Ρωσία – Απειλητικές δηλώσεις στη Γενεύη – «Το ΝΑΤΟ να πακετάρει και να επιστρέψει στα όρια του 1997»
«Το να απαιτεί παραχωρήσεις από τη Ρωσία» το ΝΑΤΟ, τη στιγμή που επιδιώκει να το πράξει αυτό πλήττοντας άμεσα την ασφάλειά μας, δεν θα είναι πλέον δυνατό, προειδοποιεί από τη Γενεύη ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί πλέον να «απωθήσει» τη Ρωσία σε δευτερεύοντες ρόλους στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική και πρέπει να επιστρέψει στα όρια του 1997, δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός διαπραγματευτής της Ρωσίας στις αμερικανορωσικές διαβουλεύσεις στη Γενεύη, που ξεκίνησαν σε προπαρασκευαστικό επίπεδο χθες Κυριακή και θα πραγματοποιηθούν επισήμως σήμερα.
«Αυτά ανήκουν στο παρελθόν»
«Ακόμη και κάποιος μη ειδικός κατανοεί ότι το να απαιτεί παραχωρήσεις από τη Ρωσία, τη στιγμή ειδικά που το ΝΑΤΟ επιδιώκει κατά τη διάρκεια όλων των τελευταίων δεκαετιών να ‘απωθήσει’ όπως λέμε τη χώρα μας και να τη μεταβιβάσει, αν όχι σε ρόλο υποτελούς, τότε σε οπωσδήποτε δευτερεύοντες ρόλους στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή, και μάλιστα να το πράξει αυτό πλήττοντας άμεσα την ασφάλειά μας, δεν θα είναι πλέον δυνατό.
»Ολα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Και παλαιότερα δεν τα κατάφερνε πολύ καλά, αλλά τώρα απλώς μπήκε ένα τέλος σε αυτά», είπε ο ρώσος υφυπουργός στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Επομένως το ΝΑΤΟ πρέπει να ‘πακετάρει’ και να επιστρέψει στα όρια του 1997», πρόσθεσε ο κ. Ριαμπκόφ, θυμίζοντας ότι τον Μάιο του 1997 Ρωσία και ΝΑΤΟ υπέγραψαν τη Θεμελιώδη Πράξη με την οποία επιβεβαίωσαν ότι «δεν αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ως αντίπαλο».
Δημιούργησαν επίσης «μηχανισμό διαβούλευσης, συντονισμού και κοινής δράσης», αλλά στο μεταξύ εντάχθηκαν στη βορειοατλαντική συμμαχία το 1999 η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, το 2004 η Βουλγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Εσθονία, το 2009 η Αλβανία και η Κροατία, το 2017 το Μαυροβούνιο και το 2020 η Βόρεια Μακεδονία.
Αφελές να αναμένεται πρόοδος
Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι θα ήταν αφελές να αναμένεται πρόοδος όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, που έχει ζητήσει η Μόσχα, στις επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ, «αν κρίνουμε από τη δημόσια θέση των δυτικών εταίρων», ενώ η Ρωσία θεωρεί ότι «η Δύση πρέπει, σε μονομερή βάση, να εγκαταλείψει την επέκταση του ΝΑΤΟ και να εξαλείψει τη στρατιωτική υποδομή, που έχει δημιουργηθεί».
«Οι δυτικές χώρες λένε ότι ποτέ δεν υποσχέθηκαν να μην επεκταθούν. Κι εμείς λέμε ότι ουσιαστικά αυτό ήταν αναπόσπαστο συστατικό του πολιτικού πακέτου, το οποίο συζητήθηκε κατά το στάδιο της επανένωσης της Γερμανίας, της διάλυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας, της αποχώρησης της Σοβιετικής Ενωσης από τις χώρες του πρώην – από στρατιωτική άποψη – Συμφώνου της Βαρσοβίας», δήλωσε ο ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης.
«Επομένως οι υποσχέσεις, οι πολιτικές εγγυήσεις, κάποιες λέξεις δεν σημαίνουν τίποτε. Μόλις τώρα ειπώθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να αναπτύξουν επιθετικά όπλα στην Ουκρανία. Σήμερα όχι, αλλά τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο; Είναι έτοιμες οι ΗΠΑ να το βάλουν στο χαρτί και να το επικυρώσουν;» αναρωτήθηκε ο ρώσος υφυπουργός.
Κατά τον κ. Ριαμπκόφ οι δυτικοί εταίροι της Ρωσίας οφείλουν να απαλλαγούν από τις ψευδαισθήσεις ενός μονοπολικού κόσμου ή ότι έχουν τη δυνατότητα να υπαγορεύουν στη Ρωσία όρους, που χαρακτήρισε απομεινάρια της σκέψης της εποχής του τέλους του ψυχρού πολέμου, και πρόσθεσε:
«Θα πληγεί η δική τους ασφάλεια»
«Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο για τους συναδέλφους στις ΗΠΑ με τη βεβαιότητά τους στο παντοτινό δίκαιό τους να αποχωριστούν τις ψευδαισθήσεις. Αυτό είναι πάντοτε ένα ορισμένο πολιτικό και ψυχολογικό τραύμα.
»Ως εκ τούτου και οι συναισθηματικές εκρήξεις, κάθε είδους υπερβολές, απειλές, τελεσίγραφα, εν γένει αυτή η υστερική συμπεριφορά τους. Θα χρειαστεί όμως να συνηθίσουν στη νέα κατάσταση, να προσαρμοστούν και να βάλουν λίγο την όπισθεν, μεταξύ άλλων και κυριολεκτικά. Διαφορετικά θα πληγεί η δική τους ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, οι δυτικοί ισχυρισμοί ότι η Ρωσία μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο, να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Ουκρανίας, «αποτελεί μεγάλη προβοκάτσια και η δήλωση προορίζεται για αδαείς, για ανθρώπους που πιστεύουν τυφλά την αμερικανική προπαγάνδα», ενώ η πρόσφατη κρίση στο Καζακστάν δεν είναι θέμα συζήτησης στις ρωσοαμερικανικές διαβουλεύσεις της Γενεύης.
Πηγή: ΑΠΕ
- Νίκος Απέργης: Πατέρας για δεύτερη φορά ο γνωστός τραγουδιστής
- Μεσσηνία: Πατέρας πυροβόλησε τον γιο του μπροστά στην μητέρα του – Χειροπέδες και στους τρεις
- Κηφισός: Εντοπίστηκε και τρίτη λίμνη – Πού βρίσκεται
- Η στιγμή που γιοτ γεμάτο τουρίστες συγκρούεται με βράχια και βυθίζεται
- Μπαρτζώκας: «Μπράβο σε όλους και κυρίως στους παίκτες που ήταν στον πάγκο και υποστήριζαν αυτούς που έπαιζαν»
- Το Καταδυτικό Πάρκο που θα «συνδέσει» την Καλαβρία με την Κυλλήνη