Ιταλία – Σκιές στην παντοδυναμία του Μάριο Ντράγκι
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 50 τριπλασίασε τους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα. Αλλά για πρώτη φορά ο Ντράγκι επικρίνεται για την επικοινωνιακή στρατηγική του
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Οι στρατηγικές κινήσεις του Μάριο Ντράγκι στοχεύουν σε μια αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, αλλά για πρώτη φορά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ιταλία δείχνει να έχει αλλάξει. Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των πενήντα ετών με αποτέλεσμα η χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίων, στους πολίτες της ηλικίας αυτής, να τριπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες.
Γιατί επέβαλε χωρίς να παρουσιάσει τα νέα μέτρα πανδημίας;
Παράλληλα ο στόχος του είναι να μπορέσουν να εμβολιαστούν, μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι και 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας κρατώντας συνεχώς ανοικτά, και τις νυχτερινές ώρες, τα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια δυναμική διαχείριση της κατάστασης. Στην φάση αυτή όμως η Ιταλία ζει και το μεγάλο πολιτικό θρίλερ της εκλογής του νέου προέδρου της δημοκρατίας, με τον Ντράγκι να παραμένει κεντρικό πρόσωπο. Οι ψηφοφορίες, με την συμμετοχή βουλευτών, γερουσιαστών και εκλεκτόρων των περιφερειών, θα ξεκινήσουν σε δυο εβδομάδες.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης, τώρα του ασκούν κριτική για το ότι δεν θέλησε να βγει, να παρουσιάσει τα νέα μέτρα και να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σε σημείο, που πιθανώς αύριο ή μεθαύριο, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει νέα, έκτακτη συνέντευξη τύπου. Τα τρία τηλεοπτικά κανάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αμφισβητούν την γραμμή της κυβέρνησης για τα σχολεία. Τελικά θα ανοίξουν, αύριο, παρά το υψηλό ποσοστό κρουσμάτων. Σε ότι αφορά στο καθαρά πολιτικό πεδίο από τη Λέγκα του Βορρά μέχρι τον κεντρώο πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, το μήνυμα είναι ότι «οι πολιτικοί πρέπει να παίξουν, και πάλι, καθοριστικό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις βασικής σημασίας για την χώρα».
Νέος πρωθυπουργός ο Λουίτζι ντι Μάιο;
Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα περισσότερα κόμματα δεν θεωρούν δεδομένη τη μετάβαση του «σούπερ Μάριο» στην προεδρία της δημοκρατίας. Και ότι σε κάθε περίπτωση θέλουν να θέσουν έναν, κύριο, δικό τους όρο: Ότι εάν ο Ντράγκι γίνει πρόεδρος, ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι πολιτικός και όχι ένας τεχνοκράτης της εμπιστοσύνης του. Μέχρι τώρα, συνεργάτες του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν αφήσει να διαρρεύσει ότι ένας άξιος και πιθανός αντικαταστάτης, θα μπορούσε να είναι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ντανιέλε Φράνκο. Όπως και ο Ντράγκι, προέρχεται από τα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας της Ιταλίας.
Τα επτά κόμματα, όμως, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, αυτή την φορά θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να επιλεγεί ένας δικός τους άνθρωπος. Ο οποίος θα μπορούσε να προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ή από το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Tα ονόματα που άρχισαν να ακούγονται, αρκετά έντονα, είναι εκείνα του κεντροαριστερού νυν υπουργό Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, και του «πεντάστερου» υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις