Τα deals του 2022 στα τρόφιμα – Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές των νέων success stories
Στο «ραντάρ» μεγάλων επενδυτών ο κλάδος των τροφίμων και ποτών
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
γράφει η Ξανθή Γούναρη
Το ζεστό χρήμα των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάγκη πολλών εταιρειών για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης με στόχο την ανάπτυξη και τις εξαγωγές, η τάση για δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών», η αναθέρμανση της οικονομίας και οι προοπτικές που εμφανίζει ο τομέας της ελληνικής αγροδιατροφής, αναμορφώνουν το τοπίο στην εγχώρια βιομηχανία και την οργανωμένη λιανική του κλάδου των τροφίμων και ποτών.
Το 2022 θα προσφέρει εξίσου μεγάλες συγκινήσεις, όπως το 2021, δηλώνουν οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι σημαντικά deals, που περιλαμβάνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, έχουν ήδη δρομολογηθεί στους δύο βασικούς βραχίονες της αγοράς των τροφίμων και ποτών.
Το ενδιαφέρον του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου για αναγνωρίσιμα ελληνικά σήματα από τη βιομηχανία των ειδών διατροφής δεν κάμφθηκε από την κρίση της πανδημίας και ήδη αρκετές μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν αναπτυξιακές προοπτικές, βρίσκονται στο στόχαστρο.
Άλλωστε το 2021 ήταν χρονιά-ρεκόρ για τις εξαγορές στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, με την πώληση της Chipita στη Mondelez, έναντι συνολικού τιμήματος 2 δισ. δολαρίων, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά μέσα στον χρόνο που τελειώνει μετά το deal της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie, να ανεβάζει τον πήχη στα ουράνια.
Διαβάστε επίσης: Φάκελος – Τρόφιμα και Ποτά: 46 deals που άλλαξαν για πάντα το τραπέζι των ελληνικών νοικοκυριών
To 2022 οι επενδυτικές κινήσεις των funds αναμένεται να είναι περισσότερες σε σχέση με το 2021, ενώ εκτιμάται ότι στον τομέα των εξαγορών σημαντική θα είναι και η δραστηριοποίηση ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών.
Ο Φωτακίδης, ο Θεοδωρόπουλος, ο Κίκιζας και ο δισεκατομμυριούχος Taizoon Khorakiwal
Η εξαγορά της Vivartia, που ξεπέρασε σε αξία τα 630 εκατ. ευρώ, η απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και η συναλλαγή μεταβίβασης των μεριδίων των εταιρειών Ελληνική Ζύμη και Άλεσις, προς την εταιρεία Μπαρμπα Στάθης, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα δεν θα είναι οι μοναδικές κινήσεις της CVC Capital Partners στο χώρο των τροφίμων αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Άλλωστε, ο Άλεξ Φωτακίδης, partner και εκπρόσωπος του αμερικανικού fund, έχει εξαγγείλει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας για την προσεχή 4ετία.
Την ίδια ώρα, ο νέος όμιλος τροφίμων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, μετά την αποεπένδυσή του από την Chipita, εκτός από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και την είσοδό του στη Μεβγάλ με ποσοστό 21,5%, φέρεται πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μία ακόμη εταιρεία από τον ευρύτερο τομέα των τροφίμων.
Διαβάστε επίσης: Θεοδωρόπουλος (Chipita) – Βλέπει μεγάλες ανατιμήσεις από Ιανουάριο
Βλέψεις για επέκταση στις ελληνικές του μπίζνες έχει και Ινδός επιχειρηματίας της Switz Group. Ο δισεκατομμυριούχος Taizoon Khorakiwal μετά την Olympic Foods, την CSM Hellas Bakery Solution, την Κρητών Άρτος και πρόσφατα τους «Κουλουράδες» και την εταιρεία οικιακής ζαχαροπλαστικής Σαμούρη, βρίσκεται κοντά και σε άλλες εξαγορές, πάντα στον κλάδο των τροφίμων.
Εκτιμάται ότι η πρόθεση της εταιρείας Μέλισσα Κίκιζας να μετεξελιχθεί «σε έναν όμιλο που θα προσφέρει σε όλον τον κόσμο, τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής» δεν θα εξαντληθεί στην πρόσφατη εξαγορά της ελαιουργικής εταιρείας Terra Creta από τον όμιλο IOGR του Γιάννη Γρύλου. Στο πρόσφατο παρελθόν η Μέλισσα Κίκιζας είχε διεκδικήσει τη Μινέρβα Ελαιουργική, χωρίς να τα καταφέρει να την αποκτήσει.
Οι επιλογές των ελληνικών funds
Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών φαίνεται ότι τοποθετείται πολύ ψηλά στη λίστα των επενδυτικών επιλογών των ελληνικών funds.
