ΚΕΠΕ – Αυξήθηκε ο δείκτης «φόβου» το 2021 – Σε πτώση ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης
O δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς
- «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» η Ζιζέλ Πελικό - Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- «Θαρραλέα απόφαση» η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ, λέει ο Ερντογάν
- Θλίψη στην κηδεία του Δημήτρη Σούρα: Συντετριμμένες η σύζυγος και η κόρη του (εικόνες)
- «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» - Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
Δεν φαίνεται να πείστηκαν οι εκπρόσωποι της αγοράς ότι «νικήσαμε τον κοροναϊό», με τον δείκτη «φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) να κλείνει το 2021 σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα τέλη του 2020 που ήταν 23,97% στις 31/12/2020, αντανακλώντας την ανησυχία σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.
Τον Δεκέμβριο ωστόσο, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV, ή δείκτης «φόβου», που αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap, μειώθηκε, φτάνοντας το 28,10% στις 31/12/2021 από 32,40% στις 30/11/2021.
Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,68%. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε φτάνοντας το 30,67% από 25,95% τον Νοέμβριο του 2021.
Σε πτώση ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Σεπτέμβριο του 2021 (η υστέρηση των δεδομένων συνδέεται με τη μη διαθεσιμότητα πιο πρόσφατων στοιχείων για την οικοδομική δραστηριότητα), ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) σημείωσε πτώση, σε συνέχεια μιας μακράς περιόδου συνεχόμενων αυξήσεων.
Όπως αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές του ΚΕΠΕ, η εν λόγω εξέλιξη είναι προς το παρόν μεμονωμένη και μπορεί να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητας που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ. Εντούτοις, ενδέχεται να αντανακλά τη διακοπή της ενίσχυσης των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για μια εξασθένιση της δυναμικής της ανάπτυξης στο προσεχές διάστημα.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανό να συνδέεται με την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να συνοδεύει τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας. Ταυτόχρονα, μπορεί να αντικατοπτρίζει μια σειρά βραχυμεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας που απορρέουν από τις δυσχέρειες στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς και τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, αλλά και την άνοδο των τιμών.
«Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΠΕ.
Ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με
χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της
συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις