Κοροναϊός – Οταν αντί για την πανδημία αιφνιδιάζεται η κοινωνία – Προς νέα, διορθωτικά, μέτρα
Σε τέτοιες συνθήκες πανδημικής ασφυξίας, ο προβληματιμσός 500.000 ανθρώπων για την αναμνηστική δόση, χωρίς να προστεθεί σε αυτούς ο αριθμός των αναμβολίαστων ενηλίκων κάθε ηλικίας, σίγουρα δεν τροφοδοτείται από κάποιον νέο ιό που εκφυλίζει τους εγκεφαλικούς νευρώνες.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Η αμφίγνωμη στάση επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών ως προς την διαχείριση της πανδημίας, προκαλεί αβεβαιότητα σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης.
Νέα δεξαμενή
Και παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι ηλικίας πάνω από 60 χρονών, αψήφησαν το πρόστιμο των 100 ευρώ και δεν πήγαν για τους δικούς τους λόγους να εμβολιαστούν, μία νέα δεξαμενή εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων, που αριθμεί περί τους 500.000 ανθρώπους, δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό.
Πρόκειται για τους ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με δύο δόσεις, όμως επειδή παρήλθε το εξάμηνο και δεν φρόντισαν να κλείσουν ραντεβού για την λεγόμενη αναμνηστική, η κυβέρνηση φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι το πιστοποιητικό τους θα πάψει σύντομα να ισχύει.
Στους δρόμους, στην αγορά, σε στέκια εστίασης αλλά και σε εργασιακούς χώρους, είναι ζωηρότερος από ποτέ ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, ακόμη κι αν το εξελισσόμενο 5ο κύμα έχει ενσωματωθεί στο 4ο και η Δέλτα συνεχίζει να κυκλοφορεί προκαλώντας ημερησίως 3.000 με 5.000 νέες μολύνσεις.
Αυτό συνεπάγεται διπλή πίεση στο ΕΣΥ. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν μολυνθεί στο σύνολό τους από τη Δέλτα συντηρώντας την ασφυξία στις ΜΕΘ, ενώ τόσο η Ομικρον όσο και η Δέλτα αυξάνουν τη ζήτηση σε απλές κλίνες, με την Αττική να σηκώνει μεγάλο βάρος που αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών ασθενειών.
Σε τέτοιες συνθήκες πανδημικής ασφυξίας, ο προβληματιμσός 500.000 ανθρώπων για την αναμνηστική δόση, χωρίς να προστεθεί σε αυτούς ο αριθμός των αναμβολίαστων ενηλίκων κάθε ηλικίας, σίγουρα δεν τροφοδοτείται από κάποιον νέο ιό που εκφυλίζει τους εγκεφαλικούς νευρώνες όσο από πισωγυρίσματα και παλινωδίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτές οι παλινωδίες που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά το άνοιγμα των σχολείων, προβιβάστηκαν σε προχειρότητες, κλονίζουν το αίσθημα εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι σε εκείνους που έχουν επωμιστεί την ευθύνη διαχείρισης της πανδημικής κρίσης.
Αναγκαστικά αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αδικεί αξιόλογους επιστήμονες, όμως δίνει το έρεισμα σε πλήθος κόσμου να αψηφήσει το εκλαμβανόμενο ως τιμωρητικό μέτρο ακύρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες. Η ατέρμονη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των 50άρηδων, ακούγεται πλέον ως απειλή.
Και ενώ διάφοροι ειδικοί κάνουν εκτιμήσεις για συγκεκριμένες μέρες ότι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 60.000 ενώ περιορίζονται στις 25.000 ή προβλέπουν ακόμη και πώς θα κάνουμε Πάσχα, αρκετός κόσμος, και αυτό είναι το ανησυχητικό για κάποιους, φαίνεται να επιλέγει την αποχή από την τρίτη δόση, περιμένοντας να περάσει ή να ξεθυμάνει η πανδημία.
Αφού όλοι κολάνε…
«Αφού όλοι κολάνε την Ομικρον ποιος ο λόγος να την κάνω; Και μετά την τρίτη θα πρέπει να ξανακάνω και τέταρτη;», είναι η επωδός που ακούγεται συχνά πυκνά σαν αντήχηση, ενίοτε και παρήχηση.
Γεγονός είναι ότι στον αφρό του πέμπτου κύματος με τα κρούσματα να κυμαίνονται καθημερινά από 20.000 μέχρι 40.000, χωρίς να ξέρει κανείς τι θα γίνει από εδώ και πέρα με τα σχολεία σε πλήρη λειτουργία, το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού δεν στρέφεται κατά της πανδημίας όπως θα αναμενόταν αλλά κατά των ίδιων των… θυμάτων της.
Οπως συμβαίνει με τα νέα μέτρα που αναμένεται να παρθούν για να ακυρώσουν εκείνα που ελήφθησαν την περίοδο των εορτών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα σε ένα κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας περί τέλους της πανδημίας την οποία αδυνατούν να ψυχανεμιστούν οι χιλιάδες άνθρωποι που περιμένουν στο κρύο για ένα τεστ ή εφορμούν στα φαρμακεία για αντιπυρετικά και αντιβιοτικά φάρμακα, την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανότητα χαλάρωσης μέτρων.
Σενάρια
Τουλάχιστον στην εστίαση, ενδεχομένως και από την επόμενη Δευτέρα. Δύο σενάρια εξετάζονται. Σύμφωνα με το πρώτο, τα υφιστάμενα μέτρα θα διατηρηθούν για μία ακόμη εβδομάδα και οι όποιες αλλαγές θα μετατεθούν πιθανόν για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει σταδιακή χαλάρωση από την ερχόμενη Δευτέρα με το πρώτο που θα επιστρέψει να είναι η μουσική στην εστίαση, μόνο για καθήμενους και διατήρηση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τα μεσάνυχτα.
Προβλέπει ακόμη ότι παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας παντού όπως και τα ποσοστά τηλεργασίας, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της πληρότητας των γηπέδων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις