Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Tι γυρεύει η αλεπού στην… αυλή μας

Tι γυρεύει η αλεπού στην… αυλή μας

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν ανενόχλητες όλο και πιο κοντά στο κέντρο της πόλης καθώς βρίσκουν ασφάλεια και εύκολο φαγητό

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι ή, πιο σωστά, τη δουλειά έχει το πανέξυπνο αυτό ζώο να κόβει βόλτες στους δρόμους της Αθήνας; Κι όμως το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά οι Αθηναίοι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με αλεπούδες, που κυκλοφορούν ανενόχλητες.

Στην Ευρώπη η… κάθοδος των αλεπούδων δεν αποτελεί έκπληξη, αφού τα έξυπνα αυτά ζώα έχουν εποικίσει τις μητροπόλεις της, όπως το Λονδίνο, εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα πλέον ήρθε και η σειρά της Αθήνας, καθώς την τελευταία πενταετία είναι ιδιαίτερα συχνό το φαινόμενο τα ζώα αυτά να εμφανίζονται όλο και πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.

«Το φαινόμενο ξεκίνησε περιαστικά, κυρίως από τις περιοχές που… συνόρευαν με το Σχιστό, το Ποικίλο Ορος, την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό. Γνωρίζαμε για κάποιες οικογένειες αλεπούδων στο Μαρούσι, τα Τουρκοβούνια και τη Ρεματιά του Χαλανδρίου. Πλέον, όμως, έχουμε μαρτυρίες κατοίκων που είδαν αλεπού ακόμη και στα Πατήσια και τη Νέα Ιωνία» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή.

Σαν αδέσποτη γάτα

Η αλεπού, όπως εξηγεί, είναι προσαρμοστικό ζώο και σταδιακά αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν αδέσποτη γάτα, καθώς δεν απειλείται από άρπαγες, κινδυνεύει, βέβαια, από τα αυτοκίνητα. Πού, όμως, οφείλεται αυτή η όλο και πιο συχνή παρουσία του ζώου μέσα στην πόλη; Η Μαρία Γανωτή απαντά πως οι πόλεις μας τους παρέχουν πλέον ασφάλεια και εύκολο φαγητό. «Από τη μία η έξαψη της φιλοζωίας, που τοποθετείται φαγητό για αδέσποτα σε διάφορα σημεία, από την άλλη τα σκουπίδια μας ή ακόμη και τα ποντίκια των πόλεων δίνουν άφθονη τροφή στις αλεπούδες».

Πολλά είναι τα – σχετικά με τα συγκεκριμένα ζώα – τηλεφωνήματα που δέχεται η ΑΝΙΜΑ, είτε γιατί ανησυχούν για τις ίδιες τις αλεπούδες μήπως τραυματιστούν είτε γιατί ανησυχούν για τα κατοικίδια, ακόμη και για τα παιδιά τους. «Αυτή την περίοδο έχουμε μεγάλη έξαρση της ψώρας, ιδιαίτερα σε σκαντζόχοιρους, κουνάβια, αλεπούδες και πρόβατα. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας στους δύο σκαντζόχοιρους που έρχονται στην ΑΝΙΜΑ, όπως και μία στις δύο αλεπούδες, έχουν προσβληθεί από ψώρα. Κι αυτό ανησυχεί όσους έχουν κατοικίδια, αν και δεν θα έπρεπε, αφού τα δεσποζόμενα ζώα παίρνουν προληπτικά αμπούλες για τα παράσιτα, άρα είναι προστατευμένα» προσθέτει η Μαρία Γανωτή.

Οι αλεπούδες, πάντως, δεν είναι το μοναδικό άγριο ζώο που συναντούν οι Αθηναίοι. Κάτοικοι ιδίως των βορείων προαστίων εδώ και αρκετούς μήνες βλέπουν συχνά στις γειτονιές τους ολόκληρες οικογένειες αγριογούρουνων. Ο πληθυσμός τους, πλέον, σύμφωνα με τη Μαρία Γανωτή, είναι πολύ μεγάλος διότι δεν έχουν φυσικό εχθρό, ενώ αγριογούρουνα έχουν ζευγαρώσει με κατοικίδια γουρούνια από φάρμες, με αποτέλεσμα να γεννούν περισσότερες φορές μέσα στον χρόνο. Το θέμα με τα αγριογούρουνα είναι ότι δημιουργούν περισσότερες ζημιές σε αυλές και κήπους και όταν αυτό συμβαίνει σε αγροτικές περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν από τις καλλιέργειες, τότε, όπως καταλαβαίνουμε, υπάρχει πρόβλημα.

Αγρια ζώα

Οπως τονίζουν οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ, πάντα είχαμε άγρια ζώα στην πόλη, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουν δόντια και νύχια, όπως τα κοτσύφια, οι τσαλαπετεινοί αλλά και οι κίσσες. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, όμως, είναι ότι όσο ανεβαίνει η πόλη στο βουνό, οι δρόμοι που ανοίγονται χρησιμοποιούνται τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τα ζώα.

«Ολοι μας πρέπει να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει ένα τείχος που χωρίζει την άγρια από την ήμερη ζωή. Ακόμη κι όταν οι άνθρωποι προσπάθησαν να σηκώσουν αυτό το τείχος, πλέον έχει πολλές τρύπες, από τις οποίες περνούν τα ζώα.

Αλεπούδες στην Αθήνα, λύκοι στα Μέγαρα, λαφιάτες στα Εξάρχεια, δεντρογαλιές στην Καλλιθέα, νυχτερίδες παντού. Και, φυσικά, κοτσύφια, ψαρόνια και γεράκια. Αν σκεφτείτε τι έχουμε κάνει στο σπίτι τους, τα προβλήματα που προκαλούν στο δικό μας είναι πταίσματα. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη φύση με τα καλά και τα άσχημά της» σημειώνει η Μαρία Γανωτή.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024