Αλβανία – Εγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα συνεχάρη την Αλβανία για την ένταξή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τους ΟΗΕ είναι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και για τα επόμενα δύο χρόνια η Αλβανία.
Οι νέες αφίξεις
Η Αλβανία εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μαζί με τη Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Γκαμπόν και την Γκάνα.
Η διετής θητεία τους ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2022, και, σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτές οι νέες αφίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο στα πέντε μόνιμα μέλη του.
«Η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σαφώς καθορισμένες θέσεις στην εξωτερική πολιτική, και η Αλβανία, η οποία θα είναι μέλος στο Συμβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της, είναι επίσης μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OCI/ΟΙΣ)», δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η είσοδος των χωρών αυτών που διαδέχονται τον Αγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, το Βιετνάμ και την Εσθονία, θα αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Συμβούλιο.
«Θα αλλάξει τα πράγματα»
«Αυτό θα αλλάξει τα πράγματα» επιβεβαίωσε άλλος διπλωμάτης που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η Βραζιλία είναι μια δύναμη από μόνη της», και διαδέχτηκε τη μικρότερη χώρα που έχει υπηρετήσει ποτέ στο Συμβούλιο.
Οσον αφορά τα Εμιράτα, «έχουν ρόλο σε αρκετές συγκρούσεις», προσέθεσε, υπονοώντας την Υεμένη ή τη Λιβύη.
Η Γκαμπόν και η Γκάνα πήραν και αυτές τις θέσεις που κατείχαν ο Νίγηρας και η Τυνησία.
Εχοντας τα τελευταία χρόνια έως πέντε μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ενωση κινδυνεύει να χάσει την επιρροή της καθώς θα έχει πλέον μόνο δυο μέλη, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει 15 μέλη συνολικά, από τα οποία πέντε μόνιμα μέλη που έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) και δέκα μη μόνιμα μέλη, που ανανεώνονται κατά το ήμισυ κάθε χρόνο.
Είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να λαμβάνει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η εξουσιοδότηση χρήσης στρατιωτικής βίας.
Η… αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου
«Για πρώτη φορά 66 χρόνια μετά την ένταξη στο ΟΗΕ, η Αλβανία κάθεται στο υψηλότερο τραπέζι για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Μια ευθύνη αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να αφήσει εποχή στη διεθνή σκηνή» τόνισε η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας Ολτα Τζάτσκα.
Η ίδια αναφέρθηκε και στη μεγάλη ευκαιρία που έχει η Αλβανία να πιέσει τη διεθνή κοινότητα για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
Συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, με μήνυμά της στο Facebook, συνεχάρη την Αλβανία για την ένταξή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας:
«Συγχαρητήρια στην Αλβανία για ένα εξαιρετικό επίτευγμα, την έναρξη της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά στην ιστορία.
»Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανυπομονούν να συνεργαστούν με την Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις