Κουβανοί αιτούντες άσυλο καταγγέλλουν pushback προς την Τουρκία
Το Al Jazeera μίλησε με δύο Κουβανούς οι οποίοι κατήγγειλαν ότι, κατά την απέλασή τους από την Ελλάδα, αστυνομικοί και συνοριοφύλακες τους άσκησαν βία.
Τουλάχιστον 30 Κουβανοί, ελπίζοντας να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, εκδιώχθηκαν βίαια από την Ελλάδα προς την Τουρκία τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με καταγγελίες που έφερε στο φως το Al Jazeera.
Το Al Jazeera μίλησε με δύο Κουβανούς οι οποίοι κατήγγειλαν ότι, κατά την απέλασή τους από την Ελλάδα, αστυνομικοί και συνοριοφύλακες τους άσκησαν βία.
Οι ισχυκαταγγελίες που έγιναν στο Al Jazeera και σε οργανώσεις για τα δικαιώματα περιλαμβάνουν αναφορές για αναγκαστικό γδύσιμο, ξυλοδαρμούς, κράτηση χωρίς φαγητό ή νερό, κατάσχεση διαβατηρίων, χρημάτων και άλλων προσωπικών αντικειμένων, άρνηση υποβολής αιτήσεων ασύλου και φέρεται να επιχείρησαν να τους βυθίσουν κατά τη διάρκεια του pushback.
Το Al Jazeera είδε επίσης φωτογραφίες και μαρτυρίες των αιτούντων άσυλο που τραβήχτηκαν από ΜΚΟ επί τόπου για να επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Οι απελαθέντες λένε τώρα ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο στην Τουρκία χωρίς ταυτότητες ή πρόσβαση σε νομική υποστήριξη, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν την αναγκαστική απέλαση στο κουβανικό προξενείο μετά την άφιξή τους.
Ένας εφιάλτης
Ο Joel (το όνομα άλλαξε για να προστατεύσει την ταυτότητα του), 38 ετών, γιατρός από την Αβάνα που θέλει να ζητήσει άσυλο στην Ισπανία, λέει ότι φοβόταν ότι θα σκοτωθεί κατά την απέλασή του από την Ελλάδα.
Σε μια βιντεοκλήση με το Al Jazeera από την Κωνσταντινούπολη, ο Joel περιέγραψε αυτές τις δύο μέρες.
Τα ξημερώματα της 29ης Οκτωβρίου πέρυσι, ο Τζοέλ και δύο άλλοι Κουβανοί πέρασαν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Μακεδονία σε ένα ταξίδι 48 ωρών που τους είχε μεταφέρει από την Αβάνα στη Μόσχα, μετά στο Βελιγράδι, μετά με λεωφορείο και με τα πόδια σε όλη τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Αργότερα εκείνη την ημέρα, ο Τζόελ λέει ότι και οι τρεις απομακρύνθηκαν από ένα λεωφορείο που ταξίδευε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα από την ελληνική αστυνομία.
Θυμήθηκε ότι μεταφέρθηκε σε τρία διαφορετικά κέντρα κράτησης, όπου η τριάδα, καθώς και άλλοι Κουβανοί, Σύροι, Αφγανοί και Πακιστανοί πήραν τα υπάρχοντά τους, και αναγκάστηκαν να γδυθούν, ξυλοκοπήθηκαν και τους άφησαν φαγητό και νερό.
«Είπα στους αξιωματικούς ότι ήμουν γιατρός από την Κούβα και ήμουν εκεί για να ζητήσω πολιτικό άσυλο. Απλώς με κοίταξαν και γέλασαν», είπε.
Αφού πέρασε τη νύχτα υπό κράτηση, ολόκληρη η ομάδα οδηγήθηκε στο δάσος κοντά στα τουρκικά σύνορα.
«Νόμιζα πως θα μας σκότωναν»
Ο Τζόελ αναφέρει στο Al Jazeera ότι αναγκάστηκαν να περπατήσουν σε μια γραμμή, με επικεφαλής αξιωματικούς που κουβαλούσαν όπλα και φορούσαν μπαλακλάβες.
«Νόμιζα ότι μας πήγαιναν για να μας σκοτώσουν», είπε, προσθέτοντας ότι όταν έφτασαν στον ποταμό Έβρο ένας από τους μαυροντυμένους χτύπησε έναν νεαρό άνδρα που μεταφέρθηκε εκεί εντελώς γυμνός.
Στη συνέχεια, ο ίδιος άντρας τον έσυρε στο ποτάμι και έσπρωξε το κεφάλι του κάτω από το νερό, βγάζοντάς το μόνο του το ζήτησαν οι υπόλοιποι.
Έπειτα απείλησαν τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στις βάρκες που επανδρώθηκαν από αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και μεταφέρθηκαν στα μισά του ποταμού πριν αναγκαστούν να κολυμπήσουν στην υπόλοιπη διαδρομή προς την Τουρκία.
Σε μια μαρτυρία που δόθηκε στο Border Violence Monitoring Network (BVMN), ο Τζόελ είπε ότι οι αξιωματικοί στο σκάφος τους είπαν «όταν φτάσετε στην άλλη πλευρά [του ποταμού] είστε ελεύθεροι και μπορείτε να περπατήσετε προς το φως και να βρείτε το πιο κοντινό χωριό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις