Εμβόλιο – Μεγάλοι επενδυτές πιέζουν τις φαρμακοβιομηχανίες για δίκαιη κατανομή
Οι 65 εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται από κοινού κεφάλαια σχεδόν 3,5 τρισ. δολαρίων, ανησυχούν και για τη δική τους κερδοφορία.
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Συνασπισμός μεγάλων επενδυτικών εταιρειών απειλεί να μην εγκρίνει μπόνους για στελέχη φαρμακοβιομηχανιών αν δεν ληφθούν μέτρα για πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων κοροναϊού.
Οι 65 εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται από κοινού κεφάλαια σχεδόν 3,5 τρισ. δολαρίων, θεωρούν πως τα εμβόλια «δεν διανέμονται δίκαια αυτή τη στιγμή» δήλωσε στο BBC ο Ρότζιερ Κρενς, διευθυντής επενδύσεων στην Achmea Investment Management, εταιρεία που συμμετέχει στην πρωτοβουλία.
Τα κίνητρα των επενδυτών δεν είναι μόνο ανθρωπιστικά –οι εταιρείες της ομάδας μεταξύ άλλων διαχειρίζονται κεφάλαια συνταξιοδοτικών ταμείων και ανησυχούν για πτώση των αποδόσεών τους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εξάλλου προειδοποιήσει ότι το χάσμα της εμβολιαστικής κάλυψης ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 5,3 τρισ. δολάρια σε βάθος πενταετίας.
«Ισχυρή φωνή»
Με επιστολή τους προς τις εταιρείες Pfizer, AstraZeneca και Johnson & Johnson, οι επενδυτές υπενθυμίζουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι τα μέσα του έτους.
Για την επίτευξη του στόχου ο ΠΟΥ ζητά μεταξύ άλλων από τους παρασκευαστές εμβολίων να δώσουν προτεραιότητα στα συμβόλαια του COVAX, της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για τη διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.
«Αυτό που ζητάμε από τις εταιρείες είναι να συνδέσουν τη στρατηγική τους και την πολιτική αμοιβής των στελεχών με μια πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων» δήλωσε ο Κρενς.
Αν οι φαρμακοβιομηχανίες δεν αποδεχτούν το αίτημα, οι επενδυτές δεν θα εγκρίνουν τις προτάσεις για μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη, εξήγησε.
Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι η πρωτοβουλία θα φέρει αποτέλεσμα, δεδομένου ότι τα οικονομικά μεγέθη των επενδυτών τους δίνουν «ισχυρή φωνή».
Τι λένε οι εταιρείες
Απαντώντας σε αίτημα του BBC, η AstraZeneca επισήμανε ότι «παράγει το εμβόλιο Covid-19 χωρίς κέρδος για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και έχει διανείμει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος».
Η Johnson & Johnson, η οποία έχει επίσης δεσμευτεί για τη διάθεση του εμβολίου της σε τιμές κόστους όσο διαρκεί η πανδημία, ανέφερε ότι περίπου το 60% της παραγωγής της έχει διατεθεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πρόσθεσε ότι η πολιτική της για τις αμοιβές ανώτερων στελεχών «είναι σχεδιασμένη να προάγει τη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη παραγωγή αξίας».
Η Moderna και η Pfizer, οι οποίες αντλούν μεγάλα κέρδη από τα εμβόλια Covid-19 δεν έχουν σχολιάσει την εξέλιξη μέχρι στιγμής. Πέρυσι πάντως ο Αλβέρτος Μπουρλά της Pfizer είχε υποστηρίξει ότι το μεγάλο πρόβλημα στην επέκταση της παραγωγής είναι «η έλλειψη άκρως εξειδικευμένων πρώτων υλών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις