ΣΥΡΙΖΑ – «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της Ευρώπης στο πλιάτσικο με τα τεστ κ. Οικονόμου»
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες χώρες της Ευρώπης σε τεστ
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, αναφορικά με τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων για τον κοροναϊό, σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες της Ευρώπης σε τεστ.
Η πραγματικότητα για την πανδημία στην Ελλάδα, επεσήμανε η Κουμουνδούρου, είναι ότι «αντιμετωπίζεται με ατομική ευθύνη και ατομικό κόστος».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, προσέθεσε: «Η αλήθεια για τα τεστ κ. Οικονόμου είναι ότι σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς, συνταγογραφούνται δωρεάν μοριακά και rapid test και στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει πλάτες στο μαυραγοριτισμό για να θησαυρίζουν διαγνωστικά κέντρα, υποχρεώνοντας τους πολίτες να πληρώνουν από 10 ευρώ για rapid ως και 60 ευρώ για μοριακά test για να δουν αν έχουν νοσήσει».
Επιπλέον, ανέφερε πως η αλήθεια για τα τεστ είναι ότι «μία μέση 4μελής οικογένεια πρέπει να πληρώνει 240 ευρώ την εβδομάδα για μοριακό τεστ που είναι το μόνο πλήρως αξιόπιστο, όταν μόνο το Νοέμβριο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα έχασε το 10% της αγοραστικής του δύναμης λόγω ακρίβειας και όταν ένας στους τρεις εργαζόμενους, με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, αμείβεται με τον κατώτατο (650 ευρώ), ενώ ακόμα ένας στους τρεις με λιγότερα από τον κατώτατο».
Η αλήθεια, τέλος, κατέληξε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «όταν όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν για έκρηξη κρουσμάτων, όταν η χώρα έχει αρνητική πρωτιά θανάτων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, όταν το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση εδώ και τρεις μήνες με χιλιάδες απώλειες εκτός ΜΕΘ, και η Κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της πανδημίας, αλλά δυο μέρες μετά καταγράφονται 35.000 κρούσματα, τότε δεν πρόκειται απλά για κυβέρνηση αχρήστων, αλλά για Κυβέρνηση επικίνδυνη για τη ζωή των πολιτών».
Τέλος, ως απάντηση «στους πανηγυρισμούς του κ. Οικονόμου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτει τον χθεσινό πίνακα για τον αριθμό νεκρών ανά εκατ. κατοίκων τους τελευταίους δύο μήνες, όπου «η Ελλάδα έχει διπλάσιο αριθμό απωλειών από το μέσο όρο της Ευρώπης».
Αλέξης Μπένος: «Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πανδημία για στήριξη του ιδιωτικού τομέα»
Ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής – Κοινωνικής Ιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλέξης Μπένος, μαζί με την ομάδα του, προδημοσίευσαν πρόσφατα ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την πανδημία στο ΚΕΠΥ (Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).
Ο κ. Μπένος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» για τα συμπεράσματα της μελέτης που έκανε με την ομάδα του, τόνισε χαρακτηριστικά πως, από την αρχή της πανδημίας, «η κυβέρνηση – πρέπει να παραδεχτούμε – δεν έκρυψε τις προθέσεις της να τη χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για, τη στήριξη αρχικά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τη διεύρυνση της κερδοσκοπίας του».
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «παρά την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, επιμένει ακόμη και σήμερα, όχι μόνον να μην επιτάσσει τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, όπως επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες που ζούμε, αλλά και να προστατεύει την ‘καθαρότητα’ των ιδιωτικών δομών από ‘μολυσμένους’ αρρώστους».
Ο καθηγητής κάνει λόγο για «εμμονή» της κυβέρνησης «στην εξυπηρέτηση της κερδοσκοπίας», που την οδηγεί παράλληλα στο «να χαρίσει υπέρογκους δημόσιους πόρους στον ιδιωτικό τομέα, είτε με άμεση χρηματοδότηση και φοροελαφρύνσεις, είτε με διπλασιασμό των νοσηλίων, είτε με εκτροπή της ζήτησης προς τις ιδιωτικές υπηρεσίες με άμεσες πληρωμές από τους ίδιους τους αρρώστους».
Και καταλήγει πως «ένα μόνο μέρος αυτής της χρηματοδότησης αν πήγαινε προς τις δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως με άμεσο διορισμό επαγγελματιών υγείας, η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική σήμερα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις