Κοροναϊός – Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε πως τα πολλά εκατομμύρια self tests, που έγιναν στα σχολεία, αποδείχθηκαν «σωτήρια», καθώς απομάκρυναν από τις τάξεις παιδιά που βρέθηκαν θετικά, αλλά ήταν ασυμπτωματικά
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Την «εμφανή» επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, που αποτυπώνεται τόσο στην «έκρηξη» κρουσμάτων, όσο και στη θετικότητα, ανέδειξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια των ανακοινώσεων από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων.
Η κυρία Παπαεαυγγέλου, αφού ανέφερε ότι κεντρικό θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν η λειτουργία των σχολείων, τόνισε ότι λήφθηκαν υπόψιν οι αλλαγές στην κλινική εικόνα της νόσου, που φέρνει η επικράτηση της Όμικρον και τα κρούσματα στους μαθητές, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο, έως και τον Δεκέμβριο.
Όπως τόνισε, τα πολλά εκατομμύρια self tests, που έγιναν στα σχολεία, αποδείχθηκαν «σωτήρια», καθώς απομάκρυναν από τις τάξεις παιδιά που βρέθηκαν θετικά, αλλά ήταν ασυμπτωματικά.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας προσέθεσε ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο μεγαλύτερος μέσος όρος κρουσμάτων σε μαθητές καταγράφηκε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, πράγμα που σημαίνει – όπως είπε – ότι «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία».
Αφού αναφέρθηκε στα επιπλέον μέτρα που αποφασίστηκαν για τη λειτουργία των σχολείων, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για πρόσκληση σοβαρής νόσου από την παραλλαγή Όμικρον στα παιδιά».
Και επανέλαβε ότι η Όμικρον αποτελεί έναν ιό με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα, που διασπείρεται πολύ εύκολα, ωστόσο – προσέθεσε – από τα στοιχεία που υπάρχουν από τις χώρες στις οποίες επικράτησε νωρίτερα από ό,τι στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μετάλλαξη, προκύπτει ότι «τόσο ο χρόνος επώασης, όσο και η διάρκεια νόσησης από την Όμικρον, είναι βραχύτεροι, με μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομεία».
Η κυρία Παπαευαγγέλου υπενθύμισε ότι κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η διατήρηση ανοιχτών σχολείων και τόνισε ότι το πρωτόκολλο για τη λειτουργία τους θα επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα και με την πορεία των κρουσμάτων, καταλήγοντας με την αισιόδοξη εκτίμηση πως όλα θα πάνε καλά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις