Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κυβέρνηση – Οι πρώτες προκλήσεις για το 2022

Κυβέρνηση – Οι πρώτες προκλήσεις για το 2022

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι, ο κόσμος τρομοκρατημένος και η κυβέρνηση προσπαθεί να  διαχειριστεί τα μεγάλα «μέτωπα» που έχουν ανοίξει με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες ισορροπώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί. 

Τους τελευταίους 23 μήνες, δηλαδή από το Φεβρουάριο του 2020, οπότε και εμφανίστηκε στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού, ζούμε πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Η πανδημία, μας έχει δημιουργήσει ένα άγχος, μία ανασφάλεια, έναν φόβο απέναντι σε έναν «αόρατο εχθρό» που ακόμα και οι πιο διακεκριμένοι επιστήμονες δεν έχουν βρει τον τρόπο να τον αντιμετωπίσουν, τουλάχιστον ολοκληρωτικά.

Οι μεταλλάξεις του κοροναϊού, εμφανίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εκεί που λέμε δόξα το Θεό ξαναφωνάζουμε βοήθα Παναγιά, εξαιτίας των νέων δεδομένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μετάλλαξη Όμικρον η οποία ευθύνεται για το ρεκόρ κρουσμάτων στην χώρα μας -και όχι μόνο- από την αρχή της πανδημίας.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι, ο κόσμος τρομοκρατημένος και η κυβέρνηση προσπαθεί να  διαχειριστεί τα μεγάλα «μέτωπα» που έχουν ανοίξει με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες ισορροπώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Υπό τη σκιά αυτών των απειλών η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις, προκειμένου να βγει η χώρα από την δίνη της πανδημίας, με ότι αυτό συνεπάγεται σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.

Ιδού οι συμπληγάδες από τις οποίες πρέπει να περάσει η Κυβέρνηση.

Τα σχολεία, η πρώτη μεγάλη πρόκληση της Κυβέρνησης για το 2022

Την ώρα που οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να δημιουργήσει «μεγαλύτερες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» η Κυβέρνηση απαντά ότι «κάθε μέρα χαμένη από τη μάθηση είναι μια μέρα χαμένη στη ζωή των παιδιών».

Συγκεκριμένα ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε  παράταση στο άνοιγμα των σχολείων τονίζοντας ότι «είναι παρατραβηγμένο να δώσουμε κάποια μορφής ανάφλεξη αυτή τη στιγμή». Μάλιστα επέμεινε και στο ενδεχόμενο του λοκντάουν.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε για ανοιχτά σχολεία, δηλώνοντας πως «η Πολιτεία έχει μεριμνήσει, έτσι ώστε να υπάρχουν τα εργαλεία, εάν για κάποιες ημέρες δεν μπορεί ένας δάσκαλος να βρεθεί στην τάξη με φυσική παρουσία, τότε να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση αυτόματα για να μην μείνουν τα παιδιά πίσω». Υπογράμμισε δε, συγχρόνως, «πόσο σημαντικό είναι, για πολλούς λόγους, να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά.

Πρέπει να ανοίξουν για λόγους παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς (να διατηρήσουν τα παιδιά την κοινωνικότητά τους που στερήθηκαν δύο χρόνια) και υγειονομικούς, διότι κατά την άποψή μας τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως το σχολείο, παρά σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα συναναστρέφονται με φίλους τους». Για τα δε πανεπιστήμια, ο Γ. Γεραπετρίτης (και με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, όπως σημείωσε) εκτίμησε ότι «μπορεί η τηλεκπαίδευση να λειτούργησε αποτελεσματικά, αλλά η φυσική αλληλεπίδραση καθηγητή και φοιτητή στο πανεπιστήμιο είναι απολύτως αναγκαία».

Η αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον και πώς αυτή μπορεί να δημιουργήσει ασφυξία στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν για την μετάλλαξη Όμικρον, ναι μεν είναι πολύ μεταδοτική, ωστόσο δεν συνοδεύεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, από αντίστοιχη αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων ή θανάτων και κατ’ επέκταση επιπρόσθετη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην παραλλαγή Όμικρον και στον τρόπο μετάδοσής της αναφέρθηκε πριν λίγες ημέρες και ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, επισημαίνοντας ότι η μετάδοση του νέου στελέχους είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους.

Η παραλλαγή Όμικρον έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, με τα αρνητικά ρεκόρ να διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.

Για το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος είπε:

«Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».

Η οικονομία…

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση είναι και η οικονομία.

Υπό την απειλή μιας διπλής κρίσης βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Από τη μία πλευρά, η παραλλαγή Όμικρον έχει θέσει νέα δεδομένα στο τραπέζι, με τα αυστηρότερα μέτρα να βρίσκονται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις στην ελληνική αγορά δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» κλίμα σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας καλύτερης εικόνας για τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν σε οικονομικό επίπεδο και ειδικότερα εάν θα χρειαστεί και σε τι εύρος να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα στήριξης, σχετιζόμενα με περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει –μέχρι στιγμής- ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε lockdown, ωστόσο οι όποιοι περιορισμοί εφαρμοστούν θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα «σκληρό» lockdown, κατά την περυσινή περίοδο, στοίχιζε περί τα 2,5-3 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Στον προϋπολογισμό του 2022 έχει περιληφθεί ειδικό αποθεματικό Covid ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αποδειχθεί πολύ σύντομα ανεπαρκές για την κάλυψη των αναγκών, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στο να στραφεί η προσοχή στα ταμειακά διαθέσιμα.

Και οι… ανεμβολίαστοι

Την τελευταία ημέρα του χρόνου που πέρασε η Κυβέρνηση, διά του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, παραδέχθηκε ότι συζητείται η έμμεση υποχρεωτικότητα σχετικά με την αναμνηστική δόση για το σύνολο του πληθυσμού.

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι: «Στους επτά μήνες, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση, θα λογίζεται ως μη εμβολιασμένος». Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε το πρόστιμο που υπάρχει για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ο υπουργός ανέφερε πως ένα 25% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού, ενώ η δυναμική είναι να γίνει 40% μέχρι τον Φεβρουάριου.

Οι ειδικοί στρέφονται κατά των ανεμβολίαστων αφού τονίζουν ότι κινδυνεύουν από την επιλογή τους

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι εξετάζεται η υποχρεωτικότητα μόνο σε ηλικιακές κατηγορίες και όχι σε επαγγελματικές.

Επίσης, ανέφερε ότι, προς το παρόν, δεν μιλάμε για παρατεταμένα μέτρα, ωστόσο, αν χρειαστεί θα παραταθούν. Μάλιστα, η Επιτροπή θα επανέλθει σε αυτή τη συζήτηση, κάτω από την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Παράλληλα και οι ειδικοί στρέφονται κατά των ανεμβολίαστων αφού τονίζουν ότι κινδυνεύουν από την επιλογή τους να μην «τσιμπηθούν» και είναι αυτοί που γεμίζουν, κατά βάση, τις ΜΕΘ, προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση πάνω στο ΕΣΥ.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024