Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
«Καταστροφές και Θρίαμβοι»: Πρεμιέρα για τη νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ

«Καταστροφές και Θρίαμβοι»: Πρεμιέρα για τη νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ

Καιρός να μιλήσουμε για τους θριάμβους της Ελλάδας

Η γενιά της κρίσης έχει μάθει να βλέπει τον κόσμο με απαισιόδοξα γυαλιά – και αυτό είναι κάθε άλλο παρά παράξενο. Όμως όση σημασία κι αν έχει η αποτίμηση των λαθών, των παραλείψεων και εντέλει των καταστροφών που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα, η άλλη πλευρά του νομίσματος έχει εξίσου πολλά, αν όχι περισσότερα, να μας μάθει για την ιστορική πορεία της χώρας προς το σύγχρονο πρόσωπό της.

Μια σειρά εκπομπών έρευνας, στηριγμένη στις πιο πρόσφατες και ενδελεχείς επιστημονικές μελέτες, μας καλεί να κάνουμε ακριβώς αυτό. Να θυμηθούμε τους εντυπωσιακούς θριάμβους της Ελλάδας και να τολμήσουμε να οραματιστούμε ένα αισιόδοξο μέλλον.

Καταστροφές και Θρίαμβοι

Η σειρά επτά επεισοδίων «Καταστροφές και Θρίαμβοι», στηριγμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Στάθη Καλύβα, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη και παλαιότερα στο Yale, μέλους της Αμερικανικής και της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών, επιχειρεί να μας ταξιδέψει στους επτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους της ιστορίας μας, ξεκινώντας από την ανάδυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και φτάνοντας μέχρι τη διαβόητη περίοδο των μνημονίων. Από την πρεμιέρα της στις 6 Ιανουαρίου στις 21.00 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, σημαντικοί ερευνητές θα συνομιλούν για ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.

Βάσει της πιο αξιόπιστης και πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από 35 κορυφαίους ειδικούς, το «Καταστροφές και Θρίαμβοι» μας προσφέρει ένα νέο πρίσμα για να ατενίσουμε το παρελθόν και το μέλλον της Ελλάδας, παρατηρώντας με οξυδέρκεια μια απλή αλήθεια: ότι οι αλλεπάλληλες κρίσεις και συντριβές της χώρας, όχι απλώς δεν την οδήγησαν στην εξαθλίωση, αλλά κάθε φορά την έφερναν ακόμη πιο κοντά στο στόχο της μετατροπής της σε ένα σύγχρονο, δυτικό κράτος.

Από τη Σφαγή της Χίου το 1822 και τις διαδοχικές πτωχεύσεις του 19ου αιώνα, μέχρι τη Χούντα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας είναι πράγματι εξαιρετικά ταραχώδης. Είναι, όμως, η χώρα καταδικασμένη να υποφέρει ξανά και ξανά; Κι ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είναι, πού μπορεί να αποδοθεί αυτή η τάση της προς τις κρίσεις κάθε μορφής;

Το κυριότερο ερώτημα, όμως, που θέτει η εξαιρετική δουλειά του Στάθη Καλύβα, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. Πώς κατάφερε η χώρα, κάθε φορά, να μεταμορφώσει τις εκάστοτε καταστροφές σε θριάμβους; Οι απαντήσεις, ενδιαφέρουσες και περίπλοκες, συχνά απέχουν από τα εύκολα συμπεράσματα της «κοινής λογικής».

Μια πρωτότυπη ματιά στην ελληνική ιστορία

Με κινηματογραφική αφήγηση, εντυπωσιακά πλάνα από έναν τόπο αναμφίβολα ευλογημένο με ομορφιά και επιχειρήματα που ξαφνιάζουν, το «Καταστροφές και Θρίαμβοι» είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει (τουλάχιστον) ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Η σκηνοθετική ματιά των Αλέξανδρου Μερκούρη, Ανδρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ μας μεταφέρει σε σημεία-σταθμούς για ορισμένα από τα πιο κρίσιμα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ενώ η αφήγηση του Στάθη Καλύβα επιτυγχάνει να καταστήσει σαφείς περίπλοκες πλευρές και αμφιλεγόμενες σελίδες της.

Η παραγωγή της Anemon Productions (Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ) κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε σπάνια τεκμήρια, ανέκδοτες φωτογραφίες και φιλμ, αλλά και να συμπεριλάβει στα επτά επεισόδιά της ορισμένους από τους πιο επιδραστικούς ακαδημαϊκούς και μελετητές της σύγχρονης Ελλάδας. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Δερτιλής, η Μαρία Ευθυμίου, ο Roderick Beaton, ο Νίκος Μαραντζίδης, ο Κώστας Κωστής, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Μάνος Ματσαγγάνης, η Κωνσταντίνα Μπότσιου, ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου και ο Γεράσιμος Μοσχονάς.

Η σειρά αναπτύσσεται σε επτά επεισόδια που αντιστοιχούν σε επτά μεγάλους ιστορικούς κύκλους:

  • Μια χώρα γεννιέται – 1821-1830
  • Ένα κράτος από το μηδέν – 1830-1912
  • Για μια Μεγάλη Ιδέα – 1912-1923
  • Από τη διχόνοια στο θαύμα – 1923-1950
  • Το «διπλό θαύμα»: Ανάπτυξη και Δημοκρατία, 1950-1974
  • Από τον σοσιαλισμό στο ευρώ – 1974-2004
  • Το μνημόνιο – 2004-σήμερα

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ: Από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 στον ΣΚΑΪ

Sports in

Όλα καλά με Τολιόπουλο!

Καθαρή η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Βασίλης Τολιόπουλος για τις ενοχλήσεις που είχε στον δεξί ώμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024