Γερμανία – Εισηγούνται την επιστροφή κρατιδίων στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της «Όμικρον»
Η κατάσταση στη Γερμανία με τον κοροναϊό έχει χειροτερεύσει λόγω της παραλλαγής Όμικρον.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η παραλλαγή Όμικρον πιέζει και τη Γερμανία με αποτέλεσμα τα ομόσπονδα κρατίδια υπό χριστιανοδημοκρατική (CDU) κυβέρνηση να εισηγούνται την επιστροφή στην «κατάσταση πανδημίας» σε εθνικό επίπεδο.
Η εισήγηση έρχεται εν όψει της σημερινής διάσκεψης του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, η οποία θα λάβει νέες αποφάσεις για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
«Βλέπουν» ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων
Την ώρα που υπάρχει πρόβλεψη για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της «Όμικρον», οι χριστιανοδημοκρατικές κυβερνήσεις ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου RND, να επανεισχαθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει αρθεί από τις 25 Νοεμβρίου από τα κόμματα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.
Το συγκεκριμένο πλαίσιο επιτρέπει τη λήψη άμεσων και ενιαίων αποφάσεων για όλη τη χώρα. Στην ουσία, καθιστά ευκολότερη την επιβολή lockdown, την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και την ακύρωση εκδηλώσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, σε περίπτωση επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.
Τι αναφέρουν οι πρωθυπουργοί
«Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων ζητά να είναι ανά πάσα στιγμή εφικτή η ταχεία αντίδραση στις δυναμικές εξελίξεις, με λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας. Αυτό απαιτεί τη διεύρυνση των επιλογών για την καταπολέμηση των πανδημιών μέσω του καθορισμού της κατάστασης επιδημίας εθνικής εμβέλειας από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο», αναφέρουν οι Πρωθυπουργοί του CDU στην πρόσφατη ψηφίσματος που κατέθεσαν σήμερα στην κυβέρνηση.
Στην ίδια πρόταση γίνεται ακόμη λόγος για καθυστέρηση στην προώθηση των ρυθμίσεων που απαιτούνται για την επιβολή του προαναγγελθέντος υποχρεωτικού γενικού εμβολιασμού τον Φεβρουάριο.
Το ζήτημα προκαλεί προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, κυρίως λόγω της επιφυλακτικής στάσης των Φιλελευθέρων (FDP) και εξελίσσεται σε σημείο αιχμής της αντιπολιτευτικής τακτικής του CDU.
«Για μένα, η προληπτική δράση στην πανδημία περιλαμβάνει και την προετοιμασία από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Νομίζω ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο καλείται τώρα να διευκρινίσει το θέμα και να υποβάλει ένα σχέδιο. Ο Καγκελάριος έχει ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον Φεβρουάριο. Αυτό θα πρέπει και να ισχύει», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix και στην Rheinische Post.
«Ο Καγκελάριος δεν αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, παρά περιμένει να δει πώς εξελίσσονται τα πράγματα», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Ραλφ Μπρινκχάους.
Ποια μέτρα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο
«Σύμφωνα με το προσχέδιο αποφάσεων που έχει διαρρεύσει στα γερμανικά ΜΜΕ, ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια σκοπεύουν να επιβάλουν τον κανόνα 2G+ (πρόσβαση για εμβολιασμένους/ιαθέντες με γρήγορο τεστ αντιγόνου έως 24 ωρών) για τις επιχειρήσεις εστίασης σε όλη τη χώρα. Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Καταστημάτων Εστίασης (Dehoga) Ίνγκριντ Χάρτγκες επέκρινε το σχέδιο, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει τις μισές επιχειρήσεις του κλάδου σε «υπαρξιακό κίνδυνο». Μιλώντας στην BILD, η κ. Χάρτγκες τόνισε ακόμη ότι η εστίαση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως κίνητρο προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να προχωρήσουν στον ενισχυτικό εμβολιασμό.
Στο προσχέδιο των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν σήμερα περιλαμβάνεται ακόμη πρόβλεψη για περιορισμό της διάρκειας της καραντίνας και για αύξηση των διαγνωστικών τεστ στα σχολεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις