Την πρώτη της έξοδο στις αγορές για το 2022 ετοιμάζει η Ελλάδα
Τα κράτη της ευρωζώνης ξεκινούν τις εκδόσεις χρέους
Η Ιταλία και η Σλοβενία έκαναν σήμερα ποδαρικό στην ευρωζώνη με δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις χρέους. Η Ιταλία ξεκίνησε τη διαδικασία για την έκδοση νέου 30ετούς ομολόγου που θα τιμολογηθεί αργότερα την Τετάρτη, λίγες εβδομάδες πριν την συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου προέδρου στις 24 Ιανουαρίου. Η Σλοβενία προχώρησε στη δημοπρασία νέου τετραετούς και 40ετούς ομολόγου, σύμφωνα με υπομνήματα δύο κύριων αναδόχων, στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters.
Όλα θα διατεθούν μέσω κοινοπραξίας, όπου ο εκδότης προσλαμβάνει τράπεζες για να διαθέσει τα ομόλογα απευθείας σε τελικούς επενδυτές, επιτρέποντάς του να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια και να στοχεύσει σε μεγαλύτερη επενδυτική βάση.
Εκτός από την έκδοση χρέους μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων, η Γερμανία θα εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο, με στόχο να αντλήσει 4 δισ. ευρώ. Η Ισπανία θα αντλήσει έως και 5,75 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξης 2024, 2028 και 2037, καθώς και από ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό, λήξης 2027. Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης κυμαίνονταν κοντά στα πρόσφατα υψηλά την Τετάρτη, με τις περισσότερες αποδόσεις αναφοράς 10 ετών να παραμένουν σταθερές.
Πράσινο ομόλογο
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα βγει εφέτος στις αγορές με εκδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων ύψους 12 δισ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει και στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου. Το μεγαλύτερο μέρος αναμένεται να αντληθεί στο α΄ τρίμηνο, με την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση να αναμένεται τις ερχόμενες εβδομάδες.
Το 2022, όπως εκτιμά και η DZ Bank, το ελληνικό αξιόχρεο αναμένεται να αναβαθμιστεί (στο β’ εξάμηνο) σε «ΒΒ+» , από έναν τουλάχιστον από τους τέσσερεις οίκους (Fitch, DBRS, S&P, Moody’s) που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ, απέχοντας έτσι ένα σκαλοπάτι από την «επενδυτική βαθμίδα» η οποία αναμένεται να επιτευχθεί το 2023, κάτι που θα δώσει πρόσβαση σε μια τεράστια δεξαμενή διεθνών κεφαλαίων να επενδύσουν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ομόλογα και μετοχές, μια και το καταστατικό τους επιτρέπει να παίρνουν θέσεις μόνο σε χώρες με αξιολόγηση «investment grade».
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις