Τουρκία – Στο «στόχαστρο» των αρχών όσοι αγοράζουν συνάλλαγμα
Η Άγκυρα ζήτησε από τις τράπεζες να δίνουν τα στοιχεία των πελατών που επενδύουν σε ξένα νομίσματα
Στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών μπαίνουν όσοι επενδυτές αγοράζουν μεγάλα ποσά ξένου νομίσματος. Μάλιστα, έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να λάβουν μέτρα και να αποτρέπουν τους πελάτες τους από τη χρήση της αγοράς spot για συναλλαγές που σχετίζονται με αντιστάθμιση κινδύνου, καθώς αγωνίζονται να συγκρατήσουν την υποχώρηση της λίρας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τους παρέχουν κάθε πληροφορία για τυχόν αγορές μεγάλων ποσών σε δολάρια που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά, δίνοντας όλα στοιχεία των επενδυτών.
Τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.
Οι αρχές ζήτησαν επίσης από τις τράπεζες να συμβουλεύσουν τους εταιρικούς πελάτες που επιθυμούν να αντισταθμίσουν τυχόν πιθανές απώλειες σε λίρες να μην το πράξουν.
Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η λίρα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επηρεασμένη από έναν κύκλο επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων που οδήγησαν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των δύο δεκαετιών. Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν 0,2% χαμηλότερα στα 13,4363 ανά δολάριο.
Η λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία παρά τη σειρά έκτακτων μέτρων που έχουν λάβει τόσο η κυβέρνηση όσο και η κεντρική τράπεζα.
Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης έναν νέο τύπο καταθετικού λογαριασμού συνδεδεμένου με ξένο νόμισμα που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την αχαλίνωτη ζήτηση για ευρώ και δολάρια από ντόπιους επενδυτές και θα απαιτήσει από τους εξαγωγείς να μετατρέψουν το ένα τέταρτο των εσόδων τους σε λίρες.
Υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης πέρυσι. Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα, ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι η Τουρκία δεν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.
Ο Ερντογάν λέει ότι θέλει να απαλλάξει τη χώρα από την εξάρτησή της από βραχυπρόθεσμα ξένα κεφάλαια που εισρέουν όταν τα επιτόκια είναι υψηλά και θέλει να εξοπλίσει εκ νέου την οικονομία ενισχύοντας τις εξαγωγές. Πιστεύει επίσης ότι τα υψηλά ποσοστά τονώνουν τον πληθωρισμό περισσότερο παρά τον μειώνουν.
- Αμετάβλητη η κατάταξη της FIFA – Σε ποια θέση «κλείνει» η Ελλάδα το 2024
- Πούτιν: «Πλησιάζουμε τη νίκη στην Ουκρανία» – Πυρηνικές απειλές αλλά και άνοιγμα στον Τραμπ
- Τσουκαλάς: Η ΝΔ να ενημερώσει αν μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό της
- Νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο Γιώργος Χατζημάρκος
- Φρανσουά Μπαϊρού: Σπάει τα ρεκόρ αντιδημοφιλίας – Τι δείχνει δημοσκόπηση για τον νέο πρωθυπουργό
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο ΚΠΙΣΝ: Όλες οι εκδηλώσεις