Πώς θα πάρουν ΑΦΜ οι πολυκατοικίες – Πού και πότε θα χρησιμοποιείται
Την απλοποίηση των διαδικασιών απόκτησης καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών
Νέες, απλούστερες διαδικασίες για την απόκτηση ΑΦΜ από πολυκατοικίες, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ή για να εκτελούν συναλλαγές φορολογικού χαρακτήρα ή για να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, καθιερώνει η ΑΑΔΕ, βάζοντας τέλος στα προβλήματα και στις έντονες αντιπαραθέσεις που παρατηρούνται στις γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών μεταξύ του διαχειριστή και των ιδιοκτητών διαμερισμάτων.
Νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, ορίζει ότι οι πολυκατοικίες δεν έχουν υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ με συγκεκριμένη προθεσμία. Μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν και να καταθέσουν τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.
Βάσει της νέας απόφασης: Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, του οποίου η ιδιότητα πιστοποιείται από το πρακτικό της γενικής συνέλευση εκλογής του, μπορεί να αιτηθεί απόκτηση ΑΦΜ. Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτιρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός κτιρίου, ισχύουν οι γενικές διατάξεις περί παμψηφίας.
Πότε απαιτείται
Ο ΑΦΜ είναι απαραίτητος για τις πολυκατοικίες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει από τις 8 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 28 Μαρτίου 2022.
Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»: Η πολυκατοικία πρέπει να έχει σε ισχύ Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας». Υστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση πολυκατοικίας από τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθέναν από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά το τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο πρότασης παρεμβάσεων. Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην απόφαση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.
Επίδομα θέρμανσης
Ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας διευκολύνει τους διαχειριστές και για το επίδομα θέρμανσης. Με βάση τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας εκδίδονται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και υποβάλλεται η αίτηση, με την ΑΑΔΕ να διευκρινίζει ότι ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε να διαγραφεί κατά την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.
Ιδιοκτήτες ακινήτων
Εν όψει της έκδοσης της απόφασης με την οποία θα διευκολύνεται η διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ στις πολυκατοικίες, η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε επιστολή στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, με την οποία καταθέτει δύο προτάσεις:
Να προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ΑΦΜ όχι μόνο από την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, αλλά και από την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυώροφων κτιρίων χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα άρθρα 785 και 789 του ΑΚ περί «κοινωνίας» και τακτικής διαχείρισης του επίκοινου πράγματος, δεδομένου ότι η εκλογή διαχειριστή με παμψηφία είναι πρακτικά δυσχερέστατη.
Την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων από εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων. Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, μέχρι το 2013 ήταν ευχερέστατη η νόμιμη εκμίσθωση κοινόκτητων χώρων των πολυκατοικιών (π.χ. παλαιά θυρωρεία, αποθήκες, επιγραφές κ.λπ.) και η δήλωση του μισθώματος με τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας από τον διαχειριστή, ο οποίος κατέβαλλε εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος στο τέλος κάθε έτους.
Τα σχετικά μικρά έσοδα, κατά κανόνα χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση και επισκευή των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων των πολυκατοικιών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα. Με τον ισχύοντα ΚΦΕ, υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση από κάθε συνιδιοκτήτη του μεριδίου του μισθώματος που του αναλογεί.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ «ουδείς συνιδιοκτήτης δέχθηκε ποτέ να δηλώσει τις «πενταροδεκάρες» που του αναλογούσαν ως μηνιαίο μίσθωμα και οι χώροι αυτοί είτε παρέμειναν κενοί και άχρηστοι είτε μισθώθηκαν υπό συνθήκες φορολογικής αδιαφάνειας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει όλα τα σχετικά φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο».
Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης και να επανέλθει η προϊσχύσασα αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων των κοινόκτητων χώρων, με συντελεστή 20%.
- Τι είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα UHV και πως η Κίνα έγινε υπερδύναμη σε αυτά
- Αμαλιάδα: «Την εγγονούλα μου την πήραν από τα χέρια της μαυρισμένη», λέει η γιαγιά του παιδού που σώθηκε
- ΚΚΕ: Τίμησε τον Κώστα Βάρναλη με μια μεγάλη εκδήλωση-συναυλία
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»