Κοροναϊός – «Κλείδωσε» η παράταση των μέτρων – Το παρασκήνιο της απόφασης και οι φόβοι
Παρά τις σκέψεις που υπήρχαν στην κυβέρνηση για την χαλάρωση των μέτρων, τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας αποφάσισε να δώσει μικρή -τουλάχιστον για αρχή- παράταση στα μέτρα για μια είτε δύο εβδομάδες
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Προς… παράταση, κι όχι χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό, παρά τις πληροφορίες για το αντίθετο, προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια περίοδο που η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παρουσιάζει μεν μια μικρή βελτίωση, ωστόσο δεν επιτρέπει ακόμα την άρση των μέτρων.
Παρά τις σκέψεις που υπήρχαν στην κυβέρνηση για την χαλάρωση των μέτρων, τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας αποφάσισε να δώσει μικρή -τουλάχιστον για αρχή- παράταση στα μέτρα για μια είτε δύο εβδομάδες.
Αυτό, καθώς οι δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με την επιτροπή να συνεδριάζει αύριο προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα σχολεία, με χιλιάδες ασυμπτωματικούς μαθητές και εκΝαι παιδευτικούς να εντοπίζονται, μέσω self test για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο.
- Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτική έρευνα – Αυτά είναι τα μέρη που θα κολλήσετε… σίγουρα κοροναϊό – Πίνακας με παραδείγματα
Παράταση μιας εβδομάδας για τα περιοριστικά μέτρα
Με τα νέα δεδομένα η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών αναμένεται να καταλήξει σε παράταση του συνόλου των μέτρων, αλλά και της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Star από κυβερνητικές πηγές:
- Δεν υπάρχει συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα.
- Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Επιτροπή την παράταση του ισχύοντος πλαισίου μέτρων.
- Όπως λένε, η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Επιτροπή.
Προφανώς αν οι ειδικοί συμφωνούσαν, σίγουρα και η κυβέρνηση θα ήθελε την άρση της απαγόρευσης της μουσικής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό παράθυρο μόνο για σημειακές αλλαγές και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της μουσικής. Ανοιχτά υπέρ της άρσης των περιορισμών σε μουσική και ωράριο τάχθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Αυτά όμως, όπως φαίνεται αναβάλλονται για μία ή και για δύο εβδομάδες, αναλόγως με την πορεία των κρουσμάτων.
Πάνω από 25.000 κρούσματα σε παιδιά
Όλα αυτά, ενώ τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα ξεπέρασαν τις 25.000 συνολικά. Σήμερα, δεύτερη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, εντοπίστηκαν μέσω των self tests άλλα 9.688. Σε ένα 48ωρο βρέθηκαν θετικοί, 3.500 εκπαιδευτικοί και 21.735 μαθητές.
Με το δεύτερο self test να βγαίνει θετικό, σχεδόν 10.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί που πήγαν κανονικά για μάθημα χθες, πρώτη ημέρα, σήμερα παρέμειναν στο σπίτι σε καραντίνα.
«Έπρεπε να κάνουν ένα rapid τεστ αν ήταν θετικοί έμπαιναν στην προβλεπόμενη καραντίνα των πέντε ημερών, αν τώρα ήταν αρνητικοί λογικά θα έπρεπε να κάνουν άλλο ένα τεστ και αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να γίνει ένα μοριακό τεστ για να είναι σίγουροι ποια είναι η πραγματική αλήθεια», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θοδωρής Τσούχλος.
«Αυτά που σήμερα βγαίνουν θετικά τα κρούσματα, συνολικά οι μαθητές όλου του τμήματος μπαίνουν σε καθημερινό έλεγχο, τα ανεμβολίαστα παιδιά θα κάνουν και ράπιντ τα εμβολιασμένα θα κάνουν και σελφ τεστ»,τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ωστόσο ότι οσοι χθες είχαν αρνητικό τεστ και σήμερα βγήκαν θετικοί, σημαίνει ότι το ιικό τους φορτίο ήταν περιορισμένο κι ότι δεν μετέδωσαν τον ιό.
Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων θα νοσήσει με Όμικρον
Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι η μεταδοτικότητα του στελέχους Όμικρον είναι τέτοια, που μέσα στο επόμενο δίμηνο ενδέχεται να κολλήσουν περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους!
Ο υγειονομικός βραχίονας του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι απέχουμε ακόμη από τη φάση που η πανδημία θα υποβαθμιστεί σε ενδημικό φαινόμενο.
«Γίνεται ταχύτατα το κυρίαρχο στέλεχος στη δυτική Ευρώπη και εξαπλώνεται στα Βαλκάνια. Πάνω από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα μολυνθεί με την Όμικρον τις επόμενες 6-8 εβδομάδες» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε.
Με ένα παλιρροϊκό κύμα που εξαπλώνεται από Δύση προς ανατολή παρομοίασε την Όμικρον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σημειώνοντας ότι τα υπάρχοντα εμβόλια παραμένουν η κύρια άμυνά μας, προειδοποίησε ότι είναι νωρίς για να αντιμετωπίσουμε την Covid ως κοινή γρίπη.
«Μπορεί να γίνει ενδημική στο μέλλον, αλλά το να οριοθετήσουμε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο 2022, είναι λίγο δύσκολο σε αυτό το στάδιο» επισήμανε η επικεφαλής έκτακτων αναγκών του ΠΟΥ, Κάθριν Σμόλγουντ.
Οι εφιαλτικές προειδοποιήσεις του ΠΟΥ, αποτελούν ήδη πραγματικότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες που κατέγραψαν σε μία ημέρα δύο θλιβερά ρεκόρ. Σε κρούσματα, αλλά και νοσηλείες, παρά τα ηπιότερα συμπτώματα της όμικρον.
Πάνω από ένα 1.350.000 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν τη Δευτέρα και περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι νοσηλεύονται πλέον. Ένα στα τέσσερα αμερικανικά νοσοκομεία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και κλινών ενώ πάνω από το 70% όσων νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι κρουσμάτων, το αμερικανικό CDC αναμένεται να κάνει σύσταση για χρήση μασκών υψηλής προστασίας ΚΝ95. Νέα προκαταρκτική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ καταδεικνύει τη σημασία της μάσκας και των αποστάσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη μόλις ο κορονοϊός βρεθεί στον αέρα, μέσα σε 5 λεπτά χάνει το 90% της ικανότητάς του, να μας μολύνει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις