Ηχορύπανση – Η Γαλλία βάζει… «σιγαστήρα» στην άσφαλτο
Μια νέα γενιά ραντάρ θα εντοπίζει στους δρόμους οχήματα με θορυβώδεις εξατμίσεις, για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Ζητούμενο: η μείωση της ηχορύπανσης, που βλάπτει την υγεία
Αν και συχνά παραβλέπεται η σοβαρότητά της, η ηχορύπανση θεωρείται -σύμφωνα με μελέτες- η υπ’ αριθμόν δύο περιβαλλοντική επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Αποτελεί πηγή άγχους, διαταραχών του ύπνου, δυνητικό παράγοντα επιδείνωσης καρδιακών ασθενειών και άλλων παθήσεων, μείωσης των μαθησιακών ικανοτήτων, αλλά και άτυπο «πολλαπλασιαστή» των κοινωνικών ανισοτήτων, μιας και συνήθως πλήττει πληθυσμούς και περιοχές ουχί προνομιούχες.
Έρευνες στη Γαλλία υπολογίζουν σε 147 δισεκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος της ηχορύπανσης: από τις επιπτώσεις στην υγεία, έως την πτώση της αξίας των ακινήτων στις θορυβώδεις περιοχές.
Ειδικά δε ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της περιφέρειας Ιλ-ντε-Φρανς, γύρω από την μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού, μελέτες αναφέρουν ότι οι πάνω από το επιτρεπτό όριο θόρυβοι -κυρίως από οχήματα- μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση κατά περίπου 11 μήνες του προσδόκιμου ζωής.
Ώρα για δράση
Λαμβάνοντας λοιπόν όλα αυτά υπόψη, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν ότι ήρθε επιτέλους η στιγμή να αναλάβουν δράση.
Κι έτσι, έθεσαν από την περασμένη Τρίτη σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας ραντάρ, για την καταγραφή των παραβιάσεων στους δρόμους.
Εν προκειμένω όχι των ορίων της ταχύτητας, αλλά των ντεσιμπέλ.
Τα πρώτα νέας γενιάς ραντάρ θορύβου τοποθετήθηκαν στον νομαρχιακό δρόμο 46 στο Σαιν-Λαμπέρ-ντε-Μπουά του νομού Ιβλίν, στην Ιλ-ντε-Φρανς.
Είναι τρεις συσκευές, από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές, που θα αναμετρηθούν σε αποτελεσματικότητα.
Μια από αυτές θα επιλεχθεί για την επόμενη φάση του προγράμματος, με την επέκταση της χρήσης των ραντάρ και σε άλλες πόλεις.
Όλες οι συσκευές έχουν αισθητήρες και μικρόφωνα που ενεργοποιούνται από τα αυξημένα ντεσιμπέλ, καθώς και κάμερες κλειστού κυκλώματος CCTV που καταγράφουν το όχημα και την πινακίδα του παραβάτη.
Τα στοιχεία αποστέλλονται στη συνέχεια στις αρμόδιες αρχές για τα… περαιτέρω.
Συνήθεις ύποπτοι θεωρούνται οι μηχανές, είτε παλιάς τεχνολογίας, είτε με πειραγμένη εξάτμιση -χωρίς αυτό να αποκλείει και τα αυτοκίνητα με ανάλογα θορυβώδεις παρεμβάσεις.
Για τους πρώτους 3-6 μήνες πάντως, ανακοινώθηκε, η πολιτική εφαρμογή δεν θα περιλαμβάνει και την επιβολή προστίμων.
Όταν πάντως αρχίσουν, αναμένεται να φτάνουν τα 135 ευρώ. Και φυσικά, δεν θα περιοριστούν στα όρια του Σαιν-Λαμπέρ-ντε-Μπουά.
Ραντάρ σε οκτώ περιοχές… για αρχή
Η δοκιμαστική φάση του προγράμματος προβλέπει τη σταδιακή επέκτασή του σε άλλες επτά περιοχές, που έχουν δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή.
Οι περισσότερες βρίσκονται στην Ιλ-ντε-Φρανς.
Στη λίστα πάντως περιλαμβάνονται επίσης η Νίκαια, η Τουλούζη και το ίδιο το Παρίσι.
Ειδικότερα το 17ο και το 20ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου τα ραντάρ θορύβου αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2023.
- Εκτοξεύτηκε ο πρώτος δορυφόρος από ξύλο – Το υλικό της διαστημικής εποχής;
- ΑΕΚ: «Καθαρές» οι εξετάσεις του Μάνταλου
- Συνάντηση Δένδια με τον Σέρβο υπουργό Άμυνας – «Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας–Σερβίας»
- «Ψηφίστε γιατί εγώ δεν μπορώ»: Η προεκλογική ανάρτηση της Ριάνα δεν έχει (μόνο) πλάκα
- Πάτρα: Όλη η αλήθεια για τον ξυλοδαρμό της 41χρονης που χαροπαλεύει – Βίντεο «καίει» τον δράστη
- Euroleague: Το εντυπωσιακό στατιστικό του Άλεκ Πίτερς (pic+vids)