γιατί μπορεί τα συμπτώματα της Όμικρον να είναι ηπιότερα από αυτά της Δέλτα – η δεύτερη, άλλωστε, είναι αυτή που έχει γεμίζει τα νοσοκομεία και τις εντατικές – ωστόσο, το γεγονός ότι είναι «σούπερ» μεταδοτική, προκαλεί ανησυχία, ειδικά αν κολλήσουν ηλικιωμένοι και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Προβλέψεις για έως 100.000 κρούσματα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εκτιμά πως μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τα 100.000 κρούσματα ημερησίως!
Όπως είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την Όμικρον, ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη και ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι».
Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδης και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους.
Προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.
Παυλάκης: Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο
Από την πλευρά του, ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης εκτίμησε πως η μετάλλαξη Όμικρον θα «σαρώσει» τους ανεμβολίαστους και θεωρεί πως τα νέα μέτρα που ελήφθησαν δεν είναι αρκετά καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο».
«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» επεσήμανε και χαρακτήρισε «τοξικό» να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία του κοροναϊού, καθώς ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει, μπορεί να ξανακολλήσουν.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Παυλάκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός και υποχρεωτικός, για να σταματήσει η πανδημία. «Αναγκαία τα εμβόλια και πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά», είπε χαρακτηριστικά.
«Η μετάλλαξη Δέλτα και η Όμικρον δεν σταματάει, παρά μόνο με σταμάτημα των ανθρώπινων επαφών» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη να παρθούν αυστηρότερα μέτρα.
Κατά τον κ. Παυλάκημ η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο. «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο, έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής», είπε χαρακτηριστικά.
Μαγιορκίνης: Επέκταση της υποχρεωτικότητας σε ηλικιακές ομάδες
Ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο MEGA για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων κατά του κοροναϊού και για την πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολίου.
Ειδικότερα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μάλιστα, δεν έκρυψε ότι ένα τέτοιο μέτρο έχει ήδη τεθεί «στο τραπέζι» και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επέκτασής της με κριτήριο την ηλικία.
«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι το οποίο εξετάζεται», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης και πρόσθεσε: «Δημιουργείται ένα ηθικό ζήτημα από τη στιγμή που είναι προφανές ότι εάν είχαμε φτάσει τον εμβολιασμό στο 90% σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, και βασικά στους μεγαλύτερους ηλικιακά εάν είχαμε φτάσει το 95%, αυτή τη στιγμή μέτρα δεν θα χρειάζονταν. Από τους διασωληνωμένους που βρίσκονται στην εντατική, είναι λιγότεροι από 100 οι εμβολιασμένοι σε ένα άθροισμα γύρω στους 600».
«Εάν είχαν εμβολιαστεί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα», τόνισε, προσθέτοντας: «Θα πρότεινα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες, παρά επαγγελματικές κατηγορίες.
Η ραγδαία αύξηση οδήγησε στη λήψη άμεσων μέτρων
«Το βασικό στοιχείο για την άμεση θέσπιση των νέων μέτρων ήταν η εκτόξευση των κρουσμάτων, φτάσαμε μέχρι και 5 φορές πάνω σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Αττική. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό προφίλ. Όταν δούμε αύξηση 5 φορές πάνω στα κρούσματα, θα αρχίσει να δημιουργείται μία πίεση στο σύστημα υγείας, οπότε και θα πρέπει να λάβουμε και τα ανάλογα μέτρα», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
Για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, ανέφερε πως γενικά αποφεύγει να λέει νούμερα: «Δίνω μόνο τα νούμερα που ξέρω ότι σίγουρα θα ξεπεραστούν, δεν θα κάνω προβλέψεις. Είχα αναφέρει στο παρελθόν πως εάν φτάσουμε τα 35.000 κρούσματα, θα υπάρξει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Συνήθως, όταν μία πανδημία ‘τρέχει’ πιο γρήγορα, τότε αποκλιμακώνεται και πιο γρήγορα».
Κρίσιμο στοιχείο ο εμβολιασμός
Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η Όμικρον προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και δεύτερη δόση, καθώς και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, έρευνα που ήρθε στη δημοσιότητα από τον γνωστό γιατρό Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρέγκ Σπένσερ, καταλήγει πως είναι μεν λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, όμως, όλα εξαρτώνται από τις δόσεις εμβολίου που έχουμε λάβει.
Ο καθηγητής Σπένσερ ανέφερε, μέσα από τις παρατηρήσεις εκατοντάδων ασθενών, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε, τα οποία είναι τα εξής:
Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου
Όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από την παραλλαγή Όμικρον και έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν ήπια συμπτώματα, όπως λέει:
«Λέγοντας ήπια, εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο και επίσης κόπωση, σε συνδυασμό με κάποιους μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Όλοι ταλαιπωρούνται, αλλά είναι ασφαλείς», τονίζει ο γνωστός καθηγητής.
Από εκεί και πέρα, τα συμπτώματα αλλάζουν, όσο μειώνονται οι δόσεις του εμβολίου.
Ασθενείς με Όμικρον που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου
Σύμφωνα με τον Κρεγκ Σπένσερ, οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer ή Moderna, είχαν μεν ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από όσους είχαν κάνει την τρίτη δόση:
«Είχαν περισσότερη κόπωση και πιο υψηλό πυρετό. Επίσης περισσότερο βήχα. Η εικόνα τους ήταν λίγο πιο επιβαρυμένη συνολικά, αλλά και πάλι δεν είχαν δύσπνοια και καμία δυσκολία στην αναπνοή. Μπορώ να πω ότι η εικόνα τους ήταν συνολικά ικανοποιητική», σημειώνει ο καθηγητής.
Ασθενείς με Όμικρον και ανεμβολίαστοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής Σπένσερ από το νοσοκομείο όπου εργάζεται, οι μη εμβολιασμένοι εμφανίζουν δεδομένα νοσηλείας 15πλάσια ή και περισσότερο, συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.
«Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο με Covid δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι υπέφεραν από βαριά δύσπνοια και παρατηρούσαμε πτώση του οξυγόνου τους, όποτε επιχειρούσαν να περπατήσουν. Όλοι χρειάζονται την υποστήριξη οξυγόνου για να αναπνέουν σωστά», όπως λέει.
Οι συστάσεις του γιατρού είναι ξεκάθαρες: «Εμβολιαστείτε αν δεν το έχετε κάνει! Προχωρήστε σε δεύτερη δόση από διαφορετικό εμβόλιο, εάν είχατε κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson και κάντε άμεσα την τρίτη αναμνηστική δόση».
«Ως γιατρός επειγόντων, στον οποίο θα εμπιστευτείτε τη ζωή σας αν βρεθείτε στα Επείγοντα Περιστατικά στις 3 τα ξημερώματα, σας διαβεβαιώνω ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίστε το επερχόμενο κύμα Όμικρον εμβολιασμένοι», καταλήγει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια