Πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο – «Όχι στη στοχοποίηση του πολιτισμού – Δώστε στην τέχνη μια ευκαιρία»
Καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζητώντας μέτρα στήριξης από την Πολιτεία τη στιγμή που ολόκληροι κλάδοι όπως οι μουσικοί έχουν μείνει για ακόμα μία φορά χωρίς δουλειά λόγω των περιοριστικών μέτρων
Πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους ανθρώπους του πολιτισμού να κατεβαίνουν στον δρόμο ζητώντας από την Πολιτεία μέτρα στήριξης. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους 44 σωματεία καλλιτεχνών από όλους τους χώρους του Πολιτισμού «με την άνοδο των κρουσμάτων του κοροναϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα, που για μία ακόμη φορά περιορίζονται στην απαγόρευση της μουσικής τη στιγμή που τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες είναι πάντα ελλιπέστατα, αν όχι ανύπαρκτα».
Μεταξύ των αιτημάτων είναι: αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα, επιδότηση ενοικίου μαζί με τις μονομερείς δηλώσεις μέσω του Μητρώου, να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ για να μπορέσει να υπάρξει η δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας και η αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση νόσησης, για όλο το διάστημα της καραντίνας χωρίς να ζητείται από τον εργαζόμενο η αναπλήρωση των ημερών ασθένειας και καραντίνας.
Στην Αθήνα παρά τη δυνατή βροχή, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα όπου έγινε και συναυλία. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στη Θεσσαλονίκη.
Φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Η ανακοίνωση των σωματείων των καλλιτεχνών
«Με την άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα, που για μία ακόμη φορά περιορίζονται στην απαγόρευση της μουσικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται ο Πολιτισμός και οι χώροι ψυχαγωγίας ως εστίες υπερμετάδοσης της Πανδημίας. Από την αρχή αυτής της περιπέτειας, τα μόνα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της κοινωνικής ζωής.
ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΜΑΣ
Γιατί ενώ η διάδοση του Covid είναι τεράστια το μόνο μέτρο που παίρνει η Κυβέρνησή σας είναι η απαγόρευση της μουσικής και όχι η πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ ή η ρύθμιση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Και ενώ ζητάει από εμάς τους εργαζόμενους στον πολιτισμό να αναστείλουμε τις δραστηριότητές μας, σηκώνοντας το βάρος της πανδημίας, η ίδια δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα, 2 χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.
Ακυρώσεις φεστιβάλ και εκδηλώσεων
Αν και οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων εκδηλώσεων γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης και όχι δική μας υπαιτιότητα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ για αυτές, είτε πρόκειται για Φεστιβάλ, είτε για εορταστικές εκδηλώσεις, είτε για μεμονωμένες εκδηλώσεις τοπικής αυτοδιοίκησης ή ιδιωτικές. Τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες είναι πάντα ελλιπέστατα, αν όχι ανύπαρκτα. Η Κυβέρνηση επιδοτεί αναδρομικά τις θεατρικές & μουσικές σκηνές και για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, ενώ-την ίδια στιγμή δεν αναγνωρίζει την ανάγκη να επιδοτηθούν και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων, σταματώντας-και πάρα τις επίμονες διεκδικήσεις μας-τις αποζημιώσεις του Mητρώου Καλλιτεχνών τον Ιούλιο του 2021!!!
Συγχρόνως, τα οριζόντια κριτήρια επιδότησης με βάση τις θέσεις, δίνουν τα πολλά στους μεγάλους και ψίχουλα για τους μικρούς, σπρώχνοντάς τους πιο γρήγορα στο κλείσιμο. Από την αρχή του καλοκαιριού, επιβάλλονται συνεχόμενα τοπικά lockdown για τους χώρους μουσικής, φτάνοντας στο σημείο να απαγορεύσουν ακόμα και την ηχογραφημένη μουσική τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Άρνηση αποζημίωσης για τους μήνες από Αύγουστο έως Δεκέμβριο
Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αποζημίωση για τους μήνες Αύγουστο μέχρι και Δεκέμβριο. Σήμερα έχουμε καθολική απαγόρευση την μουσικής, με εκατοντάδες ακυρωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις και με την πενιχρή αποζημίωση που εξαγγέλθηκε μόνο για τον Ιανουάριο, να ισχύει μόνο για συγκεκριμένους κωδικούς, αφήνοντας εκτός χιλιάδες συναδέλφους. Και φυσικά, δεν πλήττεται μόνο η μουσική, αλλά όλος ο Πολιτισμός, αφού ακόμα και οι μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις που δεν έχουν απαγορευτεί, αναγκάζονται να σταματήσουν, είτε λόγω κρουσμάτων στους εργαζόμενους είτε λόγω χαμηλής προσέλευσης κοινού.
Ποιος πληρώνει τα τεστ – Αναγκαστική αργία
Η γεωμετρική άνοδος των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες μας έφερε αντιμέτωπους με ένα πρόσθετο ζήτημα. Οι εργαζόμενοι στη λογική της ατομικής ευθύνης υποχρεώνονται να επιβαρυνθούν οικονομικά με το κόστος των τεστ, όταν υπάρχει κρούσμα στους χώρους εργασίας. Οι δημόσιες δομές, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τέτοιο όγκο εργασίας, επομένως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πληρώσουμε ακόμα περισσότερα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, οι οποίες αφέθηκαν ανεξέλεγκτες να μετατρέψουν την ανάγκη σε ευκαιρία πλουτισμού.
Ένα ασαφές πλαίσιο από τον ΕΟΔΥ καθιστά δύσκολη ακόμα και την υπαγωγή των νοσούντων στο καθεστώς αναρρωτικής άδειας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όσους τίθενται αναγκαστικά σε αργία, καθώς η παράσταση στην οποία παίζουν, “κατεβαίνει” προσωρινά λόγω συρροής κρουσμάτων. Μια κατάσταση που, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
- Βινίσιους για τις ρατσιστικές επιθέσεις: «Έχω υποφέρει πολύ, είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι»
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο – «Επίκειται επίθεση»
- Ταξίδι Γεραπετρίτη στο Λονδίνο με ατζέντα Κυπριακό και Συμβούλιο Ασφαλείας
- Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή κινητών πυρηνικών καταφυγίων
- Τζο Μπάιντεν: Η στιγμή που χάνεται μέσα στον Αμαζόνιο μετά την ιστορική ομιλία του
- Ο Βελάθκεθ στο διάστημα: Για το Orbital της Σαμάνθα Χάρβεϊ