Σχολεία – Πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία από Δευτέρα – Το σκεπτικό της Επιτροπής
Τρεις βασικές αλλαγές
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
- Ο γιος της Πάμελα Άντερσον θέλει να καταρρίψει την άποψη της «ξανθιάς βόμβας» για τη μαμά του
Με νέο υγειονομικό πρωτόκολλο ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας στη χθεσινή ενημέρωση.
Η παραλλαγή Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας τόνισε ο υπουργός Υγείας, αναφέροντας πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τρόπο ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Η βούληση της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Το πρωτόκολλο των τελευταίων τεσσάρων μηνών λειτούργησε άψογα. Με τον ίδιο τρόπο, τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφαλή τρόπο και με αυξημένα τεστ» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε πως «έχει τονιστεί η μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων».
Αναφερόμενη στην εντατικοποίηση των ελέγχων, είπε πως υπάρχουν τρεις βασικές αλλαγές:
- Η διενέργεια ενός επιπλέον δωρεάν self- test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων. Θα γίνουν δηλαδή τρία τεστ.
- Τα δωρεάν δύο self-test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.
- Σε περίπτωση κρούσματος, φεύγουμε από τη λογική του σταυρού, δηλαδή τα παιδιά που κάθονται κοντά στο θρανίο του μαθητή που βρέθηκε θετικός. Συγκεκριμένα, για όλους τους ανεμβολίαστους μαθητές του τμήματος θα διενεργείται ένα τεστ κάθε μέρα για πέντε ημέρες (δύο rapid και τρία self -test), ενώ για τους εμβολιασμένους ένα επιπλέον τεστ, εκτός των δύο self-test που ήδη πραγματοποιούν. Την ίδια ώρα, οι νοσήσαντες θα μπορούν να επιστρέψουν μετά από πενθήμερη καραντίνα και με αρνητικό rapid test.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί πέντε τεστ σε πέντε ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι παραμένει το 50%+1 για το κλείσιμο μια τάξης σε περίπτωση κρουσμάτων της Covid-19. Επίσης, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.
- Διαβάστε επίσης: Οι… μη αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων – Οι αντιδράσεις και τι φοβούνται οι ειδικοί
- Διαβάστε επίσης: «Μπορεί να καταρρεύσει το εκπαιδευτικό σύστημα» – Ο κίνδυνος που εγκυμονεί με τα self test
Αναλυτικά η ενημέρωση
Το σκεπτικό των ειδικών
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, αλλά και στη συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Όπως είπε, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».
Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κοροναϊού στα σχολεία.
Μάλιστα, ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.
Η ίδια έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο. «Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test ) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε.
Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον γνωρίζουμε αρκετά περισσότερα που αφορούν την εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα της αλλά και ότι είναι βραχύτερη η επώαση αλλά και η διάρκεια νόσησης, η οποία νόσηση είναι ηπιότερη ιδίως στους εμβολιασμένους που έχουν μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Όμικρον στα παιδιά.
Όπως εξήγησε, όσο διαρκεί η εκρηκτική αύξηση της Όμικρον στη χώρα μας θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτόκολλα εφαρμογής και σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι λοιπόν θα κάνουν πλέον 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.
Επίσης ο εντατικός καθημερινός έλεγχος εφόσον υπάρχει πλέον κρούσμα στην τάξη, θα αφορά ολόκληρη την τάξη και για πέντε ημέρες θα περιλαμβάνει 5 rapid test για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και 3 test για εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.
Το σκεπτικό της επιτροπής, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις