Παραλλαγή Deltacron: Γιατί απασχολεί την επιστημονική κοινότητα
Η Δέλτα φαίνεται να προέρχεται από την Ινδία και η Όμικρον πιθανότατα προέρχεται από τη Νότια Αφρική. Τώρα ακούμε για το Deltacron από την Κύπρο. Είναι προφανές ότι οι εθνικές στρατηγικές από μόνες τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Συνεχίζει να προβληματίζει τους ειδικούς το στέλεχος του κοροναϊού το οποίο συνδυάζει τη παραλλαγή Όμικρον και τη Δέλτα, η Deltacron, και εντοπίστηκε στην Κύπρο.
Ο Κωστρίκης είπε στην τοπική εφημερίδα «Cyprus Times» ότι η ομάδα του είχε βρει 25 περιπτώσεις μετάλλαξης, συμπεριλαμβανομένων 11 περιπτώσεων μεταξύ ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19.
Σημείωσε μια «υψηλότερη συχνότητα μεταλλάξεων μεταξύ των νοσοκομειακών ασθενών, η οποία μπορεί να υποδηλώνει συσχέτιση μεταξύ του Deltacron και των νοσηλειών».
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πόσο μεταδοτικό ή επικίνδυνο θα γίνει το φαινομενικά νέο στέλεχος.
Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα
Τα ευρήματα της κυπριακής ομάδας έχουν σταλεί στο GISAID, μια διεθνή βάση δεδομένων, που παρακολουθεί και μοιράζεται επίσημα στοιχεία για τον κοροναϊό, δίνοντας σε άλλους επιστήμονες πρόσβαση στις γενετικές λεπτομέρειες του «Deltakron».
Ενώ υπάρχει πράγματι η δυνατότητα για τους κορονοϊούς να συγχωνευθούν γενετικά – μια διαδικασία γνωστή ως βιολογικός ανασυνδυασμός – οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι υποτιθέμενες μεταλλάξεις που ανακάλυψε η κυπριακή ομάδα εντοπίστηκαν σε ένα τμήμα του γονιδιώματος που είναι ευάλωτο στο να παρουσιάζει εσφαλμένα αποτελέσματα σε ορισμένες διαδικασίες αλληλουχίας.
«Οι κυπριακές ακολουθίες «Deltakron» που αναφέρθηκαν από πολλά μεγάλα μέσα ενημέρωσης φαίνονται ξεκάθαρα ότι είναι επιμολύνσεις», έγραψε το Σαββατοκύριακο στο Twitter ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College του Λονδίνου. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Πίκοκ, το αναφερόμενο ως νέο στέλεχος ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα εργαστηριακού λάθους, και πιθανώς αναμείχθηκαν δείγματα από ασθενείς που μολύνθηκαν από την μετάλλαξη Όμικρον και άλλους από την μετάλλαξη Δέλτα.
Just to add to this thread as there’s further similar reports… True recombinants don’t tend to appear until a few weeks/months after there’s been substancial co-circulation – we’re only a couple of weeks into Omicron – I really doubt there are any prevelent recombinants yet…
— Tom Peacock (@PeacockFlu) December 28, 2021
Ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης απάντησε, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg πως οι περιπτώσεις που εντόπισε «υποδεικνύουν μια εξελικτική πίεση σε ένα προγονικό στέλεχος για να αποκτήσει αυτές τις μεταλλάξεις και όχι αποτέλεσμα ενός γεγονότος ανασυνδυασμού».
Επεσήμανε τουλάχιστον μία αλληλουχία από το Ισραήλ που κατατέθηκε σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων και που παρουσιάζει γενετικά χαρακτηριστικά της υβριδικής παραλλαγής, προσθέτοντας:
«Αυτά τα ευρήματα διαψεύδουν τις μη τεκμηριωμένες δηλώσεις ότι το Deltacron είναι αποτέλεσμα τεχνικού σφάλματος».
Θα χρειαστούν περεταίρω δεδομένα
Από την έναρξη της πανδημίας, οι επιστήμονες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν έναν κατακλυσμό παραπληροφόρησης σχετικά με την Covid-19, μεγάλο μέρος της οποίας κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Την προπερασμένη εβδομάδα, προέκυψαν μη επαληθευμένες αναφορές για έναν ιό «flurona» ή «flurone» – συνδυασμό γρίπης και κορονοϊού – τον οποίο απέρριψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η είδηση της παραλαγής «Deltakron» αντιμετωπίστηκε με σύνεση, αλλά και σκεπτικισμό από τους επιστήμονες.
Όμως, σύμφωνα με τον Christian Brechot, επικεφαλής του Global Virus Network και πρώην διευθυντή του Institut Pasteur: «Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η ποιότητα της δουλειάς της κυπριακής ομάδας. Φυσικά, από τεχνική άποψη, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι κανένα τεχνούργημα (μόλυνση εργαστηρίου) δεν υποδηλώνει λανθασμένα περιπτώσεις ανασυνδυασμού», είπε ο Brechot στο FRANCE 24, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστούν περαιτέρω δεδομένα για να επιβεβαιωθεί η νέα παραλλαγή. Καταρχάς, ένας ανασυνδυασμός διαφορετικών παραλλαγών είναι απολύτως εφικτός. Ισχύει για τους ιούς γενικά και ιδιαίτερα για τους κοροναϊούς», είπε. «Όταν έχετε υψηλό επίπεδο κυκλοφορίας δύο παραλλαγών, η πιθανότητα επανασυνδυασμού τους αυξάνεται σημαντικά. Και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το είδος μετάλλαξης».
Απειλή από μελλοντικές Deltakrons
Ένα τέτοιο σενάριο είναι πράγματι απολύτως δυνατό, λέει η ιολόγος Christine Rouzioux, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris-Descartes, ενώ τονίζει την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Deltakron.
«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα (για τη Deltakron)», είπε στο FRANCE 24. «Πρώτα πρέπει να επαληθεύσουμε την αλληλουχία και μετά να αναλύσουμε τα αποτελέσματα. Αλλά θεωρητικά, ο συνδυασμός είναι απολύτως εφικτός».
Είτε επιβεβαιωθεί είτε όχι αυτό το συγκεκριμένο νέο στέλεχος, η εμφάνιση στο μέλλον τέτοιων υβριδικών παραλλαγών παραμένει πιθανή, προειδοποίησε ο Brechot: «Όσο οι παραλλαγές συνεχίζουν να ευδοκιμούν σε όλο τον κόσμο, θα είμαστε στο έλεος αυτού του φόβου. Αυτή η κατάσταση αποτελεί περαιτέρω απόδειξη του γεγονότος ότι μια στρατηγική που βασίζεται στο να παρέχει στις πλούσιες χώρες προτιμησιακή πρόσβαση σε εμβόλια είναι καταδικασμένη να αποτύχει ».
«Η Δέλτα φαίνεται να προέρχεται από την Ινδία και η Όμικρον πιθανότατα προέρχεται από τη Νότια Αφρική. Τώρα ακούμε για το Deltacron από την Κύπρο. Είναι προφανές ότι οι εθνικές στρατηγικές από μόνες τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν», πρόσθεσε ο Brechot. «Είναι επιτακτική ανάγκη να ορίσουμε μια παγκόσμια στρατηγική, βασισμένη στον εμβολιασμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο»!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις