Νέο ΕΣΥ: Πρεμιέρα με παρεμβάσεις σε νοσοκομεία αιχμής
Η αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, η ανέγερση νέων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι τα πρώτα βήματα - Στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του έτους θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί οι ψηφιακές υποδομές και των 120 νοσοκομείων της χώρας
Τα κομμάτια του παζλ για το νέο ΕΣΥ ενώνουν στο Μαξίμου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε από τους πρώτους μήνες του έτους να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η «εικόνα αλλαγής». Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, ώστε να εισέλθουν τα γηρασμένα νοσοκομεία της χώρας σε μία εποχή ανανέωσης αλλά και η ανέγερση νέων που συμβαδίζουν με τη σύγχρονη εποχή καθώς επίσης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι τα πρώτα βήματα της επόμενης φάσης που ήδη «τρέχουν».
Σχετικές συσκέψεις εξελίσσονται στο Μαξίμου με τα στελέχη-«κλειδιά» που διαχειρίζονται το κρίσιμο αυτό κεφάλαιο να εργάζονται πυρετωδώς, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει δημόσια ότι το νέο ΕΣΥ αποτελεί προσωπικό στοίχημα. Εν τω μεταξύ, καθοριστικό για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, που εξασφαλίζει την αναγκαία ένεση ρευστού για τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις.
Οι πρώτες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν σε νοσοκομεία αιχμής, σε μία προσπάθεια εξέλιξης των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχουν απαντώντας στα αιτήματα των ασθενών. Ενδεικτικό το παράδειγμα του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου έχει «κλειδώσει» η ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της Ογκολογικής Κλινικής και η ανάπτυξη νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας και Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής. Σημειώνεται, δε, πως κάθε παρέμβαση έχει οριστεί μετά από ενδελεχή μελέτη, αξιολογώντας τη ζήτηση σε τοπικό επίπεδο και συνεπακόλουθα τα κενά του παρωχημένου πλέον χάρτη υγείας. Υπό το πρίσμα αυτό, σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Λαμίας, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών της ευρύτερης περιοχής.
Αντίστοιχα, προσθήκη ενός νέου ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) προβλέπει το ίδιο σχέδιο, ενώ στο Θριάσιο στην Ελευσίνα η δημιουργία ενός κτιρίου για τις διοικητικές υπηρεσίες αναμένεται να αποσυμφορήσει τις ήδη υπάρχουσες υποδομές.
Στη Θεσσαλονίκη, πάλι, στο Ιπποκράτειο δρομολογείται η διαμόρφωση Πνευμονολογικής Κλινικής – με τα απαραίτητα εργαστήρια – αλλά και Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο, ενώ στο Παπαγεωργίου έχει προβλεφθεί η προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας.
Στη λίστα, όμως, συμπεριλαμβάνεται και ο Ευαγγελισμός με έμφαση στην ανακαίνιση του παλιού κτιρίου αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου θα κατασκευαστεί μεταλλική πεζογέφυρα για τη σύνδεση της νοσηλευτικής μονάδας με το νεόδμητο συγκρότημα πέντε κτιρίων κλινικών λειτουργιών.
Η ψηφιακή υγεία
Εν τω μεταξύ, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η ψηφιακή υγεία που όπως αποδείχτηκε με την εφαρμογή της ομολογουμένως επιτυχημένης εμβολιαστικής εκστρατείας -τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, το σύστημα έκδοσης άυλης συνταγής κ.ο.κ. – αποτελεί ένα εύπλαστο πεδίο υψηλής αποδοτικότητας στην αναβάθμιση των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, η στενή συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σηματοδοτούν την υπό εξέλιξη ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και την τελειοποίηση του Ψηφιακού Φακέλου Υγείας Ασθενούς. Υπενθυμίζεται, δε, πως ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος αποτελεί τα θεμέλια του κεντρικού αποθετηρίου (σε αυτό θα εμπεριέχονται, μεταξύ άλλων, τα εξιτήρια των νοσοκομείων, τα αποτελέσματα εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων και οι εκτελεσμένες ιατρικές συνταγές φαρμάκου) του συστήματος ψηφιακών ραντεβού αλλά και του προγράμματος πρόληψης με την αποστολή προσωποποιημένων μηνυμάτων.
Μάλιστα και σύμφωνα με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του έτους θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί οι ψηφιακές υποδομές και των 120 νοσοκομείων της χώρας, ώστε να μπει σε εφαρμογή η επόμενη φάση που θα επιτρέψει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον.
Στην εξίσωση των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων, εξάλλου, κεντρικό ρόλο έχουν ο νέος φορές ΟΔΙΠΥ (που έως τα τέλη του έτους θα αξιολογήσει το σύνολο των νοσοκομείων) καθώς επίσης και ο ΕΟΠΥΥ, ώστε, μεταξύ άλλων, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας να αποζημιώνει τους παρόχους με βάση την πραγματική τους «αξία» και δημιουργώντας παράλληλα ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού σε υπηρεσίες που δεν παρέχονται κατ’ ανάγκη από το κράτος.
Ο εξορθολογισμός των δαπανών, άλλωστε, για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, προβλέπει έναν ευέλικτο μηχανισμό (π.χ. μέσω ΣΔΙΤ ή leasing) για την ενίσχυση του ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και των υπηρεσιών, δημιουργώντας συνάμα «πλεόνασμα» για την ανάπτυξη κρίσιμων υπηρεσιών – π.χ. αποκατάστασης, κατ’ οίκον φροντίδας και ανακουφιστικής φροντίδας.
- «Η γη της ελιάς»: Απόλυτη επικράτηση στην τηλεθέαση
- Κλοντ Μονέ: Τα «Νούφαρα» πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 65,5 εκατομμύρια δολάρια
- The end: Για αυτά τα τρία ζώδια ο χωρισμός είναι κοντά
- Ηλεία: Ένοχος 44χρονος για τον βιασμό της ανήλικης ανιψιάς του
- Γλυπτά του Παρθενώνα: Το 2025 ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέει ο Economist
- Η λαμπερή βράβευση των Ολυμπιονικών στο Μονακό, οι θέσεις που έκαναν 1500 ευρώ και η αφιέρωση του Πρίγκιπα Αλβέρτου