Οι ωκεανοί της Γης συσσώρευσαν το 2021 θερμότητα-ρεκόρ για έκτο συνεχόμενο έτος
«Η ποσότητα θερμότητας στους ωκεανούς αυξάνει ασταμάτητα σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό αποτελεί βασικό δείκτη της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο ερευνητής Κένι Τρένμπερθ του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ στο Κολοράντο
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
- Ο γιος της Πάμελα Άντερσον θέλει να καταρρίψει την άποψη της «ξανθιάς βόμβας» για τη μαμά του
Οι ωκεανοί του πλανήτη είναι πιο ζεστοί από ποτέ, καθώς το 2021 η συσσωρευμένη θερμότητα στο ανώτερο στρώμα των υδάτων τους έσπασε νέο ρεκόρ για έκτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.
Τι έδειξε νέα μελέτη
Η νέα μελέτη από 23 επιστήμονες 14 ινστιτούτων από ΗΠΑ, Κίνα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η αμερικανική Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) και η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ατμοσφαιρικών Επιστημών «Advances in Atmospheric Sciences», εκτιμά ότι πέρυσι τα ανώτερα 2.000 μέτρα όλων των ωκεανών της Γης απορρόφησαν 14 περισσότερα Zettajoules από ό,τι το 2020, ποσότητα θερμότητας που αντιστοιχεί σε 145 φορές την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρισμού το 2020.
Συγκριτικά, όλη η ενέργεια που οι άνθρωποι στον κόσμο χρησιμοποιούν μέσα σε ένα έτος, είναι περίπου μόνο μισό Jettajoule (το Zettajoule σε joules είναι ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 21 μηδενικά ή 240.000.000.000.000.000.000 θερμίδες).
«Η ποσότητα θερμότητας στους ωκεανούς αυξάνει ασταμάτητα σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό αποτελεί βασικό δείκτη της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο ερευνητής Κένι Τρένμπερθ του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ στο Κολοράντο.
«Πέρα από την απορρόφηση θερμότητας, σήμερα οι ωκεανοί απορροφούν το 20% έως 30% των ανθρώπινων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που οδηγεί σε οξίνιση των ωκεανών. Η υπερθέρμανση των ωκεανών μειώνει, όμως, την αποτελεσματικότητά τους να απορροφούν άνθρακα, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Λιτζίνγκ Τσενγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Όσο οι ωκεανοί θερμαίνονται, το νερό επεκτείνεται και η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει. Οι θερμότεροι ωκεανοί «υπερφορτώνουν» τα καιρικά συστήματα, δημιουργώντας πιο ισχυρές καταιγίδες και τυφώνες και αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις και τον κίνδυνο πλημμυρών» πρόσθεσε.
«Οι ωκεανοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος από τη θερμότητα που προέρχεται από τις ανθρώπινες εκπομπές άνθρακα. Έως ότου πετύχουμε μηδενικές εκπομπές, αυτή η θερμότητα θα συνεχιστεί και έτσι θα συνεχίσουμε να σπάμε τα ρεκόρ θερμότητας των ωκεανών, όπως κάναμε πέρυσι», υπογράμμισε ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Επιστήμης Μάικλ Μαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις