Μάρμαρα Παρθενώνα – Πίεση διαρκείας για «αμοιβαία αποδεκτή λύση»
Το Μαξίμου συνεχίζει τη μάχη της επανένωσης επενδύοντας και στο μήνυμα των πρόσφατων επιστροφών όπως η χθεσινή του θραύσματος «Fagan» από το Παλέρμο
Σε τριπλό επίπεδο, δηλαδή κυβερνήσεων, Μουσείων αλλά και κοινής γνώμης, προτίθεται το Μαξίμου να δώσει τη μάχη της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, επενδύοντας όσο ποτέ άλλοτε στο μομέντουμ που διαμορφώνουν οι εξελίξεις από το περασμένο φθινόπωρο, όσο κι αν το ζήτημα αναγνωρίζεται ως πολυπαραγοντικό χωρίς αυτόματες λύσεις αλλά με… μακρύ δρόμο. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μουσείο της Ακρόπολης για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα με αφορμή την παράδοση του «θραύσματος Fagan» από την Ιταλία, όχι ως δάνειο αλλά για πρώτη φορά με τη μέθοδο της κατάθεσης, πιστοποιεί την απόφαση της Αθήνας να… καλεί το Λονδίνο με κάθε ευκαιρία, συντηρώντας στη δημόσια σφαίρα το αίτημα ως ένα θέμα «παγκόσμιου πολιτισμού».
Οι πληροφορίες δείχνουν προς παρασκηνιακές κινήσεις και ελληνοβρετανικές επαφές το επόμενο διάστημα, χωρίς κατά τις ίδιες πηγές, να αποκλείεται και μια προσπάθεια για στοχευμένες καμπάνιες με αποδέκτη πρωτίστως την κοινή γνώμη εκτός ελληνικών συνόρων. Εξάλλου ένα από τα σημεία – κλειδιά που «ξεκλειδώνει» την αναζήτηση από την ελληνική κυβέρνηση περισσότερων ερεισμάτων στη βρετανική κοινωνία είναι η υποστήριξη που ήδη βλέπει να καταγράφεται δημοσκοπικά στο αίτημα επαναπατρισμού των Γλυπτών. Και προφανώς η στρατηγική πίεσης του Μαξίμου εντείνεται με φόντο την τελευταία απόφαση της UNESCO που προκρίνει ευθέως διακυβερνητικό διάλογο. Στόχος είναι δηλαδή να τροφοδοτείται με κάθε τρόπο η δυναμική που, κατά τον Πρωθυπουργό, χτίζεται για την προοπτική επαναπατρισμού των Γλυπτών.
Μήνυμα Μητσοτάκη
Γι’ αυτό και έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» και τη δια ζώσης συζήτησή του με τον Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Νοέμβριο, ο Μητσοτάκης εξέπεμψε εκ νέου μήνυμα προς την Ντάουνινγκ Στριτ. «Οταν υπάρχει διάθεση, υπάρχει και τρόπος» είπε, προσβλέποντας σε «εποικοδομητικό διάλογο» του Βρετανικού Μουσείου με τις ελληνικές αρχές. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μια διευθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών (Μουσείων και πολιτιστικών αρχών) α λα Παλέρμο, ανάλογη δηλαδή με τη διαδικασία που έφερε κοντά το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μουσείο Antonino Salinas για το «θραύσμα Fagan» το οποίο αποτελεί απότμημα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα. Μιλώντας για «αμοιβαία αποδεκτή λύση» άλλωστε, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη χθεσινή τελετή ως σημαντικό βήμα που «ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση».
Το θραύσμα (με ύψος 0,355 μέτρα, πλάτος 0,31 μ. και πάχος 0,105 μ., στο οποίο έχουν διασωθεί τα κάτω άκρα θεάς, πιθανότατα της Αρτεμης) θα εκτίθεται στην Αθήνα για τα επόμενα οκτώ χρόνια, ωστόσο η περιφερειακή διοίκηση της Σικελίας επιδιώκει το ιστορικό κειμήλιο να παραμείνει μόνιμα στην Ελλάδα ζητώντας από τη Ρώμη τη νομική διευθέτηση του ζητήματος μέσω του Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.