ΗΠΑ – Πρώην σύμβουλοι του Μπάιντεν επικρίνουν τη στρατηγική κατά της πανδημίας – Καλούν σε επενδύσεις στην πρόληψη
Μεταξύ άλλων, τον κατηγορούν ότι δεν φρόντισε να εξασφαλίσει επαρκή πρόσβαση σε τεστ και δωρεάν μάσκες για τους πολίτες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Έξι πρώην σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δημοσίευσαν την Πέμπτη μια σειρά από επιστημονικά άρθρα ζητώντας τη μετάβαση σε μια «νέα κανονικότητα» στην προσέγγιση της χώρας απέναντι στην πανδημία του κοροναϊού και άλλες ιικές απειλές.
Στα άρθρα αυτά, οι σύμβουλοι παρουσιάζουν δεκάδες συστάσεις, επικρίνοντας την ομοσπονδιακή προσέγγιση άλλοτε ανοιχτά και συχνά κεκαλυμμένα. Για παράδειγμα, παροτρύνουν την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια «σύγχρονη υποδομή δεδομένων» που θα προσφέρει πληροφορίες για την εξάπλωση του κοροναϊού και άλλων δυνητικών απειλών σε πραγματικό χρόνο, υποστηρίζοντας ότι η ανεπαρκής επιτήρηση εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς και την αμερικανική κοινωνία. Επιπλέον, συστήνουν επενδύσεις σε τεστ, εμβόλια και μέσα προστασίας πέραν των όσων έχει ήδη εξασφαλίσει ο Λευκός Οίκος, όπως για παράδειγμα την αποστολή email στους Αμερικανούς με vouchers που θα μπορούν να αξιοποιήσουν για τη δωρεάν απόκτηση υψηλής ποιότητας μασκών προστασίας.
Νέα κανονικότητα
«Προσπαθούμε να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, να προβλέπουμε πού θα πρέπει να είμαστε στους επόμενους τρεις έως 12 μήνες», έγραψε ο Εζέκιελ Εμάνουελ, καθηγητής βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και συντονιστής της προσπάθειας. Σε συνέντευξή του, ο Εμάνουελ χαρακτήρισε τα άρθρα των συμβούλων, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, ως «σκαρίφημα μιας εθνικής στρατηγικής… για να ανακαλύψουμε μια νέα κανονικότητα».
Αντί για τη συνέχιση «της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης», τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να μετατοπιστούν σε μια στρατηγική συμβίωσης με τον ιό, που θα καταφέρνει να περιορίζει τις κορυφώσεις της πανδημίας αντί να επιχειρεί να την εξαλείψει».
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Απαντώντας την Πέμπτη σε ερώτηση για το κατά πόσον ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο ιός έχει έρθει για να μείνει, αλλά και για το αν οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας έχουν διαβάσει τα συγκεκριμένα άρθρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, δήλωσε ότι «τελικός στόχος του προέδρου παραμένει η νίκη επί του ιού».
«Αυτή τη στιγμή, η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά που γνωρίζουμε ότι έχουν λειτουργήσει μέχρι στιγμής, δηλαδή να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους, να φροντίσουμε να κάνουν αναμνηστικές δόσιες και να φορούν μάσκες στις περιπτώσεις που συστήνεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC)», δήλωσε η Ψάκι στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν έχει κάνει βήματα για να αυξήσει τις θεραπείες που έχει στη διάθεσή της η χώρα για τον ιό, μεταξύ άλλων και αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες νέων αντιικών, προκειμένου να αποτραπεί η βαριά νόσηση των πλέον ευάλωτων.
Δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση οι Αμερικανοί
Η προσπάθεια των πρώην συμβούλων να προτείνουν μια νέα στρατηγική απέναντι στον ιό, έρχεται τη στιγμή που όλο και περισσότεροι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι ούτε οι εμβολιασμοί, ούτε η φυσική ανοσία φαίνονται να προσφέρουν μακροχρόνια προστασία έναντι του ιού. Ορισμένοι εκφράζουν επίσης τον εκνευρισμό τους ότι ο Λευκός Οίκος έχασε πολύτιμες ευκαιρίες να ανακόψει την ορμή της πανδημίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία. Περίπου το 44% των Αμερικανών διαφωνεί με τη διαχείριση της πανδημίας από τον Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου από την NPR και το Κολέγιο Marist – ποσοστό αισθητά ανεβασμένο σε σχέση με το 28% του Μαρτίου του 2020.
«Πιστεύω ότι έχουν επιλέξει μια προσέγγιση που στηρίζεται υπερβολικά στα εμβόλια», δήλωσε στη Washington Post η Σελίν Γκούντερ, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρώην σύμβουλος του Μπάιντεν, κατηγορώντας τον Λευκό Οίκου ότι δεν επένδυσε αρκετά σε τεστ, θεραπείες και άλλα μέσα προστασίας της δημόσιας υγείας για να περιορίσει την πανδημία.
«Κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα: Μπορείς να πληρώσεις για την πρόληψη, με τον τρόπο που περιγράψαμε ή μπορείς να πληρώσεις για τις επιπτώσεις – όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί».
Με πληροφορίες από Washington Post
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις