Τρακτέρ που οργώνει μόνο του προσφέρεται να ξεκουράσει τον αγρότη
Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει τα ατυχήματα και να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης χειριστών.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία γεωργικού εξοπλισμού John Deere ετοιμάζεται να λανσάρει τεχνολογία που επιτρέπει σε τρακτέρ να οργώνουν χωρίς χειριστή.
Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε συμβατικό τρακτέρ της εταιρείας και ελέγχεται από κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου ο αγρότης μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία και να παρέμβει αν χρειαστεί. Με το πάτημα ενός κουμπιού, το μηχάνημα αρχίζει να οργώνει σε μια προκαθορισμένη διαδρομή.
Έξι στερεοσκοπικές κάμερες παρακολουθούν το περιβάλλον του τρακτέρ, ενώ σύστημα μηχανικής μάθησης μαθαίνει να αναγνωρίζει εμπόδια και να τα παρακάμπτει.
Η εταιρεία παρουσίασε το αυτόνομο σύστημα στην έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας και σχεδιάζει να παραδώσει φέτος 12-20 μηχανήματα πριν επεκτείνει την παραγωγή.
Όπως δήλωσε στο Reuters ο τεχνολογικός διευθυντής της Deere Τζάμι Χίντμαν, η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα πουλά το σύστημα η ίδια, αν θα αδειοδοτήσει άλλες εταιρείες ή αν θα προσφέρει την τεχνολογία αυτονομίας σε συνδρομητική βάση.
Αν και τα αυτόνομα τρακτέρ δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πεζούς και το χάος των αστικών δρόμων, θα πρέπει να κινούνται με ακρίβεια, να αποφεύγουν εμπόδια και να χειρίζονται με ακρίβεια εργαλεία όπως το άροτρο, επισήμανε ο Χίντμαν.
Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης χειριστών για γεωργικά μηχανήματα.
Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τα ατυχήματα: όπως αναφέρει το BBC, τα κινούμενα γεωργικά οχήματα ήταν η συχνότερη αιτία θανάτου στη γεωργία και τη δασοκομία στη Βρετανία τη διετία 2020-21.
Η γεωργία παραμένει έτσι πολύ πιο επικίνδυνη από άλλα επαγγέλματα, με τον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων ανά 100.000 εργαζομένους να είναι 20 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τον μέσο όρο για όλους τους κλάδους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις