Τέσσερις ιστορίες προσφύγων από το 2021 που μας γεμίζουν ελπίδα
Οι ιστορίες της Yusra Mardini, του Γερμανού πάστορα, των Βρετανών αλληλέγγυων και ενός Γάλλου πρέσβη, αποτελούν από τις πιο ωραίες προσφυγικές ιστορίες του 2021 και αποτελούν έμπνευση για όλους.
Η προσφυγική κρίση έγινε συνώνυμο της κακουχίας και της θλίψης, όμως κάποιες φορές γράφονται ιστορίες αλληλεγγύης, αισιοδοξίας και ελπίδας.
Οι ιστορίες της Yusra Mardini, του γερμανού πάστορα, των Βρετανών αλληλέγγυων και ενός γάλλου πρέσβη, αποτελούν από τις πιο ωραίες προσφυγικές ιστορίες του 2021 και αποτελούν έμπνευση για όλους.
Από πρόσφυγας, Oλυμπιονίκης
Η Yusra Mardini, η νεαρή πρόσφυγας που κολύμπησε στα παγωμένα νερά της Μεσογείου για να σωθεί από την ανατροπή της βάρκας στην οποία επέβαινε, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο. Πρόκειται μάλιστα και για την νεότερη Πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η νεαρή κοπέλα εκπαιδεύτηκε από τον πατέρα της για να γίνει επαγγελματίας κολυμβήτρια πριν φύγει από τη Συρία το 2015 σε ηλικία 17 ετών λόγω του πολέμου.
Η πολυετής εκπαίδευσή της δύο ώρες την ημέρα ήταν χρήσιμη όταν κατασχέθηκε από λαθρέμπορους η μηχανή ενός γεμάτου σκάφους με πρόσφυγες. Τα κύματα μαίνονταν και η βάρκα βούλιαζε, παρόλο που οι άνθρωποι πετούσαν στη θάλασσα ό,τι μπορούσαν.
Το σκάφος είχε σχεδιαστεί για να χωράει επτά, αλλά είχε γεμίσει με 20 άτομα. Η Yusra και η αδερφή της Sarah βούτηξαν στο κρύο νερό για να βοηθήσουν να κρατήσουν το σκάφος σταθερό. Κολύμπησαν με μικρά διαλείμματα για να ξεκουραστούν για τρεις ώρες στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς τράβηξαν τη βάρκα με σχοινί προς το ελληνικό νησί της Λέσβου. Άλλοι δύο πρόσφυγες τους βοήθησαν επίσης να σώσουν 16 άτομα.
Έξι χρόνια αργότερα, η Mardini έγινε ένας από τους 29 αθλητές της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, αγωνιζόμενος σε 12 κλάδους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στην Ιαπωνία. Παρόλο που η Mardini έφυγε από τους αγώνες χωρίς μετάλλιο, η ιστορία της κοινοποιήθηκε ευρέως ως ιστορία ελπίδας και αποφασιστικότητας.
Ο Γερμανός πάστορας που έδωσε προσφυγόπουλα από την απέλαση
Ορισμένα θρησκευτικά ιδρύματα στη Γερμανία σώζουν τους αιτούντες άσυλο από την απέλαση, τους προσφέρουν καταφύγιο για έξι μήνες και στη συνέχεια τους βοηθούν στις δικαστικές υποθέσεις τους. Η Trinity Church του πάστορα Gottfried Marten στο Βερολίνο είναι μία από αυτές.
Εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί και Ιρανοί, που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό προτού εγκαταλείψουν τις χώρες τους και καταφύγουν στη Λουθηρανική Εκκλησία, μένουν τώρα στην Εκκλησία.
Ο πάστορας έμαθε την περσική γλώσσα για να βελτιώσει την επικοινωνία, παρέχοντας παράλληλα καταφύγιο σε χιλιάδες τα τελευταία 15 χρόνια.
Πραγματοποιεί μαζικές τελετές βαπτίσματος αφού δοκιμάσει την πίστη των ανθρώπων, διασφαλίζοντας ότι επιθυμούν πραγματικά να γίνουν Χριστιανοί.
Η γερμανική αστυνομία μπορεί να τους απελάσει βάσει του νόμου, αλλά στην πράξη δεν πατούν τους χώρους της εκκλησίας. Σημαίνει ότι οι πρόσφυγες παραμένουν ασφαλείς εντός των ορίων των ιδρυμάτων έως ότου ετοιμαστούν να υποβάλουν δικαστικές αναφορές για το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία — κυρίως για λόγους θρησκευτικής δίωξης στην πατρίδα τους.
Εάν οι υπάλληλοι αρνηθούν την αίτησή τους, θα απελαθούν στην πρώτη χώρα στην οποία έφτασαν στην Ευρώπη.
Βρετανοί… οικοδεσπότες
Ένας συντριπτικός αριθμός ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρθηκε εθελοντικά να φιλοξενήσει ή να γίνει φίλος με Αφγανούς πρόσφυγες μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα φιλίας προς τους πρόσφυγες του Ηνωμένου Βασιλείου, το HostNation, έπρεπε να κλείσει τις αιτήσεις στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο αφού έλαβε περισσότερες από 50 αιτήσεις μέσα σε μια μέρα από ντόπιους που ήθελαν να έρθουν σε επαφή με αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, σύμφωνα με έκθεση του Guardian τον Σεπτέμβριο. Ο οργανισμός λάμβανε πριν περίπου 10 αιτήσεις τους προηγούμενους μήνες.
«Πάντα αισθανόμασταν ότι υπήρχε πολύ καλή θέληση στην κοινότητα, άνθρωποι που ήθελαν να γίνουν φίλοι με πρόσφυγες αλλά δεν ήξεραν πραγματικά πώς», είπε η ιδρύτρια Anneke Elwes στην εφημερίδα.
Την καλή θέληση έδειξαν και εκατοντάδες Βρετανοί πολίτες που προσφέρθηκαν εθελοντικά να φιλοξενήσουν τους Αφγανούς πρόσφυγες τον Αύγουστο.
Ο πρέσβης με την καλή καρδιά
Όταν τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη χώρα αυτό το καλοκαίρι, μια συγκινητική ιστορία ξεχώρισε ανάμεσα στο χάος.
Ο Xavier Chatel, ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μοιράστηκε την ιστορία του πώς ένα κατοικίδιο πουλί τον συνέδεσε με μια Αφγανή πρόσφυγα που αποκαλούσε «Alia», η οποία ετοιμαζόταν να εγκατασταθεί στη Γαλλία.
Η Alia κατάφερε να φέρει μαζί της το κατοικίδιο πουλί της που ονομάζεται «Juji» μέχρι την ενδιάμεση στάση, τη βάση Al Dhafra των ΗΑΕ όπου ο γαλλικός στρατός έλεγξε τους Αφγανούς πριν πετάξουν στη Γαλλία, αλλά στη συνέχεια αντιμετώπισε πρόβλημα. Λόγω υγειονομικών κανονισμών, δεν της επιτρεπόταν να πάρει το πουλί της μαζί της.
Όταν άκουσε για την αποφασιστικότητα της νεαρής κοπέλας να σώσει το πουλί της, το οποίο ταξίδευε σε ένα χαρτόκουτο, μέσα στο χαοτικό περιβάλλον που ανάγκασε πολλούς Αφγανούς να αφήσουν πίσω μέλη της οικογένειας και αγαπημένα πρόσωπα, ο Chatel ένιωσε ότι δεν μπορούσε να αφήσει το πουλί χωρίς επίβλεψη.
Το Juji, μια μάινα, πρόσθεσε την λέξη «Bonjour!» στο λεξιλόγιό της και εγκαταστάθηκε στο νέο της σπίτι, την κατοικία του Γάλλου πρέσβη.
Για την Alia, η οποία αργότερα βρήκε τον πρεσβευτή στο Twitter, το να ξέρει ότι μια μέρα μπορεί να ξαναδεί το πουλί της είναι η επιτομή της ελπίδας.
«Σε αυτή την εκκένωση, έχασα τα πάντα. Έχασα το σπίτι μου, έχασα την πατρίδα μου, έχασα τη ζωή μου. Αλλά το γεγονός ότι το πουλί είναι ζωντανό και τόσο καλά φροντισμένο μου δίνει ελπίδα», είπε στον πρέσβη.
- Ο Δήμος Πειραιά στόλισε «Τα Δένδρα της Ελπίδας»
- Δώρο Χριστουγέννων: Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή – Τι λένε οι εργαζόμενοι στην εστίαση
- Γιώργος Σεφέρης: Τα γόνατα λυγίζουν εύκολα σαν το θέλουν οι θεοί
- Οι Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Ρίνγκο Σταρ ερμήνευσαν μαζί το Helter Skelter και το Ο2 Αrena «έχασε» το μυαλό του
- Καλαμάτα: Προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα πήρε ο 35χρονος Τούρκος που δολοφόνησε τον εργοδότη του
- Ο Φάμελλος συνάντησε τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ – «Θέλουμε να χτίσουμε κάτι καινούργιο»