Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προγραμμάτισε ειδική σύνοδο των πρεσβευτών της συμμαχίας με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους για την επόμενη εβδομάδα καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν τον διάλογο για να προληφθεί μια ανοιχτή σύγκρουση για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ανησυχώντας πολύ για την ανάπτυξη στρατού από τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, η δυτική στρατιωτική συμμαχία επιδιώκει εδώ και μήνες τη διεξαγωγή συνόδου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά το φόρουμ φάνηκε να βρίσκεται σε κίνδυνο έπειτα από διαμάχη σχετικά με ζήτημα κατασκοπείας τον Οκτώβριο.

Η σύνοδος του Συμβουλίου, σχήματος που χρησιμοποιείται για διάλογο από το 2002, θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου μετά τη διεξαγωγή συνομιλιών από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους για την ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Η Μόσχα ζητεί εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς και θα τερματίσει την στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία και τη Γεωργία.

«Οποιοσδήποτε διάλογος με τη Ρωσία θα πρέπει να προχωρήσει στη βάση της αμοιβαιότητας, να απαντά στις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις ενέργειες της Ρωσίας… και να γίνει σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία – Ρωσία – Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τις εντάσεις σε επτά ερωταπαντήσεις

Διαβάστε επίσης: Ρωσία – Κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι προετοιμάζεται για σύγκρουση ευρείας κλίμακας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θα παραστούν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι αναμένεται να μετάσχουν στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, αφού συναντηθούν με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν στην Γενεύη.

Στις 13 Ιανουαρίου, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο ευρύτερο σχήμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έχει την έδρα του στην Γενεύη, το οποίο περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, όπως και τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