Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
H Europol υποχρεώνεται να διαγράψει προσωπικά δεδομένα που δεν σχετίζονται με το έγκλημα

H Europol υποχρεώνεται να διαγράψει προσωπικά δεδομένα που δεν σχετίζονται με το έγκλημα

Ο όγκος δεδομένων που έχει συγκεντρώσει η αστυνομική υπηρεσία «θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».

Η ευρωπαϊκή αρχή προστασίας δεδομένων έδωσε εντολή στη Europol να διαγράψει δεδομένα που αφορούν πρόσωπα χωρίς επιβεβαιωμένες σχέσεις με εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (EDPS) ανακοίνωσε ότι δίνει στην Europol περιθώριο ενός έτους για να αποφασίσει ποια δεδομένα μπορεί να κρατήσει νόμιμα.

Έπειτα από το διάστημα αυτό, τα δεδομένα ατόμων που δεν συνδέονται με το έγκλημα πρέπει υποχρεωτικά να διαγράφονται εντός εξαμήνου προκειμένου να προστατεύεται η ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα πάντως με τον Guardian, η αποθήκευση τέτοιων δεδομένων θα μπορούσε δυνητικά να νομιμοποιηθεί αναδρομικά αν εφαρμοστούν προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία της Europol.

Έρευνα από το 2019

H απόφαση του EDPS έρχεται έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε το 2019. Ο Επόπτης είχε επικρίνει τότε την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία για την «συνεχιζόμενη αποθήκευση μεγάλων όγκων» τέτοιων δεδομένων, πρακτική που «θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».

Διαβάστε επίσης: 

Σύμφωνα με τον Επόπτη, από την αρχική επίπληξη το 2019 μέχρι σήμερα η Europol έχει λάβει μέτρα, δεν είχε όμως συμμορφωθεί όμως με τα αιτήματα για καθορισμό μέγιστου χρονικού διαστήματος αποθήκευσης δεδομένων.

Δεδομένα για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία ουδέποτε έχει αποκαλύψει τον όγκο των δεδομένων που έχει συγκεντρώσει, σύμφωνα όμως με εσωτερικά έγγραφα που επικαλείται ο Guardian η υπηρεσία έχει αποθηκεύσει την τελευταία εξαετία 4 petabyte πληροφοριών.

H βάση δεδομένων φέρεται να περιέχει πληροφορίες για τουλάχιστον 250.000 υπόπτους τρομοκρατίας και άλλων εγκλημάτων, τις επαφές τους, καθώς και για άγνωστο αριθμό πολιτών που δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Φέρεται επίσης να περιλαμβάνει δεδομένα για δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Υπέρμαχοι της προστασίας δεδομένων λένε ότι ο όγκος των δεδομένων στα συστήματα της Europol ισοδυναμεί με μαζική επιτήρηση» γράφει η εφημερίδα, παραλληλίζοντας την υπηρεσία με την αμερικανική NSA.

Αναδρομική νομιμοποίηση;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η στάση του Επόπτη εγείρει «σημαντικές προκλήσεις» για τη λειτουργία της Europol.

Πέρυσι, μάλιστα, η Κομισιόν πρότεινε αλλαγές που, εφόσον γίνουν νόμος, θα νομιμοποιήσουν αναδρομικά την αποθήκευση όλων των δεδομένων και θα επιτρέπουν την αξιοποίησή τους στη δημιουργία νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

inView

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται πάντα Τρίτη και Νοέμβριο;

Οι αμερικανικές εκλογές βασίζονται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα - Στην καρδιά του συστήματος αυτού βρίσκονται οι εκλέκτορες του Σώματος των Εκλεκτόρων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024