Το επενδυτικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Elikonos 2 S.C.A. SICAR (Tάκης Σολωμός-Παντελής Παπαγεωργίου) ανακοίνωσε πρόσφατα την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Select Fish AE.
Η Select Fish δραστηριοποιείται στο χώρο της επεξεργασίας και συσκευασίας ψαριών και αποτελεί τον μεγαλύτερο διανομέα σολομού στην εγχώρια αγορά. Είχε προηγηθεί η απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στη Μέγας Ελληνικός Παραδοσιακός Γύρος Α.Ε.
Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR μαζί με το EOS Capital Partners, με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη, έχουν συνεπενδύσει στην Eurocatering (Φρεσκούλης).
Το επενδυτικό fund του Δημήτρη Δασκαλόπουλου μέσω της Μινέρβα Ελαιουργική ολοκλήρωσε μέσα στο 2021 δύο μεγάλες εξαγορές. Προηγήθηκε εκείνη της Pummaro από την Unilever τον Μάρτιο του 2021, ενώ στα τέλη Ιουλίου ακολούθησε η εξαγορά της Mediterranean Foods του επιχειρηματία Απόστολου Σαλάκου (γνωστή για τα σήματα Brava και Delicia).
Την εταιρεία Μινέρβα εξαγόρασε τον Σεπτέμβριο του 2019 η εταιρεία Ελαία Ζευς Α.Ε. Η τελευταία ελέγχεται από το επενδυτικό Fund Diorama Investments Sicar SA, το οποίο έχει ιδρύσει στο Λουξεμβούργο ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Διαχειριστής των επενδύσεων του fund είναι η Deca Investments. Στην Ελαία Ζευς συμμετέχει επίσης το επενδυτικό Fund Ellikonos 2 SCA Sicar και το fund EOS Capital.
Στο ραντάρ του VNK Capital του Βασίλη Κάτσου συνεχίζει να βρίσκεται ο κλάδος τροφίμων, καθώς στόχος είναι να μπει μέσω εξαγοράς στο εγχώριο λιανεμπόριο. Σήμερα η VNK Capital έχει συμμετοχές μεταξύ άλλων στις εταιρείες Παλίρροια και Cafetex.
Επίσης, το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στο ρύζι και στα όσπρια. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της εταιρείας Krop με έδρα την Άρτα, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εξαγωγή φρούτων. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο του SMERC, κ. Νίκο Καραμούζη, το επενδυτικό ταμείο θέλει να προχωρήσει σε στοχευμένες εξαγορές μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών από 10 έως 80 εκατ. ευρώ που χρειάζονται μια στρατηγική επένδυση για να αναπτυχθούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Τα άλλα deals στα τρόφιμα
Η πρόσφατη απόκτηση από την αχαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών Λουξ του 42,34% της εταιρείας εμφιαλώσεως Δίρφυς με το τίμημα να φθάνει στο 1,2 εκατ. ευρώ ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς από την N.U. Aqua του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού της Pepsico Hellas στο Λουτράκι Κορινθίας.
Διαβάστε επίσης: Ο αγιορείτης ηγούμενος, τα υδροπλάνα, ο Άρης και το restart της μονάδας εμφιάλωσης στο Λουτράκι
Οι κινήσεις της Λουξ και της N.U. Aqua δεν ήταν οι μόνες εντός του 2021 στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, καθώς λίγους μήνες πριν, στα μέσα Μαΐου, η γιαννιώτικη οικογένεια Χήτου (νερό Ζαγόρι), εκ των πρωταγωνιστών του κλάδου, είχε εξαγοράσει την εταιρεία Ζήρεια, που βρίσκεται στην Κυλλήνη Στυμφαλίας, στην Κόρινθο, αποκτώντας πηγή και μονάδα εμφιάλωσης νερού στην περιοχή.
Επίσης λίγο πριν τελειώσει το 2021 η εταιρεία κατεψυγμένων Γ. Καλλιμάνης με «κουρεμένα» τα δάνειά της κατά 90% πέρασε στην τουρκική βιομηχανία αλιευμάτων Dardanel Önentaş. Η συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης έχει οριστεί στο Πρωτοδικείο του Αιγίου στις 18 Ιανουαρίου.
Οι εξαγορές στο quick commerce
Η εξαγορά των 4 εταιρειών του ομίλου Μούχακη, ήτοι της kiosky’s, της Alfa διανομές, της delivery.gr και της e-table, από τη γερμανική πολυεθνική διαδικτυακής παράδοσης φαγητού Delivery Hero, δεν θα είναι η μοναδική στον ανερχόμενο κλάδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων τροφίμων, λένε στελέχη της αγοράς.
Αυτή τη στιγμή η Delivery Hero έχει ηγετική παρουσία στο quick commerce, καθώς διαθέτει την efood, την InstaShop και τις εξαγορασθείσες εταιρείες του ομίλου Μούχαλη.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις