Σουηδία – Drone έσωσε ασθενή που υπέστη καρδιακή ανακοπή
Ο σωτήριος απινιδωτής έφτασε από ψηλά πριν έρθει ασθενοφόρο.
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Αυτόνομο drone που χρησιμοποιείται στο σουηδικό σύστημα άμεσης βοήθειας βοήθησε να σωθεί ασθενής 71 ετών που υπέστη καρδιακή ανακοπή ενώ φτυάριζε χιόνι έξω από το σπίτι του.
Το drone μετέφερε έναν απινιδωτή σε έναν γιατρό που έτυχε να βρεθεί στο σημείο και προσέφερε στον ασθενή τις πρώτες βοήθειες. Το μηχάνημα, σχεδιασμένο για χρήση από οποιονδήποτε, διοχετεύει ηλεκτρικό ρεύμα στο στήθος για να επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία.
Σύμφωνα με την εταιρεία Everdrone που συνεργάζεται με το σουηδικό δημόσιο, το drone χρειάστηκε μόλις τρία λεφτά να φτάσει στο σπίτι του ασθενούς στο Τρόλχαταν από τη στιγμή που ο γιατρός τηλεφώνησε στην άμεση βοήθεια.
«Πήγαινα στη δουλειά μου στο τοπικό νοσοκομείο και είδα μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου έναν άνδρα πεσμένο έξω από το πάρκινγκ του σπιτιού» ανέφερε ο δρ Μουσταφά Άλι.
«Δεν είχε παλμό, οπότε άρχισα να του κάνω μαλάξεις και ζήτησα από έναν περαστικό να καλέσει το 112. Λίγα λεπτά αργότερα, είδα κάτι να πετάει πάνω από το κεφάλι μου. Ήταν ένα drone που μετέφερε απινιδωτή».
Διαβάστε επίσης: Τρίκαλα – Με drones η μεταφορά φαρμάκων στα περιφερειακά φαρμακεία
Το drone είναι προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στην Everdrone, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας.
Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2020 για διάστημα τεσσάρων μηνών, τα drone απογειώθηκαν σε 12 από τις 14 περιπτώσεις πιθανής καρδιακής ανακοπής και σε επτά περιπτώσεις έφτασαν νωρίτερα από το ασθενοφόρο.
Τα drone είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένα με το σύστημα της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας. Πετούν αυτόνομα, επιβλέπονται όμως από χειριστή που μπορεί να παρέμβει στην πτήση αν υπάρξει ανάγκη.
Σύμφωνα με την Everdrone, η πιθανότητα επιβίωσης έπειτα από ανακοπή μειώνεται κατά 7-10% κάθε λεπτό που περνάει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις