Ιράκ – 111 οικογένειες τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους επαναπατρίστηκαν από τη Συρία
Η επιστροφή τους στο Ιράκ προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ ενός πληθυσμού, μέρος του οποίου μαρτύρησε επί τρία χρόνια από τις ωμότητες του ΙΚ
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Περισσότερες από εκατό ιρακινές οικογένειες, συνολικά 403 άτομα, που συνδέονταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μεταφέρθηκαν από τον καταυλισμό Αλ-Χολ στη Συρία, προς τον καταυλισμό Αλ-Τζαντάα, νοτίως της ιρακινής πόλης της Μοσούλης, όπως έγινε την Δευτέρα γνωστό από ιρακινούς αξιωματούχους.
Από το Μάιο του 2021, 339 οικογένειες που συνδέονταν με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σταλεί έως σήμερα στον καταυλισμό Αλ-Τζαντάα από τον Αλ-Χολ, καταυλισμό όπου ζουν σχεδόν 62.000 άνθρωποι, οι μισοί από αυτούς Ιρακινοί. Μεταξύ αυτών των 62.000, υπάρχουν 10.000 οικογένειες ξένων μαχητών του ΙΚ.
Στον ιρακινό καταυλισμό Αλ-Τζαντάα ζουν χίλιες οικογένειες, που κατάγονται κυρίως από τα κυβερνεία της Σαλαχεντίν, της Νινευή και του Ραμάντι.
Ωστόσο, η επιστροφή τους στο Ιράκ προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ ενός πληθυσμού, μέρος του οποίου μαρτύρησε επί τρία χρόνια από τις ωμότητες του ΙΚ, της υπερ-ριζοσπαστικής οργάνωσης που κατέλαβε μέχρι και το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους από το 2014 έως και το 2017.
«Οι 111 οικογένειες των μαχητών του ΙΚ έφθασαν το Σάββατο» στην Αλ-Τζαντάα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ιρακινές αρχές έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να κλείσουν τον καταυλισμό Αλ-Τζαντάα, τον τελευταίο που στεγάζει εκτοπισμένους στο Ιράκ εκτός της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν που αριθμεί 26 καταυλισμούς.
Έκτοτε, ωστόσο, το θέμα δεν σημείωσε πρόοδο. Η επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές καταγωγής τους απαιτεί μια μακριά και περίπλοκη διαδικασία, η οποία συχνά επηρεάζεται από την απόρριψη εκ μέρους των τοπικών πληθυσμών.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η σύγκρουση με το ΙΚ προκάλεσε τον εκτοπισμό έξι εκατομμυρίων Ιρακινών. Τέσσερα χρόνια μετά την κήρυξη από το ιρακινό κράτος της «νίκης» του επί των τζιχαντιστών, 1,2 εκατ. Ιρακινοί δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους.
Σύμφωνα πάντα με τον ΔΟΜ, 103.000 άνθρωποι ζουν σε «άτυπους χώρους», εκτός καταυλισμών ή δομών ενσωματωμένων στο άμεσο περιβάλλον τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις