Κοροναϊός – Η Όμικρον δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της – Το καλό και το μαύρο σενάριο
Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον φέρεται να προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, δεν παύει να επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας και να ευθύνεται για τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων
Σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της «μάχης» της με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα, όπου καλείται να αντιμετωπίσει την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει επιφέρει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, προκαλώντας συναγερμό τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο της χώρας μας.
Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον φέρεται να προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, δεν παύει να επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας και να ευθύνεται για τη ραγδαία άνοδο των μολύνσεων.
Την ίδια στιγμή ακόμα και τα αισιόδοξα σενάρια που κάνουν λόγο για το τέλος της πανδημίας μέσα στο 2022 αντιμετωπίζονται πλέον -τουλάχιστον- με σκεπτικισμό, αφού και το 2021 πολλοί μιλούσαν για το τέλος της πανδημίας, ωστόσο φτάσαμε σήμερα να μετράμε 2 εκατομμύρια μολύνσεις παγκοσμίως ημερησίως, ενώ δεν λείπουν και οι εφιαλτικές προβλέψεις για νέες ακόμα πιο θανατηφόρες μεταλλάξεις.
Στην Ελλάδα η κατάσταση παραμένει δύσκολη, αφού σήμερα -μετά την μικρή πτώση λόγω της αργίας των Φώτων- ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 37.676 κρούσματα. Πρόκειται για τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα μας. Παράλληλα, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμά ότι θα φτάσουμε τους 770 διασωληνωμένους και τους 70 θανάτους ανά ημέρα αρχές Φεβρουαρίου.
Όλα αυτά, τη στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας μας βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες των μεταλλάξεων του φονικού ιού, με τη Δέλτα να κρατά γεμάτες τις ΜΕΘ και την Όμικρον να προσβάλλει τους υγειονομικούς τη στιγμή που επισκέψεις και εισαγωγές αυξάνονται αλματωδώς από εφημερία σε εφημερία.
Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό, παρά τα θετικά μηνύματα που μπορεί να έρχονται από διάφορες κατευθύνσεις, όπως την πρόβλεψη από τον «γκουρού» των προβλέψεων, σύμφωνα με τον οποίο το «τέλος» της πανδημίας θα έρθει τον Μάρτιο, προς το παρόν όχι μόνο δεν έχουμε τελειώσει με τον κοροναϊό, αλλά βρισκόμαστε σε μια τόσο κρίσιμη καμπή, που κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Άλλωστε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε για τη «συμπεριφορά» της μετάλλαξης Όμικρον έρχονται από την Αφρική, ο πληθυσμός της οποίας είναι κατά πολύ νεότερος από τον πληθυσμό της Ευρώπης, ενώ δεν μπορούμε ποτέ να αποκλείσουμε και την πιθανότητα η μετάλλαξη Δέλτα να επικρατήσει ξανά.
Ολοταχώς για… 53.000 κρούσματα
Πάντως, όσον αφορά την κορύφωση του κύματος της πανδημίας που σαρώνει στη χώρα μας, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης προβλέπει ότι αναμένεται να έρθει στις στις 20 – 22 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του η κορύφωση του εν εξελίξει κύματος θα έρθει στις 20 – 22 Ιανουαρίου, με 53.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο (το ρεκόρ είναι τα 50.126 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 4 Ιανουαρίου).
Παράλληλα, προβλέπει συνέχιση της αύξησης των νοσηλειών σε απλές κλίνες COVID-19, με κορύφωση τα 4.300 κρεβάτια στις 23-24 Ιανουαρίου, από περίπου 3.200 σήμερα.
Επιπλέον, σταδιακή αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ (παρατηρείται ήδη τις τελευταίες μέρες) με κορύφωση στις 770 κλίνες στα τέλη Ιανουαρίου, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, έναντι 625 σήμερα.
Καθώς και αύξηση και των θανάτων (επίσης άρχισε να φαίνεται), οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στους 75 στις 7 με 8 Φεβρουαρίου, έναντι 67 σήμερα, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.
Ο ρόλος των «Όμικρον» και «Δέλτα»
«Το μοντέλο δείχνει μια αύξηση που δεν μπορείς να πεις ότι θα φέρει μια κατάσταση εκτός ελέγχου, αλλά είναι σημαντική. Ναι μεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά στο πρώτο διάστημα αυτής της αποκλιμάκωσης θα υπάρξει μια αξιοσημείωτη πίεση στο σύστημα Υγείας, τόσο από την ίδια την Όμικρον, όσο και από την ‘ουρά’ της Δέλτα», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας τον αστάθμητο παράγοντα την πιθανής έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω νόσησης.
«Ομολογώ ότι αυτό δεν το έχουμε βάλει μέχρι τώρα δομικά στο μοντέλο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μοιραία μείωση στην ποιότητα της φροντίδας υγείας. Και έτσι οι συντελεστές που υπολογίζουν το αποτέλεσμα της βαριάς νόσησης ίσως αμφισβητηθούν».
Από την ανάλυση του καθηγητή δεν επιβεβαιώνεται η ανησυχία ορισμένων επιστημόνων για πιθανή ανάδυση της λιγότερο μεταδοτικής αλλά περισσότερο νοσογόνου παραλλαγής Δέλτα μετά την υποχώρηση της Όμικρον.
«Η ανοσία από την Όμικρον καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τη Δέλτα και θα εμποδίσει την πιθανή ανάδυσή της. Επιπλέον, η τρίτη δόση καλύπτει κυρίως τη Δέλτα και με κυτταρική ανοσία φυσικά καλύπτει και την Όμικρον» εκτίμησε.
«Είναι νωρίς να μιλάμε για ενδημική νόσο»
Πάντως, όσον αφορά στο αν ο κοροναϊός θα γίνει ενδημική νόσος, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης, απαντά πως είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε κάτι τέτοιο.
Σχετικά με το αν η πανδημία του κορονοϊού μπαίνει σε ενδημική φάση ο κ. Τζανάκης παρουσιάστηκε επιφυλακτικός τονίζοντας ότι ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές και τόνισε ότι είναι νωρίς να πούμε ότι πάμε σε ενδημική φάση. Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.
«Δεν εξετάζονται νέα μέτρα»
Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας στον ΣΚΑΙ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, καθώς οι πολίτες τηρούν τα μέτρα, υπάρχει μεγάλη διάθεση για εμβολιασμό, αλλά και τεράστια προσφορά self test.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις