Παπαευαγγέλου – Η Όμικρον μας βρίσκει με επιβαρυμένο ΕΣΥ – Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ
Για την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον μίλησε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας
Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μετά την καθημερινή αύξηση κρουσμάτων ενημέρωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι νοσούν σήμερα, με τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να είναι στα 18-34 έτη. Η κ. Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι έχει επικρατήσει με την θετικότητα να κυμαίνεται πάνω από το 2%.
Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει σημαντικά από προηγούμενες παραλλαγές με κυριότερο χαρακτηριστικό την εξαιρετική μεταδοτικότητά της.
Σύμφωνα με δεδομένα από άλλες χώρες που η νέα παραλλαγή κυριάρχησε νωρίτερα, η επώαση της Όμικρον γίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα ενώ και η νόσηση είναι μικρότερης χρονικής διάρκειας.
Eφαρμόζονται διαφορετικοί κανονισμοί καραντίνας.
Ειδικότερα, για όσους έχουν βγει θετικοί σε τεστ πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για πέντε ημέρες, ενώ εφόσον δεν έχουν συμπτώματα την 6η μέρα μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες.
Μετά από επαφή με κρούσμα για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει καραντίνα για πέντε ημέρες ενώ εάν την πέμπτη μέρα το τεστ βγει αρνητικό μπορεί ο νοσούντας πάλι με χρήση μάσκας υψηλής προστασίας. Αντιθέτως για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα δεν χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα, αλλά θα πρέπει να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί και να πραγματοποιήσουν τεστ την πέμπτη μέρα μετά την έκθεση.
Συμπτώματα της Όμικρον
Πολλοί που θα κολλήσουν παραλλαγή Όμικρον θα έχουν συμπτώματα παρόμοια με ένα απλό κρυολόγημα.
Παράλληλα, τόνισε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα αφού εκδηλώνεται συχνότερα με:
- Καταρροή
- Πονοκέφαλο
- Κόπωση
- Φτέρνισμα
- Πονόλαιμο
Πιο σπάνια, είπε η καθηγήτρια, οι νοσήσαντες εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης-όσφρησης. «Κάνουμε σύσταση να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακός έλεγχος», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.
Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα συστήνεται να πραγματοποιούν τεστ.
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία μας είναι ακόμα επιβαρυμένα με 40000 ασθενείς που νοσηλεύονται.
H πληρότητα φτάνει στο 53% σε απλές κλίνες ενώ αγγίζει το 88% στις ΜΕΘ κοροναϊού, με 91% στην Αττική και 98% στη Θεσσαλονίκη.
Θα πρέπει ακόμα να περιμένουμε να δούμε αν τα δεδομένα από το εξωτερικό θα ισχύσουν και στην Ελλάδα και θα έχουμε όντως λιγότερες νοσηλείες.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως η τρίτη δόση εμβολίου προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση.
Όσο πιο ήπια και να φαίνεται η παραλλαγή Όμικρον, παραμένει επικίνδυνη ιδίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Ακόμα η κ. Παπαευαγγέλου συνέστησε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κοινωνικές συναναστροφές, και πρότεινε να πραγματοποιήσουμε όλοι αυτοδιαγνωστικά τεστ πριν βρεθούμε με άλλους ανθρώπους ενόψει των εορτών.
Η χρήση αντιγονικών τεστ παραμένει εξαιρετικά σημαντική, αν και δεν είναι το ίδιο ευαίσθητα στην Όμικρον.
Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους που νοσούν θα χρειαστεί να πραγματοποιούν μοριακό τεστ για να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης, ενώ για όσους είναι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται μετά από τεστ αντιγόνου να πραγματοποιήσουν pcr test.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις