Πολιτικοί και πολιτικάντηδες
Δύο πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας, το δίπολο όμως πάντα το ίδιο.
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Η Μαρίν Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
Τέσσερις χώρες, τέσσερις αρχηγοί κρατών, δύο διαφορετικοί κόσμοι. «Οι κανόνες είναι κανόνες, ειδικά όταν αφορούν τα σύνορά μας. Κανείς δεν είναι πάνω από τους κανόνες. Η ισχυρή πολιτική μας όσον αφορά στην είσοδο στη χώρα ήταν καθοριστική, ώστε η Αυστραλία να έχει τους χαμηλότερους μέσους όρους θανάτων από Covid στον κόσμο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον για την υπόθεση Τζόκοβιτς.
«Μόλις είπα στον Νόβακ Τζόκοβιτς ότι όλη η Σερβία είναι μαζί του, οι Αρχές της χώρας κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει η παρενόχληση του καλύτερου τενίστα στον κόσμο το συντομότερο δυνατό. Η Σερβία θα παλέψει για τον Νόβακ Τζόκοβιτς» ήταν η στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση δήλωση του προέδρου της Σερβίας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς.
«Είμαστε οι πρώτοι που υιοθετούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οπως ήμασταν επίσης οι πρώτοι που υιοθετήσαμε το πράσινο πάσο εμβολιασμένου» είπε ο ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, μετά την απόφαση του Μάριο Ντράγκι να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών.
«Δεν θα κλείσουμε, δεν θα επιβάλουμε νέα μέτρα. Πριν από την αναχώρηση για τη Βρετανία δεν θα απαιτείται τεστ, κατά την άφιξη στη Βρετανία δεν θα απαιτείται καραντίνα μέχρι να βγει αρνητικό το τεστ μοριακού ελέγχου» διεμήνυε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη στη Βρετανία κατεγράφησαν 194.747 κρούσματα και 334 θάνατοι.
Δύο πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας, το δίπολο όμως πάντα το ίδιο. Στην οικονομική κρίση, στα μνημόνια, στον κορωνοϊό. Πολιτικοί που επιλέγουν να είναι χρήσιμοι – πολιτικοί που προτιμούν να είναι ευχάριστοι. Πολιτικοί που οδηγούν τον λαό – πολιτικοί που βρίσκουν πού πηγαίνει το πλήθος και μπαίνουν μπροστά του. Πολιτικοί που για να πάρουν ψήφους υποδύονται ότι προστατεύουν το ατομικό συμφέρον – πολιτικοί που έχουν την ικανότητα να εμπνεύσουν τους πολίτες να αναλογιστούν το συλλογικό. Επιδοματική πολιτική – αναπτυξιακή. Λαϊκισμός – ρεαλισμός. Ενα μόνιμο δίπολο που καθορίζει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση την πορεία των λαών. Ή όπως το έγραψε κάποτε ο βρετανός συγγραφέας Αρθουρ Κλαρκ «πολιτικάντηδες που σκέφτονται τις επόμενες εκλογές – πολιτικοί που σκέφτονται τις επόμενες γενιές».
Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς Πορτογαλία, όπου πάνω από το 90% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένοι, είναι η χώρα που βγήκε από το πρώτο και μοναδικό μνημόνιό της τον Μάιο του 2014 και ξεπέρασε την οικονομική κρίση σε 3 μόλις χρόνια, όταν η Ελλάδα της «ηρωικής σκληρής διαπραγμάτευσης» χρειάστηκε μία δεκαετία και 3μισι μνημόνια. Οι λαοί καθορίζουν τις τύχες τους και τις ζωές τους επιλέγοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσουν και τους πολιτικούς που εκλέγουν. «Το ότι η Πορτογαλία είναι η πιο εμβολιασμένη χώρα κατά του Covid είναι αποτέλεσμα της κοινωνίας μας», είπε η Marta Temido, υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, «οι Πορτογάλοι άκουσαν τη γλώσσα των πλεονεκτημάτων του εμβολιασμού» είπε ο Henrique Gouveila e Melo, επικεφαλής των εμβολιασμών της χώρας. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, παρά μόνο επιλογές. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι οι επιλογές κάποιων καθορίζουν τις ζωές όλων.
- Γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε τη σημαία του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και χτυπάει τον Τσίπρα
- Χ. Μπρουμίδης στο 26o Συνέδριο Infocom World 2024: «Εφικτή η αύξηση των συνδέσεων οπτικής ίνας κατά 50% έως το 2025»
- Στ. Κασσελάκης: Αποκαλυπτήρια για το κόμμα ακόμα και εντός της εβδομάδας – Η λέξη που θα περιλαμβάνει το όνομα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις