Κοροναϊός – Ξανά κοντά στις 40.000 τα κρούσματα σήμερα
Σημειώνεται ότι την Κυριακή υπήρξε μια μικρή «κάμψη», με 17.633 μολύνσεις να ανακοινώνονται, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τον σημερινό αριθμό κάνουν λόγο για 40.000
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
Ιδιαίτερα αυξημένος αναμένεται να είναι και σήμερα, μετά την πτώση της Πρωτοχρονιάς, ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού που θα ανακοινώσει το απόγευμα της Δευτέρας ο ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή υπήρξε μια μικρή «κάμψη», με 17.633 μολύνσεις να ανακοινώνονται, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τον σημερινό αριθμό κάνουν λόγο για 40.000.
Πρόκειται για έναν αριθμό ιδιαίτερα μεγάλο για Δευτέρα, ο οποίος αυξάνει τον φόβο και την ανησυχία για τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν τα επόμενα 24ωρα.
Η επιστροφή των περισσότερων πολιτών σε ρυθμούς καθημερινότητας και η διεξαγωγή ακόμα περισσότερων εργαστηριακών, και μη, ελέγχων αναμένεται να φέρει ραγδαία αύξηση και στα κρούσματα.
Υπενθυμίζεται ότι το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 40.560 στις 31 Δεκεμβρίου του 2021.
«Η Όμικρον μπορεί να ξαναμολύνει το ίδιο άτομο τέσσερις και πέντε φορές»
Την ίδια στιγμή, με τα κρούσματα του κοροναϊού να έχουν ξεπεράσει στην Ευρώπη τα 100 εκατ. και την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον να προβληματίζει, κορυφώνεται η αγωνία για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των γιορτών στην χώρα μας, όπου συναντώνται ταυτόχρονα η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα και η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Μάλιστα η Όμικρον μπορεί να ξαναμολύνει το ίδιο άτομο τέσσερις και πέντε φορές, ενώ μεταδίδει μία – δύο ημέρες πριν από τα συμπτώματα και μία – δύο ημέρες μετά τα συμπτώματα.
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν να «υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μπορούμε να δούμε και θανάτους, όσο αυξάνονται τα κρούσματα».
Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει 4-5 φορές
Ειδικότερα, η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ, για το επιδημιολογικό αποτύπωμα των εορτών επισήμανε ότι αν και ακόμα δεν είναι γνωστό, η ίδια είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για τα κρούσματα των επόμενων ημερών.
«Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά η εύκολη μεταδοτικότητα του ιού και η κινητικότητα αυτών των ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι αποφασίσουν να μείνουν ανεμβολίαστοι να την αρπάξουν από τον ιό», είπε η κ. Γιαμαρέλου και πρόσθεσε ότι «περίπου 30% των κρουσμάτων είναι Δέλτα».
«Είναι το είδος του ιού, ο Όμικρον που μολύνει πάρα πολύ εύκολα -πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα- και τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου.
Σχετικά με τη δράση της παραλλαγής Όμικρον, που υπολογίζεται στο 60% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχουν κάποιες χρήσιμες επισημάνσεις.
«Οι συμπτωματικοί ασθενείς της Όμικρον έχουν συμπτώματα που διαφέρουν από αυτά της Δέλτα. Η Όμικρον σου κάνει έναν πονόλαιμο, ένα συνάχι, έναν ελαφρύ πονοκέφαλο που θυμίζουν τα κοινά κρυολογήματα του χειμώνα. Γεγονός που είναι και καλό και κακό μαζί: Είναι καλό γιατί συνήθως σε τρεις ημέρες είσαι καλά. Η διάρκειά της είναι βραχεία. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους ιούς και ειδικά με την Δέλτα που αναδιπλασιαζόταν εβδομήντα φορές περισσότερο στους πνεύμονες. Ο ιός της Όμικρον πολλαπλασιάζεται στο ανώτερο αναπνευστικό. Βήχεις και φτερνίζεσαι με αποτέλεσμα να μολύνεις τον αέρα και τους γύρω σου. Η Όμικρον μπορεί να σε ξαναμολύνει τέσσερις και πέντε φορές. Άρα, το εμβόλιο είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις