Αμερικανός αναλυτής – Η προσέγγιση Ράμα – Βούτσιτς δεν είναι υγιής – Μεγάλη Αλβανία και μεγάλη… Σερβία
«Μια μεγάλη Σερβία οδηγεί στη δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας και το αντίστροφο» τονίζει ο αμερικανός αναλυτής Εντουαρντ Τζόζεφ.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Η προσέγγιση μεταξύ του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν είναι «υγιής», τονίζει ο Εντουαρντ Τζόζεφ, ειδικός εξωτερικής πολιτικής – λέκτορας στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies, στην Ουάσιγκτον.
«Επικίνδυνη δυναμική»
«Στην πραγματικότητα, πρέπει να θυμόμαστε ότι μια μεγάλη Σερβία οδηγεί στη δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας και το αντίστροφο. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη δυναμική και διαιρεί το Κοσσυφοπέδιο στον ποταμό Ιμπάρ (ο βυζαντινός Υβρος).
»Η περιφερειακή οικονομική αγορά είναι πολύ σημαντική για όλες τις χώρες, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ευρωπαϊκές, δημοκρατικές αξίες» τονίζει ο Εντουαρντ Τζόζεφ και προειδοποιεί ότι «Αντίθετα, μπορεί να είναι επικίνδυνη».
Ο ίδιος προσθέτει ότι προκαλεί αστάθεια το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ακόμη εφαρμόσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιστρέψει την περιουσία της Μονής Βισόκι Ντέτσανι στη Σερβία (σ.σ.: βρίσκεται στο Κόσοβο, στο χωριό Ντέτσανι. Την έκτισε ο σέρβος βασιλιάς Στέφανος Ούρος Γ΄ Ντέτσανσκι, το 1335).
Δηλώνει ακόμη ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση για την ίδρυση του «Συνδέσμου Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία», γιατί το αποδέχτηκε το 2013 και το 2015, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Δεν είναι βασικός εταίρος της Δύσης
«Η Πρίστινα μπορεί να προτείνει εποικοδομητικά πώς μπορεί να οργανωθεί η Ενωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία, σε αρμονία με την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και με τα συμφέροντα των Σέρβων εκεί.
«Είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένας τέτοιος σύλλογος που δεν θα ήταν η Δημοκρατία Σέρπσκα, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης», σημειώνει ο αμερικανός αναλυτής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρουσιάζει τη Σερβία ως βασικό εταίρο της Δύσης στην περιοχή, παρόλο που δεν είναι.
«Αποσταθεροποιητικός παράγοντας»
«Είναι στην πραγματικότητα ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Δεν μπορείς να είσαι εταίρος της Δύσης και ταυτόχρονα να προβάλλεις τον “Σερβικό Κόσμο”, γιατί αυτά τα δύο πράγματα είναι ασυμβίβαστα», εξηγεί ο Εντουαρντ Τζόζεφ.
«Δεν μπορείς να είσαι δυτικός εταίρος και ταυτόχρονα να προωθείς τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, συνάπτοντας στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα και τη Ρωσία», τονίζει ο κ. Τζόζεφ σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe.
Πηγή: in7.tv, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις