Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Τεχνητή νοημοσύνη της BioNTech αναγνωρίζει τις παραλλαγές υψηλού κινδύνου

Κοροναϊός – Τεχνητή νοημοσύνη της BioNTech αναγνωρίζει τις παραλλαγές υψηλού κινδύνου

Κατά μέσο όρο, ο αλγόριθμος εντόπισε τα δυνητικά επικίνδυνα στελέχη δύο μήνες πριν από την επιβεβαίωση του ΠΟΥ

Αλγόριθμος που ανέπτυξε η γερμανική BioNTech σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης InstaDeep μπορεί να αναγνωρίζει δυνητικά επικίνδυνες παραλλαγές του κοροναϊού σε σχεδόν πραγματικό χρόνο αντί σε μήνες.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι το «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης», ή EWS, δοκιμάζεται εδώ και έναν χρόνο. Στο διάστημα αυτό αναγνώρισε με επιτυχία το 90% των παραλλαγών ανησυχίας και ενδιαφέροντος που αργότερα κατονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κατά μέσο όρο, ο αλγόριθμος εντόπισε τα δυνητικά επικίνδυνα στελέχη δύο μήνες πριν από την επιβεβαίωση του ΠΟΥ. Μάλιστα η Όμικρον αναγνωρίστηκε ως παραλλαγή υψηλού ρίσκου την ίδια ημέρα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η πλήρης γενετική αλληλουχία της.

Διαβάστε επίσης: Η Όμικρον θα μολύνει τους μισούς Ευρωπαίους σε δύο μήνες, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

«Περισσότερες από 10.000 νέες ιικές αλληλουχίες ανακαλύπτονται κάθε εβδομάδα, και οι ειδικοί απλά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε περίπλοκα δεδομένα αυτής της κλίμακας» δήλωσε ο Κάριμ Μπέγκουιρ, διευθύνων σύμβουλος της InstaDeep.

Το σύστημα περιγράφεται σε μελέτη των δύο εταιρειών που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Πώς λειτουργεί

Σε πρώτη φάση το EWS τροφοδοτήθηκε με τις αλληλουχίες χιλιάδων γνωστών παραλλαγών του κοροναϊού ώστε να μάθει να αναγνωρίζει δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Για να εκτιμήσει τον κίνδυνο μιας νέας παραλλαγής, ο αλγόριθμος υπολογίζει πόσο αποτελεσματικά μπορεί να συνδεθεί η πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων. Όσο πιο υψηλή η βαθμολογία, τόσο πιο επικίνδυνη είναι δυνητικά η νέα παραλλαγή.  Ταυτόχρονα, το σύστημα βαθμολογεί κάθε νέα παραλλαγή και ως προς την ικανότητά της να διαφεύγει από τα αντισώματα που προσφέρει ο εμβολιασμός ή η φυσική λοίμωξη. Σε συνδυασμό, οι δύο αυτές βαθμολογίες επιτρέπουν την εκτίμηση κινδύνου.

Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την γενετική επιτήρηση της πανδημίας, δεδομένου ότι μόνο στην πρωτεΐνη-ακίδα έχουν καταγραφεί πάνω από 13.000 μεταλλάξεις που χρήζουν διερεύνησης, λένε οι δύο εταιρείες.

Νέες παραλλαγές ανιχνεύονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα: τον Σεπτέμβριο του 2020 καταγράφηκαν περίπου 300 νέες παραλλαγές, αριθμός που εκτοξεύτηκε στις 7.000 τον Αύγουστο του 2021 και στις 12.000 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο