Τεστ – Διπλασιάστηκε η ζήτηση – Πότε πρέπει να διενεργούνται και ποιοι έχουν προτεραιότητα
Μετά τις γιορτές έχει διπλασιαστεί η ζήτηση για τεστ, όπως επιβεβαιώνει ο μοριακός βιολόγος και γενετιστής, Παντελεήμων Κωνσταντουλάκης,
Καθημερινή εικόνα είναι οι τεράστιες ουρές που παρατηρούνται έξω από τις δημόσιες δομές υγείας και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με την ταλαιπωρία να συνοδεύει όσους προσπαθούν να υποβληθούν σε τεστ για τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με τον διευθυντή διαγνωστικού κέντρου και μοριακό βιολόγο και γενετιστή Παντελεήμονα Κωνσταντουλάκη, η ζήτηση μετά τις γιορτές έχει διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να τηρείται σειρά προτεραιότητας και σε αρκετές περιπτώσεις να αργούν τα αποτελέσματα των τεστ.
«Ραντεβού χρειαζόταν πάντα. Δεν είναι κάτι που άλλαξε πάντα. Εμείς που κάνουμε τις εξετάσεις έχουμε υπολογίσει τι υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινο προσωπικό έχουμε για να γίνουν οι έλεγχοι σε ένα 24ωρο. Αν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, επειδή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, υπάρχει πιθανότητα να μην προλαβαίνουμε μέσα στην ημέρα και να ζητήσουμε από τον άνθρωπο να ‘ρθει την επόμενη ημέρα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντουλάκης στην ΕΡΤ.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Μετά την εμφάνιση της Όμικρον, «έχει διπλασιαστεί η ζήτηση στο δικό μας κέντρο για διενέργεια τεστ. Την περίοδο που είχαμε μόνο τη Δέλτα τα πράγματα είχαν περάσει σε μια καθοδική τάση. Στις γιορτές εκτοξεύθηκε το ενδιαφέρον. Έχουμε 2,5 φορές παραπάνω ζήτηση για τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς που χρειάζονται να νοσηλευτούν, αυτοί που έχουν θετικό τεστ, αυτοί που πρέπει να ταξιδέψουν άμεσα και μετά αυτούς που υποψιάζονται ότι ίσως είχαν μια επαφή.
Ανιχνεύει το PCR την Όμικρον;
Ερωτηθείς αν τα μοριακά τεστ βρίσκουν αν ο ιός από τον οποίο νοσεί κάποιος είναι Όμικρον ή Δέλτα, εξήγησε ότι «με την μοριακή τεχνική που χρησιμοποιείται δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το ποιο στέλεχος είναι, αλλά είμαστε σίγουροι ότι το πιάνουμε. Για να γίνει διαφοροποίηση πρέπει να διαβάσουμε τις αλληλουχίες του ιού. Κάτι πολύ δύσκολο, επίπονο και που απαιτεί και χρόνο. Το κάνει επιλεκτικά η Ακαδημία Αθηνών. Επιδημιολογικά, πιστεύουμε ότι είναι Όμικρον».
Πότε πρέπει να διενεργούνται τα rapid test
Όσον αφορά την αξιοπιστία των rapid test o κ. Κωνσταντουλάκης είπε ότι πρέπει να διενεργούνται, σύμφωνα και με την οδηγία του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), μεταξύ 3ης και 5ης ημέρας: «Τα μοριακά τεστ ανιχνεύουν όλους του ιούς, ενώ όπου υπάρχει απορία και σε εμάς είναι στα rapid test, τα οποία έχουν σχεδιαστεί πάνω στην επιφάνεια του ιού, και αυτή είναι που αλλάζει με τα νέα στελέχη και υπάρχει πιθανότητα να μας δώσει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα».
- Φενέρμπαχτσε – Άλμπα Βερολίνου 90-73: Σοβαρεύτηκε και «καθάρισε» στο τέταρτο δεκάλεπτο
- Μην στέλνεις μήνυμα, πάρε τηλέφωνο – Οι συνήθειες των baby boomers και της Gen X που χάνονται και μισούν οι νέοι
- Ουρουγουάη: Ο Πέπε Μουχίκα πεθαίνει και ζήτησε να αφήσουν τον πολεμιστή να ξεκουραστεί
- Στο Meta πλέον οι ομοφοβικοί θα μπορούν να αποκαλούν ψυχασθενή τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
- Πακιστάν: Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο, φόβοι για 12 νεκρούς
- Πρώτος σε ψήφους για το All Star Game ο Αντετοκούνμπο (pic)