Παυλάκης – «Θέλει τεράστια προσοχή γιατί κυριαρχούν ταυτόχρονα Δέλτα και Όμικρον»
Για τη διπλή απειλή από τις παραλλαγές του κοροναϊού μίλησε ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, ενώ εξέφρασε τον φόβο του για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων μετά τις γιορτές.
Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής, επικεφαλής τμήματος εμβολίων εθνικού ιδρύματος στις ΗΠΑ. Ο επιστήμονας επισήμανε την διπλή απειλή με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι αφού στη χώρα κυριαρχούν ταυτόχρονα τόσο η παραλλαγή Όμικρον, όσο και η μετάλλαξη Δέλτα.
Η «Όμικρον» κάνει ηπιότερη νόσηση λόγω των εμβολίων, είπε ο Γιώργος Παυλάκης στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». «Αυτή την περίοδο βλέπουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα του εμβολιασμού, που κόβει την βαριά ασθένεια και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους, παρά την αύξηση των κρουσμάτων» επισήμανε. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί. Πρέπει ταυτόχρονα να «κόψουμε συνειδητά τις νέες μολύνσεις με περιοριστικά μέτρα».
Για τη μεταδοτικότητα της «Όμικρον»
Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα από την υπερμετάδοση του στελέχους Όμικρον.
«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα τελειώσει η πανδημία επειδή το νέο στέλεχος της Όμικρον είναι λιγότερο τοξικό από τα προηγούμενα. Έχουμε όμως και θανάτους από την Όμικρον», επεσήμανε.
«Η Όμικρον δίνει μεγάλο ιικό φορτίο. Ήδη υπάρχουν αρκετά δεδομένα για ανθρώπους που μολύνθηκαν με την Όμικρον, μπήκαν στο νοσοκομείο και κατέληξαν», σημείωσε. «Αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται αργά και σχετικά δύσκολα» διευκρίνισε ο κ. Παυλάκης, γιατί «πρέπει να βρούμε ανθρώπους που ήταν ανεμβολίαστοι, δεν είχαν νοσήσει προηγούμενα με κοροναϊό και νοσούν αποδεδειγμένα μόνο με την μετάλλαξη Όμικρον. Αυτό θα πάρει το χρόνο του γιατί ακόμη τα περιστατικά με Όμικρον είναι λίγα», ανέφερε.
«Γι’ αυτό το πόσο επικίνδυνο είναι το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με όλα τα άλλα θα το μάθουμε τελευταίο. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι διαδίδεται με τεράστια ταχύτητα», συμπλήρωσε.
- Διαβάστε επίσης: Το «τσουνάμι» της «Όμικρον» φέρνει νέα μέτρα – Στο τραπέζι «σκληρή» καραντίνα για ανεμβολίαστους και επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Για τη «Δέλτα»ο
Όπως εκτίμησε οι μολύνσεις με τη μετάλλαξη Δέλτα, που υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος με τις γιορτές να εκτιναχτούν και αυτές, με πολλούς ασθενείς να εισάγονται στα νοσοκομεία και κάποιοι να καταλήγουν. «Η επιδημία αυτή τη στιγμή είναι και από την Δέλτα και από την Όμικρον και θέλει τεράστια προσοχή», τόνισε.
«Σε χώρες με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη όπως η Πορτογαλία στο 90%, παρά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω της Όμικρον, αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό, γιατί πάρθηκαν γρήγορα περιοριστικά μέτρα», επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.
Για τη μείωση της καραντίνας
«Η μείωση της καραντίνας για όσους νοσούν με την Όμικρον είναι παρακινδυνευμένο αλλά αναγκαία. Γίνεται για πρακτικούς λόγους για να μην έχουμε επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και την οικονομία με το 30% του πληθυσμού μολυσμένο την ίδια περίοδο και να απέχει ταυτόχρονα από την εργασία του», ανέφερε ο Γιώργος Παυλάκης.
«Θα μείνουμε από νοσοκομεία γιατί οι γιατροί θα επαναμολυνθούν παρόλο που είναι εμβολιασμένοι. Κάποιες αποφάσεις που παίρνονται τώρα είναι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ανάγκης. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να καλωσορίσουμε όσα άρχισε να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση καθώς είναι αναγκαία σε αυτή τη φάση».
Ο κ. Παυλάκης εκτίμησε για την Ελλάδα πως «δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις τέτοιο τσουνάμι χωρίς να κλείσει καθόλου η κοινωνία. Αυτό που θα γίνει στην πράξη είναι ότι το 70% του πληθυσμού που αντιμετώπισε με συνέπεια το προηγούμενο lockdown, έχει αρχίσει να κουράζεται».
- Διαβάστε επίσης: Σε αχαρτογράφητα νερά με την «Όμικρον» – Ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοσίας μετά την τρίτη δόση
Ο κίνδυνος από τις μεταλλάξεις
Ο Γιώργος Παυλάκης έστειλε το δικό του μήνυμα για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, επισημαίνοντας την ασφάλεια των εμβολίων και την προστασία που παρέχουν στον παγκόσμιο πληθυσμό.
Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε πως τα εμβόλια δεν αρκούν πρέπει να κόψουμε και τις νέες μολύνσεις γιατί ο ιός όσο παραμένει στην κοινότητα δημιουργεί νέες μεταλλάξεις και αντιμάχεται ακόμη και τα εμβόλια.
Για τα σχολεία
Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές είπε ότι «όσο πιο γρήγορα παίρνονται οι αποφάσεις τόσο το καλύτερο» και εκτίμησε πως «με το τσουνάμι του κοροναϊού στις ελληνικές πόλεις, είναι αδύνατον τα σχολεία να ανοίξουν με τις ίδιες συνθήκες, χωρίς να υπάρχει εξαερισμός, χωρίς πρόσθετα μέτρα γιατί θα μολυνθούν πάρα πολλά παιδιά και θα το μεταφέρουν στο σπίτι τους. Την απλή και ασφαλή λύση να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές και να παραταθεί το σχολικό έτος είναι μία λύση που πρέπει να τη δει κάποιος πολύ σοβαρά», εκτίμησε ο καθηγητής.
- Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στο Πακιστάν: Μακελειό σιιτών – σουνιτών με 82 νεκρούς και 156 τραυματίες
- Οι Σέρβοι ρίχνουν… βόμβα: «Ο Βεζένκοφ αλλάζει εθνική ομάδα…»
- Khalid: Δεν ντρέπομαι για τη σεξουαλικότητά μου, απλά δε σας αφορά
- Φωτιά σε ψητοπωλείο στην Γλυφάδα
- Live Streaming: Ηρακλής – Ολυμπιακός
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας – Τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα