Δημιουργία «Πράσινου Σημείου» στο Δήμο Δίου-Ολύμπου
Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν εκεί ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού) και έλειπε από τον Δήμο Δίου Ολύμπου. Επειδή πρόκειται για μια δαπάνη που ξεπερνάει τις 770.000 ευρώ η επιτυχία της εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου θα αποκτήσει «Πράσινο Σημείο», ένα έργο προϋπολογισμού 772.221 ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και τον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων», με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Την υλοποίηση του εν λόγω έργου ανακοίνωσε με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν εκεί ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού), κ.λπ.
Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:
Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.
Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.
Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.
Από τον Δήμο ανέφεραν σχετικά: «Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί για τον Δήμο Δίου-Ολύμπου μία από τις βασικές προτεραιότητες και καθημερινά γίνονται προσπάθειες προς αυτό, μεταξύ άλλων και με την συντονισμένη αποκομιδή των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την συντήρηση του πρασίνου και την ένταξη του Δήμου σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στόχο την άρτια διαχείριση αποβλήτων».
Η απόφαση δημιουργίας του Πράσινου Σημείο σαφώς και μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν σε πολλαπλασιασμό του ποσοστού ανακύκλωσης στην περιοχή. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί και το σημαντικό αυτό ποσό που θα δαπανηθεί για να έχει αντίκρισμα, θα πρέπει ο Δήμος να μην αναμένει μόνο από τους πολίτες να πηγαίνουν εκεί.
Θα πρέπει και ο Δήμος να βρει τρόπους να συλλέγει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα σπίτια εκείνων που αδυνατούν να τα μεταφέρουν είτε γιατί δεν έχουν μεταφορικό μέσο είτε γιατί είναι ηλικιωμένοι. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Ίσως και να χρειάζονται και έργα υποδομών όπως δρόμοι για την απρόσκοπτη μετακίνηση από και προς το Πράσινο Σημείο. Θέματα που κάθε δημοτική αρχή οφείλει να τα συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της.
Φτάσαμε στις κρίσιμες εκείνες εποχές που κανένα ευρώ δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις