Εξατομικευμένα «έξυπνα» όπλα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες, ενδέχεται τελικά να γίνουν διαθέσιμα στους καταναλωτές των ΗΠΑ μετά από δύο δεκαετίες αμφιβολίας για την αξιοπιστία τους αλλά και ανησυχίες ότι θα οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα κυβερνητικών ρυθμίσεων.

Αντί λοιπόν η αμερικανική κοινωνία να κάνει κάποια βήματα προς τον… αφοπλισμό της, μάλλον κινείται προς την “έξυπνη” εξέλιξή των όπλων με αμφίβολης αποτελεσματικότας υποσχέσεις για περιορισμό της άσκοπής ή κατά λάθος οπλοχρησίας που στοιχίζει πολλές ζωές στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Η LodeStar Works, μια εταιρεία που μετράει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, παρουσίασε την Παρασκευή το έξυπνο όπλο των 9 χιλιοστών για μετόχους και επενδυτές στο Μπόις του Αϊντάχο. Και μια εταιρεία του Κάνσας, η SmartGunz LLC, ανακοίνωσε ότι οι αρχές επιβολής του νόμου δοκιμάζουν beta το προϊόν της, ένα παρόμοιο αλλά απλούστερο μοντέλο.

Και οι δύο εταιρείες ελπίζουν να έχουν το προϊόν τους εμπορικά διαθέσιμο φέτος.

Ο συνιδρυτής του LodeStar, Γκάρεθ Γκλέιζερ είπε ότι εμπνεύστηκε το προϊόν του όταν άκουσε μία από τις πάρα πολλές ιστορίες για παιδιά που πυροβολήθηκαν ενώ έπαιζαν με ένα όπλο χωρίς επίβλεψη. Τα έξυπνα όπλα θα μπορούσαν να σταματήσουν τέτοιες τραγωδίες, κατά τον Γκλέιζερ, χρησιμοποιώντας τεχνολογία πιστοποίησης της ταυτότητας του χρήστη και να μπορούν να απενεργοποιούν το όπλο εάν κάποιος άλλος προσπαθήσει να το πυροδοτήσει.

Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τις αυτοκτονίες, να καταστήσουν άχρηστα τα χαμένα ή κλεμμένα όπλα και να προσφέρουν ασφάλεια στους αστυνομικούς και τους δεσμοφύλακες που φοβούνται την αρπαγή όπλων.

Αλλά οι προσπάθειες για την ανάπτυξη έξυπνων όπλων έχουν σταματήσει: η Smith & Wesson «χτυπήθηκαν» με μποϊκοτάζ, το προϊόν μιας γερμανικής εταιρείας παραβιάστηκε και ένας νόμος του Νιου Τζέρσεϊ με στόχο την προώθηση των έξυπνων όπλων έχει προκαλέσει την οργή των υπερασπιστών της Δεύτερης Τροποποίησης (σ.σ. Η Δεύτερη Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών επικυρώθηκε το 1791 και προστατεύει το δικαίωμα κατοχής και εκμετάλλευσης όπλων.)

Το όπλο LodeStar, που απευθύνεται σε αγοραστές για πρώτη φορά, θα πωλείται στα 895 δολάρια.

Προκλήσεις

Ο Γκλέιζερ αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν πρόσθετες προκλήσεις στην κατασκευή μεγάλης κλίμακας, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά από χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων η τεχνολογία είναι αρκετά προηγμένη και τα μικροηλεκτρονικά μέσα στο όπλο είναι καλά προστατευμένα.

«Επιτέλους νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στο σημείο όπου… ας βγούμε δημόσια», είπε ο Γκλέιζερ.

Τα περισσότερα πρώιμα πρωτότυπα έξυπνων όπλων χρησιμοποιούσαν είτε ξεκλείδωμα δακτυλικών αποτυπωμάτων είτε τεχνολογία αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων που επιτρέπει στο όπλο να πυροβολεί μόνο όταν ένα τσιπ στο όπλο επικοινωνεί με άλλο τσιπ που φορούσε ο χρήστης σε δαχτυλίδι ή βραχιόλι.

Το LodeStar ενσωμάτωσε τόσο μια συσκευή αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων όσο και ένα τσιπ επικοινωνίας κοντινού πεδίου που ενεργοποιείται από μια εφαρμογή τηλεφώνου, καθώς και ένα πληκτρολόγιο PIN. Το όπλο μπορεί να εγκριθεί για περισσότερους από έναν χρήστες.

Η συσκευή αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων ξεκλειδώνει το όπλο σε μικροδευτερόλεπτα, αλλά επειδή μπορεί να μην λειτουργεί όταν είναι υγρό ή σε άλλες αντίξοες συνθήκες, το pad PIN υπάρχει ως εφεδρικό.

Η SmartGunz δεν αποκάλυψεποιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου δοκιμάζουν τα όπλα της, τα οποία είναι ασφαλισμένα με αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων. Η SmartGunz ανέπτυξε ένα μοντέλο που πωλούσε 1.795 δολάρια για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και 2.195 δολάρια για πολίτες, δήλωσε ο Τομ Χόλαντ, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος του Κάνσας που συνίδρυσε την εταιρεία το 2020.

Η Biofire με έδρα το Κολοράντο αναπτύσσει ένα έξυπνο όπλο με συσκευή ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σκεπτικισμός

Οι σκεπτικιστές έχουν υποστηρίξει ότι τα έξυπνα όπλα είναι πολύ επικίνδυνα για ένα άτομο που προσπαθεί να προστατεύσει ένα σπίτι ή οικογένεια κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή για την αστυνομία στο πεδίο.

H National Shooting Sports Foundation (NSSF), η εμπορική ένωση της βιομηχανίας πυροβόλων όπλων, λέει ότι δεν αντιτίθεται στα έξυπνα όπλα, εφόσον η κυβέρνηση δεν επιβάλλει την πώλησή τους.

Τα όπλα που βγαίνουν στην αγορά θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν έναν νόμο του Νιου Τζέρσεϊ του 2019 που απαιτεί από όλα τα καταστήματα όπλων στην πολιτεία να προσφέρουν έξυπνα όπλα αφότου γίνουν διαθέσιμα. Ο νόμος του 2019 αντικατέστησε έναν νόμο του 2002 που θα απαγόρευε την πώληση οποιουδήποτε όπλου εκτός από έξυπνα όπλα.

Όταν η Smith & Wesson υποσχέθηκε το 1999 να προωθήσει την ανάπτυξη έξυπνων όπλων, μεταξύ άλλων μέτρων για την ασφάλεια όπλων σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η National Rifle Association υποστήριξε ένα μποϊκοτάζ που οδήγησε σε πτώση των εσόδων.

Το 2014, η γερμανική εταιρεία Armatix κυκλοφόρησε στην αγορά ένα έξυπνο πιστόλι διαμετρήματος 0,22, το οποίο όμως αποσύρθηκε από τα καταστήματα αφού οι χάκερ ανακάλυψαν έναν τρόπο να παρεμποδίζουν εξ αποστάσεως τα ραδιοφωνικά σήματα του όπλου και, χρησιμοποιώντας μαγνήτες, να πυροβολούν με το όπλο όταν αυτό έπρεπε να είναι κλειδωμένο.

Πηγή: OT.gr