Όμικρον – Αυξάνεται η πολιτική ένταση μετά την επέλασή της
Η αύξηση κρουσμάτων που έχει επιφέρει η «Όμικρον» έχει προκαλέσει και εντονότερη πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της πανδημίας.
Η πανδημία και η παραλλαγή Όμικρον πυροδότησε την ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Μετά τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και της καταλογίζει πως άφησε τα πάντα ανοιχτά μέσα στις γιορτές και ξαφνικά μέσα σε μία ημέρα έλαβε σκληρά μέτρα που πλήττουν την εστίαση.
«Μία κατάσταση δυναμική»
«Θεωρώ ότι όλη η διαχείριση της πανδημίας είναι μία κατάσταση δυναμική. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Η Όμικρον ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει κάποια μέτρα νωρίτερα. Αυτό ήταν κακό για την αγορά και τους εστιάτορες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε πως όσοι πληγούν οικονομικά από τα μέτρα αυτά, θα λάβουν αντίστοιχη ενίσχυση. Δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθεί να ισορροπήσει στην αναγκαιότητα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές και στην αναγκαιότητα να σωθεί η οικονομία», είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου.
Ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν ακούει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και άφησε αιχμές για την απόκρυψη της μελέτης των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα.
«Εδώ και 1,5 χρόνο ζητάμε διαρκώς τα πρακτικά της Επιτροπής των Εμπειρογνωμών και η κυβέρνηση τα κρύβει. Όταν δεν γνωρίζουμε τα επίσημα στοιχεία δεν μπορούμε ούτε προτάσεις να καταθέσουμε, αν θα πάμε σε lockdown ή όχι. Δεν ξέρω γιατί τα κρύβει η κυβέρνηση, γιατί φοβάται. Η διαχείριση της πανδημίας οφείλει να είναι συνολική. Το ότι φτάσαμε εδώ έχει να κάνει με τη διαχείριση σε όλους τους τομείς, από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέχρι και τα σχολεία».
Δείτε βίντεο
«Δεν χωράνε ανταγωνισμοί»
Για μία δύσκολη κατάσταση που δεν χωράει ανταγωνισμούς και τσακωμούς έκανε λόγο η Ζέφη Δημαδάμα, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ.
«Η κατάσταση που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση είναι δύσκολη, αλλά ήταν μία στρατηγική με πολλά προβλήματα. Δεν δόθηκε η αντίστοιχη πρόληψη. Όπως είπε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να στηριχτούν οι επιχειρήσεις. Αυτό που έγινε είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και την εστίαση. Δεν συμφωνούμε με τα μέτρα.
Χρειάζεται αναθεώρηση του πλαφόν ενίσχυσης, αναστολή των φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για τρεις μήνες, επιδότηση ενοικίου για τους μήνες του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Δεν μπορούμε να λέμε θεωρίες ή να καταγγέλλουμε. Μην ξεχνάτε, υπάρχει και το τσουνάμι της ακρίβειας, που ακολουθεί το τσουνάμι της πανδημίας».
Ως προς την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές, η κ. Ευθυμίου είπε πως το πλαίσιο του ανοίγματος θα κριθεί από τους επιδημιολόγους. Επιπλέον, τόνισε πως από την πρώτη μέρα του 2022 εφαρμόστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ αναμένεται και δεύτερη αύξηση εντός του έτους.
Από την πλευρά του ο κ. Σαρακιώτης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εδώ και τρεις μήνες την επαναφορά της τηελεργασίας και κατηγόρηση την κυβέρνηησ πως θυμήθηκε να την επαναφέρει όταν τα κρούσματα έφτασαν τα 30.000.
Η Ζέφη Δημαδάμα σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές μόλις εκλέχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
«Τώρα θα πρέπει αν δουλέψουμε όλοι μαζί και να δούμε τι θα γίνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει οπωσδήποτε να δούμε την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Αυτό που λέει το ΚΙΝΑΛ είναι ‘εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός’», κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις