Ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο το 2022 – Οι μεγάλες δίκες της χρονιάς
Πρόσωπα από το καλλιτεχνικό #metoo, κατηγορούμενοι για ειδεχθή εγκλήματα και συζυγοκτόνοι, αλλά και άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα από το νόμο για ανθρώπινες τραγωδίες που έζησε η χώρα, μετά από πυρκαγιές και πλημμύρες, θα αντιμετωπίσουν τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης
Πολύκροτες υποθέσεις, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης, με τις ιστορίες των πρωταγωνιστών τους – θυμάτων και θυτών – να αναβιώνουν μέσα στις δικαστικές αίθουσες στη διάρκεια της νέας χρονιάς.
Στο εδώλιο θα καθίσουν πολλοί κατηγορούμενοι, που διώκονται για διαφορετικής φύσης εγκλήματα, ενώ δεν θα λείψουν και οι διάσημοι.
Πρόσωπα από το καλλιτεχνικό #metoo, κατηγορούμενοι για ειδεχθή εγκλήματα και συζυγοκτόνοι, αλλά και άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα από το νόμο για τις ανθρώπινες τραγωδίες που έζησε η χώρα πριν από μερικά χρόνια, μετά από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, θα αντιμετωπίσουν τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης.
Και από την άλλη πλευρά, τα θύματα – είτε βρίσκονται εν ζωή, είτε όχι – που περιμένουν δικαίωση…
Οι μεγάλες δίκες του 2022
Δημήτρης Λιγνάδης
Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας θα βρεθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2022 ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, που αντιμετωπίζει συνολικά τέσσερις κατηγορίες για βιασμό ανηλίκων και νεαρών ανδρών και παραπέμφθηκε με βούλευμα σε δίκη, πρόσφατα.
Με τον ίδιο τον ηθοποιό και σκηνοθέτη να συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες, αξίζουν να σημειωθούν τα όσα αναφέρει στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Συμέλα Σαπίδου για τον κατηγορούμενο: «άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα».
Αξιολογώντας τα στοιχεία της δικογραφίας, η εισαγγελέας έκρινε πως «σε βάρος του κατηγορουμένου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για την πράξη του βιασμού κατά συρροή που του αποδίδεται».
Πέτρος Φιλιππίδης
Ένα ακόμη δημοφιλές πρόσωπο του καλλιτεχνικού χώρου, που γνώρισε την «αποκαθήλωση» το 2021, θα καθίσει στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας στις 18 Μαρτίου 2022: ο προφυλακισμένος ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης.
Ο κύβος ερρίφθη μετά και από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, το οποίο κατέστη αμετάκλητο, αφού ο κατηγορούμενος δεν άσκησε έφεση και έτσι σε λιγότερο από τρεις μήνες θα λογοδοτήσει ενώπιον των τακτικών δικαστών και των ενόρκων, που θα αποτελέσουν τη σύνθεση του δικαστηρίου, για βιασμό κατ’ εξακολούθηση το 2008, αλλά και για δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.
Οι καταγγελίες των γυναικών που έγιναν σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη ήταν αυτές που τον έφεραν στη θέση του κατηγορούμενου, αντιμέτωπο με βαρύτατα αδικήματα και οδήγησαν στην προσωρινή του κράτηση τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ο ίδιος αρνείται τις κακουργηματικου πράξεις που του αποδίδονται.
Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά
Το έγκλημα που σόκαρε περισσότερο το πανελλήνιο ήταν αυτό της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς, μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά.
Με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί τα γεγονότα συγκλονισμένη και να εκφράζει συμπαράσταση στον «αγαπημένο» σύζυγο του θύματος, τον γνωστό και οικείο σε όλους «Μπάμπη», όπως τον αποκαλούσε ολόκληρη η Ελλάδα, η αποκάλυψη ότι ο σύζυγος ήταν ταυτόχρονα και συζυγοκτόνος, αλλά για καιρό έπαιζε μια κακόγουστη, αν και καλοστημένη, «θεατρική παράσταση», μπροστά στα μέσα ενημέρωσης και στην αστυνομία, προκάλεσε κατάπληξη και αποτροπιασμό.
Πλέον, ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης της στυγερής δολοφονίας στα Γλυκά Νερά μετρά αντίστροφα μετρά ο χρόνος, καθώς οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας ομόφωνα, με βούλευμά τους, που εκδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, παραπέμπουν τον σύζυγο της 20χρονης κοπέλας, Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο, στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.
Το βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνει δύο κακουργήματα – ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κακοποίηση ζώου – και δύο πλημμελήματα για ψευδή καταγγελία, επειδή κατέστησε άλλους υπόπτους των πράξεών του, και ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση.
Οι δικαστές ακολούθησαν την παραπεμπτική πρόταση, που είχε διατυπώσει αρμοδίως ο εισαγγελέας πρωτοδικών Γιώργος Νούλης , ο οποίος περιέγραφε καρέ-καρέ το σκηνικό του άγριου εγκλήματος που στήθηκε από τον κατηγορούμενο στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών, ο οποίος χειραγωγούσε και ήλεγχε τη νεαρή γυναίκα.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, αξιοποιώντας το αποδεικτικό υλικό, με αναλυτικό τρόπο, περιγράφει τόσο το σκηνικό του εγκλήματος, όσο και τη «σκηνοθεσία» που έστησε ο συζυγοκτόνος, με σκοπό να παραπλανήσει τις Αρχές και να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για τον ίδιο.
«Μετά και την συγκεκριμένη πολλοστή θερμή φιλονικία του ζεύγους, ο κατηγορούμενος αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση σχεδίου εξόντωσης της συζύγου του, που από καιρό καλλιεργούσε στην σκέψη του, με σκοπό να απαλλαγεί από την παρουσία της και να απομείνει μόνος με το παιδί τους. Το σχέδιο του αυτό αποτελούνταν από δύο μέρη, αφενός μεν την φόνευση της Κράουτς, αφετέρου δε την εμφάνιση του θανάτου της ως προϊόν εγκληματικής ενέργειας τρίτων αγνώστων δραστών προς αποφυγή των δικών του ποινικών ευθυνών».
Σύμφωνα με την παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση, ο κατηγορούμενος, «αφού ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της ‘σκηνογραφίας’ των χωρών του ισογείου του σπιτιού ανέβηκε στο υπνοδωμάτιο όπου κοιμόταν ανύποπτη η σύζυγός του και (…) με τη δύναμη των χεριών του πίεσε ισχυρά το κεφάλι της Κράουτς προς το μαξιλάρι, με αποτέλεσμα την απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών αυτής (στόμα και ρουθούνια).
Τούτο επέφερε σταδιακή δυσχέρεια στην αναπνοή της, αυτή σθεναρώς προσπάθησε να αντιδράσει, πλην όμως τούτο δεν κατέστη δυνατό. Η προσπάθεια αυτή του κατηγορουμένου να εξοντώσει την σύζυγό του διήρκεσε επί πεντάλεπτο και τελικώς το θύμα κατέληξε λόγω ασφυξίας περί ώρα 4:11. Και τούτο, αφού κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του, το θύμα ήταν σε έντονο σωματικό και ψυχικό στρες, με το θάνατό του να είναι όχι ακαριαίος αλλά αγωνιώδης».
Η τραγωδία στο Μάτι
Μέσα στις εκατοντάδες σελίδες της εισαγγελικής πρότασης περιγράφεται αναλυτικά κάθε πτυχή και λεπτομέρεια, που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς στο Μάτι το 2018, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες.
Την παραπομπή σε δίκη για 27 από τους 28 κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς εισηγήθηκε με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας πρωτοδικών, Γιώργος Πολυκράτης, στις 12 Οκτωβρίου 2021, με την υπόθεση να μπαίνει στην τελική ευθεία για την έκδοση βουλεύματος που θα καθορίσει και την ημερομηνία της δίκης εντός του 2022.
Ο εισαγγελέας, με την πρότασή του, που αριθμεί 680 σελίδες, προτείνει να καθίσουν οι κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά περίπτωση για τα εξής αδικήματα:
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.
- Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.
- Ο κατάλογος των κατηγορουμένων αποτελείται από πρόσωπα που προέρχονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής..
- Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο 70χρονος, ο οποίος φέρεται ως υπαίτιος της καταστροφικής πυρκαγιάς, ενώ ο εισαγγελέα προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες μόνο του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.
Το σκηνικό περιγράφεται ανάγλυφα ως: «Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».
Η δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα
Εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας, η οποία ήταν και η μόνη από τις μεγάλες δίκες που συνεχίστηκε κανονικά στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της επαπειλούμενης παραγραφής.
Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο των μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο, μεταξύ των 21 κατηγορουμένων, σε βαθμό πλημμελήματος, για την πλημμύρα του 2017 που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, κάθονται η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων.
- Τζο Μπάιντεν: Αποφάσισε να εμποδίσει την εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε